Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

10 tipp - Róma

2010.03.29. 12:10 Qeki

Róma kimeríthetetlen látnivalókban, mindig tartogat meglepetéseket még a rendszeresen visszajáró turisták számára is. A "kötelező" látnivalóktól természetesen most eltekintettem, de itt megismerkedhettek Róma Top 10 látnivalójával. A következőkben megosztok veletek tíz olyan dolgot, amit szerintem semmiképp ne hagyjatok ki, ha Rómában jártok.

1. Optikai csalódás - A világ egyik legkisebb államában, a Vatikánban található a világ második legnagyobb temploma, a Szent Péter-bazilika. A Piccolomini utca érdekessége, hogy ha a palotaépítmény felé megyünk, úgy tűnik, mintha a bazilika távolodna tőlünk, ha pedig az ellenkező irányba indulunk, vagyis valójában távolodunk, a székesegyház közeledni látszik.

2. Máltai Lovagrend Kulcslyuka – Az Aventino dombon a Circus Maximus felett található a Máltai Lovagrend központja, melynek kapuja őrzi a híres kulcslyukot. Mindenképp megéri felgyalogolni és bekukkantani a 1,5 centi átmérőjű kulcslyukon, aminek különlegessége, hogy mögötte egy lugas nyílik, a lugas vonala pedig a kulcslyukon keresztül a dombon túl egészen a Szent Péter bazilikáig mutat, így aki benéz az összeboruló zöld bokrok között egyenesen a bazilika kupoláját pillanthatja meg.
 

3. Igazi olasz kaják - Az olasz konyha, hm...  Rómában egymást érik az exkluzív éttermek és az olcsó turista vendéglők egyaránt. A családias hangulatot garantálja, hogy a szomszéd közelebb van hozzánk, mint az asztaltárs. Érdemes felkeresni néhány nagyszerű pizzériát, mint pl. a Pizzeria  Baffettot vagy a Montecarlot, ahol igazi olasz finomságokat ehetünk. Mindenképp kihagyhatatlan program a városnézések alatti fagyizás is... anno Néró császár egyenesen az Alpokból hozatta a jeget, amelyet aztán különböző fűszerekkel (gyömbérrel, korianderrel, fahéjjal), mézzel vagy gyümölcssziruppal ízesítve fogyasztott, a fagyizás őrülete pedig azóta sem csökkent.

4. Séta a Borghese Parkban - A Borghese park Róma második legnagyobb kiterjedésű, angol stílusú parkja. A parkban számos látnivaló található (állatkert, lóversenypálya, hőlégballon stb.), emellett ideális helyszín a városnézés fáradalmainak kipihenésére egy kis csónakázás vagy piknikezés keretében. A egész terület 1902-ig a Borghese család tulajdonában volt, amikor is közparkká tették. A parkban áll a híres Villa Borghese épülete, melyben egy Galéria üzemel, ahol számos értékes műalkotást lehet megtekinteni.

 

5. Éjszaka az Angyalvárnál - Róma egyik legszebb hídja az Angyalvárhoz vezető Ponte Sant'Angelo, amely sokkal mélyebb benyomást gyakorol az emberre, ha egy esti városnézés keretében is útba ejti. A hidat még Hadrianus építtette, de a rajta található 10 angyal szobor csak később került rá Bernininek és tanítványainak köszönhetően. Magát az Angyalvárat Kr. u 139-ben szintén Hadrianus császár építtette családjának mauzóleumként, ezután majd 1000 éven át erődítményként működött a vár, majd a 14. századtól a katolikus egyház kezébe került. Az Angyalvárat a Vatikánnal egy alagút köti össze,támadás esetén a pápa, ezen keresztül jutott ki a Vatikánból, nyugodtabb időkben nyári lakként használták. 1870-ben államosították, börtönként és kaszárnyaként is működött, majd 1933 óta múzeumként funkcionál. Nevének eredete 590-re a nagy pestisjárvány idejére nyúlik vissza, mikor is a legenda szerint a I. Gergely pápának a vár tetején megjelent Szent Mihály arkangyal, aki a kardját visszahelyezve hüvelyébe jelezte a járvány végét.

6. Lakatolj az örök szerelemért- A Ponte Milvio nemcsak Róma egyik hídja a sok közül, hanem a szerelmesek számára egy különleges hely is, ahová elhelyezik szerelmük zálogául szívük lakatját. Kezdetben a híd vaslámpáihoz erősítették őket, majd miután a tömérdek lakat súlya alatt kidőlt egy lámpaoszlop, direkt erre a célra felállítottak vaskorlátokat. Miután elhelyezték lakatjukat, a kulcsot a fejük fölött hátrahajítva a Tevere vizébe dobják. Az újkori hagyományok szerint, a szerelmeseket a lakatolás mindörökre összeköti. A szokás állítólag firenzei tiszti iskolásoktól ered, akik a Ponte Vecchio hídjára lakatolták öltözőszekrényük lakatját a diplomaosztást követően, ezzel búcsúzva el tanulóéveiktől.

7. Szent Péter -bazilika kupolája - A Szent Péter Bazilika kupolájába lehetőség van lifttel (nem egészen a kupoláig) vagy gyalog is felmenni. Ha nem vagy klausztrofóbiás és nem rettensz meg a több száz lépcsőfoktól mindenképp javaslom, gyalogolj fel, mert sokkal izgalmasabb, mint liftezni. A lépcsők mentén, a falakon fel vannak sorolva azok a híres emberek, akik ellátogattak a Szent Péter Bazilikába. A kupolából csodálatos kilátás nyílik egész Rómára.

8.Bérelj egy Vespát! - Az olaszok messze földön híresek temperamentumukról, mely a közlekedésükben is mély nyomokat hagy.  Minden szabályt áthágva róják az utakat,  alig találunk olyan autót vagy motort, ami ne lenne megzúzva (itt csak funkcionális eszközként tekintenek rájuk), úgyhogy ezt a programot csak harcedzetteknek ajánljuk.

9. Kora reggeli piacozás - Campo dei Fiori ma is Róma egyik legfontosabb zöldség- és gyümölcspiaca, emellett halak és egyéb tengeri herkentyűk is megtalálhatók. 1869-ben költöztették át a virágpiacot a közeli Piazza Navonáról, nevét is innen kapta, bár a középkorban valóban virágmező terült el itt, mielőtt a rómaiak idetelepítették a ló piacot. Szombat kivételével minden reggel a környékbeli őstermelők kínálják friss termékeiket, kihagyhatatlan program, hogy megismerjük a római emberek igazi arcát. A piaci nyüzsgést délutánra a kávézók teraszára kitelepült turisták zsivaja váltja fel.

10. Hogy biztosan visszatérj még egyszer Rómába - Mára hagyománnyá vált, hogy, aki pénzt dob a Trevi-kútba az visszatér Rómába. Naponta kb. 3000 euro-nak megfelelő pénzérme gyűlik össze, amit jótékony célokra fordítanak.
A világ talán leghíresebb szökőkútjának neve a Trivium szóból származik, mert 3 út találkozásánál épült. Az ókori Rómában az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt, és legenda szerint, mely a kút homlokzatán meg is van örökítve i.e. 19-ben egy szűz segítségével találták meg a mérnökök a forrást, mely a vízvezetéket táplálta.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr581876938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sonny · http://karcolat.blog.hu 2010.03.29. 14:18:48

Pl. a Termini vasúti pályaudvarnak saját temploma van. Nem valami látványos, de érdekes.

Stoney Hill Billy 2010.03.29. 14:30:36

Úgy látszik, a Bazilika kupolájában nem voltál, a lift csak egy darabig visz, az út nagyobb részét lépcsőn kell megtenni.

+ tipp: AS Roma meccs; óriási hangulat, a legvadabb római arcok, a legszebb foci Olaszországban, Francesco Totti.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.03.29. 14:36:49

@Stoney Hill Billy: igen valóban, elnézést ha félreérthetően írtam!

nyafnyaff 2010.03.29. 14:53:52

Lehet, hogy áthágnak bizonyos forgalmi szabályokat, de nem dudálnak, anyáznak és motorkerékpárok sem szolnak mind a rossz kávédaráló.
Kulturált emberek élnek arrafelé, és csak akkor szegik meg a forgalmi szabályokat ha annak dinamikája lehetővé teszi, ezért ritkán alakul ki anyázás. Csak egy kicsit élni kell és figyelni közöttük, és megértjük miért is vagyunk távol tőlük.
Nápolyban ott aztán kemény a közlekedés minden szinten. Róma mennyország Nápolyhoz képest. Ott még zsúfoltabb piacon (mind az Orci)- is motorral hajtanak, és volt olyan sikátor is ahol gyakorlatilag 3 írányban közlekedtek.

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.03.29. 14:55:25

csak jutnék már el ide... (*nagy sóhaj)

Izi Fx 2010.03.29. 14:59:32

Javaslom még a Rómába érkezőknek megkóstolni a Suppli (paradicsomos rizsből készített tojás forma rántva, mozzarellával a közepén) nevezetű ételt, amit kisebb elvitelre dolgozó pizzériákban (vagy inkább büfé az)lehet kapni.

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2010.03.29. 15:16:36

nagyon jó írás, grat!
Tavaly 3x voltam,idén is szeretnék eljutni, nem lehet megunni.

Meccset én is ajánlom, én nem hagytam ki! :):)

maestro1 2010.03.29. 15:20:14

Jajaj, reggelig tudnám sorolni, hogy mit érdemes még megnézni... :)
Az általad említettekhez:
A Montecarlo valóban jó hely, már csak a pincérek miatt is érdemes elmenni oda - de ajánlott utánaszámolni az áraknak, mert sokszor hasraütésre mondják be a végszámla összegét (amit ráírnak a papírterítőre).
Fagyizó: Navona végén (Via Agonale) a Mariotti, ottani viszonylatban is kiemelkedően jó a fagyijuk. Lehetőleg a bajszos embertől kérjétek a fagyit :)
Trevi kút: egyik évben kora reggel ejtettük útba, és két rendőrön, valamint néhány sirályon kívül senki nem volt ott. Sokkal hangulatosabb volt, mint az esti tömegben!

elmublog · http://elmu.blog.hu 2010.03.29. 15:34:41

Jaj! Én is :o)
A Fiori sarkán a pék. Na, az nekem a Mennyország. A Bianco és a con Pomodoro. egy egyszerű olajos tészta pizza álnéven.
Igazi pizzát a Trasteverei "kisbüdösökben" ettem csak. Étteremben soha, Navonan talán egy üres karika rajta valami díszlevél meg egy karika felvágott.
Egy érdekesség a Trastevere parton:
szeplap.ilbello.com
A 3. kép. Nem tudom milyen technikával készült. Ha kicsit koncentrálsz a falra, meglátod a farkasokat..
Nincs annyi idő, hogy mindent elmondjak, nagy szerelmem.

HOAN 2010.03.29. 19:15:44

És ha kétszer meggondoltad, minden harmadikra indulj!

v1k · http://www.v1k.eu 2010.04.05. 11:29:02

róma gyönyörű <3 kár h. csak most vettem észre a postot, márc. elején voltunk ott.
süti beállítások módosítása