Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

New York Top 10

2010.06.01. 13:14 Qeki

A  „Nagy Alma” vagy a „A város, mely sohasem alszik” csak két név a sok közül, mellyel New Yorkot illetik. Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb metropolisza 20 millió lakójával csak a harmadik legnépesebb város az amerikai kontinensen (Mexikóvárost és Sao Paulot követve). New York a világ egyik legpezsgőbb, legizgalmasabb városa, ám  kétségtelenül nem veheti fel a versenyt néhány európai várossal látványosságait tekintve, mégis akad bőven látnivaló az érdeklődők számára. Ezekből válogatva állítottam össze a top10-es listát, persze számos érdekesség kimaradt (Chinatown, Fifth Avenue stb.), így várom a további ötleteket egy későbbi poszthoz.

Szabadság-szobor


A Szabadság-szobor a legnépszerűbb New York-i látnivaló, nem lenne teljes a városnézésünk a Nagy Almában a legendás hely felkeresése nélkül. A Szabadság-szobor (hivatalosan: Szabadság Megvilágosítja a Világot) a Liberty Islanden található. A rézből készült szobrot 1885-ben Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államoknak, a Függetlenségi Nyilatkozat centenáriumára. A 46 méter magas 225 tonna súlyú Lady Liberty a szabadság és a függetlenség szimbóluma. A talapzaton olvasható szöveg bevándorlók millióinak ígért szebb jövőt: „Add nekem fáradt, szegény, elnyomott tömegeidet, akik a szabadság levegőjére szomjúhoznak.”


Empire State Building


Az Empire State Building a világ talán leghíresebb felhőkarcolója számos hollywoodi kasszasikernek nyújtott hátteret.  1931. május 1-jén nyitotta meg kapuit, azóta minden New Yorkba látogató turista számára kötelező program, ma is naponta 10-20.000 látogató keresi fel. A 2001. szeptember 11. óta a World Trade Center ikertornyainak katasztrófáját követően újból az Empire State Building 447 méterével a legmagasabb épület New Yorkban. Két kilátó működik benne, a 86. emeleten egy ráccsal védett nyitott kilátó (az öngyilkosok áradata miatt kellett berácsozni) és a 102. emeleten egy üvegfallal körbevett zárt kilátó.

Times Square


A Times Square igazából nem is egy tér, hanem a 6., 9., 39. és 52. utca által határolt rész. Eredeti neve Longacre Square volt, majd miután 1904-ben a New York Times kiadója ideköltözött kapta a Times Square nevet. 1907-ben kezdődtek a ma már több mint 100 éves múltra visszatekintő hagyományos szilveszteri ünnepségek. A hely a fényes neonreklámoknak köszönheti ismertségét, melyek már a századfordulón megjelentek és a mai napig pompáznak. Az első óriás reklám a Wrigley’s rágógumi reklámja volt.
 

Broadway


A Broadway a legrégebbi észak-déli irányú főútvonal a városban és mintegy 20 kilométerével az egyik leghosszabb is.  Az utca és környéke lett az amerikai színházi világ világszerte ismert központja. A közismert Broadway-színház megjelölés nem csak a Broadwayen lévő intézményeket jelöli, hanem a 39 nagyobb (legalább 500 férőhelyes) színházat, melyek többsége nem a főúton található. Az úgynevezett Off- Broadway színházak 100-500 férőhelyesek, kisebb költségvetésűek és kisebb érdeklődésre számot tartók, az Off-Off- Broadway színházak közönsége legfeljebb száz fős, az ezekben játszó színészek többsége amatőr.

Múzeumok


New York a művészetek otthona. Rengeteg galéria és múzeum kínál ingyenes belépőt és tárlatvezetést főleg péntekenként, emellett néhány múzeum állandóan ingyenesen látogatható (pl. Guggenheim). New York legismertebb szépművészeti múzeuma Metropolitan Museum of Art a régi korok műveit őrzi, míg a Modern Museum of Art és a Guggenheim Museum a 20. század művészetét mutatja be. A természettudományi múzeumok közül az American Museum of Natural History a hozzá tartozó Hayden Planetáriummal a legnagyobb, itt található a világ egyik legfontosabb természeti gyűjteménye.

Central Park


Central Park, New York tüdeje Manhattan szívében helyezkedik el. A park tökéletes hely a sétálásra, kocogásra, görkorcsolyázásra, biciklizére vagy egy piknikre mind a helyiek, mind a turisták számára. Évente mintegy 25 millió ember fordul meg New York leglátogatottabb parkjában. Botanikai szempontból is jelentős 1500 fajt felsorakoztató növényállománya mindenki számára lenyügőző látványt nyújt. A park a hatalmas zöld területek mellett büszkélkedhet több mesterséges tóval, két jégpályával, gyalogos és biciklis ösvénnyel, állatkerttel és számos játszótérrel.

Wall Street


Wall Street, egy szűk utca dél-Manhattanben Broadwaytől az East Riverig fut. Nem csak egy utca, ennél sokkal több az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének jelképe és központja.  Ez az otthona a New York Stock Exchange-nek a világ legnagyobb tőzsdéjének. Míg korábban kizárólag csak irodák, bankok és egyéb pénzintézetek voltak az utcában, ma egyre több épületet alakítanak át luxus lakóházzá.

Brooklyn Bridge


New York legismertebb hídja, a Manhattan szigetét és Brooklynt összekötő Brooklyn Bridge a legrégebbi függőhíd az Egyesült Államokban. 1883-ban miután megnyitotta kapuit 20 éven keresztül a Williamsburg Bridge megnyitásáig a világ leghosszabb függőhídja volt a maga 1833 méterével. Elkészültekor az a hír járta, hogy túl gyenge és bármikor leszakadhat, ennek megcáfolására 21 elefántot hajtottak keresztül a hídon. Történelme során mentek már rajta át lovak, lovaskocsik, vonatok, villamosok, jelenleg azonban csak gyalogosok, kerékpárosok és autósok számára áll nyitva.

Grand Central Terminal


A számos felhőkarcoló között igazi kuriózum az 1887-88-ban  gótikus stílusjegyekkel épült, majd 1903-1913 között átalakított Grande Central Terminal. Építészeti remekmű, úgy a szépsége és eleganciája, mint a bravúros mérnöki megoldások miatt, ugyanis igazából egy nagy útvesztő, ami összeköt minden környező utcát, épületet a föld alatt lakozó megannyi vonattal. Az impozáns és szépen helyreállított csarnok napi félmillió turistát vonz a több százezer utazó mellett. Az állomás híres órája közkedvelt találkozóhely.

Carnegie Hall


A Carnegie Hall egy gyönyörű, tökéletes akusztikájú koncertterem, tulajdonképpen három koncerttermet foglal magában, melyek hosszú történelmük során több mint 50.000 eseménynek adtak otthont. Amellett, hogy előadásokat nézhetünk, hallgathatunk a Carnegie Hallban, vezetéssel bejárhatjuk az öltözőket, a próbatermeket és bekukkanthatunk a kulisszák mögé.

forrás:opentravel képforrás:flickr.comTimothy Schenck , ®oberto's, Digital Agent, visionsbycat, .: Philipp Klinger :., Stuck in Customs, friend_cuttack &amp



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr712047696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.06.02. 02:15:38

Madison Square Garden, Rockefeller Center :)

waccamár 2010.06.03. 22:43:04

- Little italy, ott mindenkinek kajálni kell ha ott van :)
- Washington Square, aki látta a Legenda Vagyok-ot, annak pluszban jó...
- Museum of Sex, érdekes, bár annyira nem volt maradandó.
- Városrészek, SoHo, Greenwitch Village, ahol ha már hozzászoktunk Manhatten egyszerű közlekedéséhez, fix eltévedünk, de hangulatos hely...
- Financial District, bár aki WallStreet-re megy, úgyis téblábol arrafelé :)
- Brooklyn Botanic Garden, nekem nagyon bejött, hatalmas tér, sok szép látnivalóval
- Bronx Zoo, oda nem jutottam el, pedig szerettem volna
- International Photography Center, akit érdekel, nekem szintén bejött

Hirtelen ennyi :)

ZNy · http://www.kep.tar.hu/zny 2010.06.30. 13:44:45

Ezek jó látnivalók, érdemes őket megnézni, de - bár kétségtelenül ez a legjobb városrész - ne felejtsük el, hogy New York városa nemcsak Manhattanből áll. Bronx, Brooklyn, Queens vagy Staten Island is izgalmas helyeket kínál (na jó, az utóbbi városrész azért kevesebbet), s az igazi New York megismeréséhez érdemes felkeresni Bed-Stuyt és Borough Parkot, vagy a Bronxi mese helyszíneként szereplő Fordhamet is. A 20 millióban pedig még Hoboken stb. és a környező kertvárosok is benne vannak. New York így teljes.

tenerife utazás · http://www.free-tenerife.hu/ 2011.11.01. 23:02:37

Eddig is kíváncsi voltam New York-ra, de most már tuti megyek valamikor. :)
süti beállítások módosítása