Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hullámlovaglás az Amazonason

2010.08.07. 10:52 Qeki

Ha eddig azt hitted a hullámlovaglás csak a tengerek vagy az óceánok hullámain lehetséges, (mint a Jaws esetén Hawaiin), esetleg (a modern technikának köszönhetően) medencében, akkor, íme, egy kis újdonság. A világ közel száz folyóján kialakulhatnak óriáshullámok, melyek szörfözésre alkalmasak.

A világ egyik legnagyobb folyóján, az Amazonason is megfigyelhető ez a jelenség, a Pororoca, aminek jelentése helyi nyelven "nagy, tomboló zaj". A hatalmas hullám évente mindössze egyszer, tavasszal telihold idején jelentkezik, mikor az Atlanti-óceán dagályhulláma az Amazonas folyó torkolatánál találkozik a folyóval és a folyással ellentétes szökőárat hoz létre. Az őrült erővel meginduló szökőár akár 10 kilométernyi mélyen is behatolhat a szárazföld belsejébe, letarolva mindent és létrehozva egy több kilométer hosszú átlagban 4-5, de akár 12 méter magas hullámot is.

A helyiek már évszázadok óta kenuikkal hódítják meg a Pororocot, de a szörfös társadalom csak 1997-ben fedezte fel magának. Ahhoz, hogy valaki ezt a különleges élményt átélhesse, nagyon jó szörftudásra van szüksége, mert több szempontból is veszélyes. A hullám óriási ereje következtében, a víz felső része a folyó folyásirányával ellentétesen mozog, alul pedig fordítottan, tovább nehezíti a szörfözést, hogy a hullám az édesvíz keveredése révén kevésbé tartja fönt a deszkát, így jóval nehezebb talpon maradni. További veszélyeket rejt a folyó hordaléka (uszadék fák) és az igen veszélyes élővilág (anakonda, aligátor, piranha).
A hullám rekordere a brazil szörfös, Picuruta Salazar, akinek 2003-ban 37perc alatt 12, 5 kilométert sikerült megtenni a Pororoca hullámain.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr562205166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandoukht · http://pandoukht.blogspot.com 2010.08.12. 16:00:16

Lehet szörfözni csatornán is. Nem ilyen nagypályás, de azért menő:
www.youtube.com/watch?v=twllLFRolfk

Misi 2010.08.14. 09:32:56

Szia,
Montreal közepén is lehet szorfozni a Szent Lörinc folyón.
Talán 1 kicsit kisebb.
Üdv
süti beállítások módosítása