Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A világ legkülönlegesebb automatái (videóval)

2010.08.29. 12:47 Qeki

Az automatákból való vásárlás Magyarországon leginkább üdítőre, édességre vagy épp parkolójegyre korlátozódik. Azonban a fejlettebb automata kultúrával rendelkező országokban a friss pizzától a marihuánán át az aranyig szinte mindent beszerezhetünk.

 Az automatából való vásárlás varázslatos világa nem csak a kisgyermekeket ejti ámulatba. Ám ehhez a varázshoz némi izgalom is társul, hogy valóban hozzájutunk-e a kifizetett termékhez. Az automaták valóban hasznosak, ha a megfelelő helyen a megfelelő terméket árusítják. Ám a világ különböző pontjain akadnak bizarr és meghökkentő gépek is.
 

 

A legkomolyabb automata kultusz a Távol-keleten, főleg Japánban van, ugyanis a nagy népsűrűség, a magas bérköltségek, a helyszűke miatt az automaták jó üzleti megoldásnak számítanak. Itt a legmagasabb az egy főre jutó automaták száma, 270 milliós lakosságra megközelítően 6 millió automata jut. Ez a magas szám azt jelenti, hogy nagyjából bármi beszerezhető (esernyő, fehérnemű, pornómagazin és egyéb segédeszközök, friss tojás, WC-papír stb.
 

A rizs a japán táplálkozás egyik legfontosabb eleme, így a különböző ízesítésű rizst árusító automata nem is számít nagy különlegességnek, legalábbis japánban. A sort folytathatnánk szinte a végtelenségig, mégis kevés olyan dolog lenne, amit ne tudnánk egy automatából megvásárolni Japánban.

 

Számomra talán az egyik legbizarrabb az orrszarvúbogár automata. A japán gyerekek körében népszerű háziállat az orrszarvú bogár, mely saját súlyának akár 850(!)- szeresét is képes elhúzni.
 

 

Természetesen Japánon kívül is találunk néhány elképesztő automatát.

A Bolognai Egyetem és az Unilever közös fejlesztéséből megszületett a " Let's Pizza" nevű szerkezet három perc alatt készíti el az olasz nemzeti ételt, a pizzát. A gép nem mirelit tésztát használ, hanem szemünk láttára kever, gyúr, dagaszt és süt. Természetesen a végeredmény nyomába sem ér egy igazi kemencében sült pizzának.


Kaliforniában már működnek kizárólag gyógyászati célból, marihuánát árusító automaták. A marihuána automatát csak a recepttel rendelkező vásárlók használhatják. A recepttel rendelkező betegeknek kiállítanak egy kártyát, ami egy fotó és ujjlenyomat vételt követően a továbbiakban az azonosításukra szolgál. Ezzel a kártyával a biztonsági őrökkel védett automatákból, a kártya behelyezése és a jogosultság ellenőrzése után (a gép videokamerával és ujjlenyomat olvasóval van ellátva) kaphatják meg a szert.


Az Egyesül Államokban több mint 100 helyen működik úgynevezett Maine Lobster Game, mely az automaták és nyerőgép keresztezésével született meg. Hasonlóan működik, mint plüssfigurás társai. Bár itt 15 másodperc alatt három dollárért nem egy plüss kis tigrisre, hanem egy élő homárra tehetünk szert. Ha sikerül a művelet, már csak meg kell főznünk zsákmányunkat.


A kerékpározás fellegvárában, Hollandiában, már több városban is üzemel biciklitároló automata (Bikedispenser), mely a biciklik tárolására szolgál. A biciklitároló automatának köszönhetően saját kerékpárunkat biztonságos helyen tudhatjuk, védve az időjárás viszontagságaitól és a bicikli tolvajoktól, emellett pedig lehetőségünk van kölcsönzésre is. Első alkalommal kb. 3500 forintnak megfelelő eurót kell befizetnünk használatáért, ám a továbbiakban olcsó havidíjjal használhatjuk.

 

Az arany automata ötlete a német Thomas Geissler fejéből pattant ki. Az elsőként Németország repterein, vasútállomásain megjelenő automaták pozitív visszhangot keltettek. Idén tavasszal Abu Dhabiban az Emirates Palace Hotelbe is telepítettek egy arany automatát, melynek valószínűleg nagyobb bevétele lesz, mint németországi társainak. Az automata kijelzőjén folyamatosan nyomon követhető az arany pillanatnyi árfolyama, amit ha megfelelőnek találunk, máris választhatunk az egy, öt vagy tízgrammos aranylapkák közül. A hotelbe járó milliárdosoknak inkább csak játékszer az automata, semmint befektetés.


 

A következő "fantasztikus" találmány a mélyen katolikus Olaszországból származik. A tavalyi H1N1 influenzajárvány kitörésével született meg a Szenteltvíz automata ötlete, hogy ily módon fékezze a járvány terjedését. A szappanadagolók mintájára készült automata, az érzékelője alá helyezett kezünket lespricceli, ezzel a módszerrel tehát kiküszöbölhetjük az "összefogdosott" szenteltvíz tartókat.
 

 

 

Angliában két cég a Rollasole és az Afterheels is afterparty-cipő automatákat telepített a legnépszerűbb szórakozóhelyekre, melyekből öt fontért vásárolhatnak kényelmes balerinacipőt, a magas sarkúban áttáncolt éjszaka után hazafelé tartó hölgyek.



 

 Kitűnő feszültség levezető a Yarisal és Kublitz által alkotott Anger Release Machine nevű automata, mely a passzív agresszió jegyében üvegpoharakat, porcelántányérokat és szobrokat kínál összetörésre. A megfelelő összeg és tárgy kiválasztása után mindössze egy gombnyomással ripityára törve érkezik meg a kiadó ablakhoz. Állítólag a látvány oldja a feszültséget és az agressziót.

 

Természetesen a luxusmárkák kedvelőinek is van lehetősége automatából vásárolni. Az ő igényeik kielégítésére készült gépek már megjelenésükben is prémium kategóriásak, hogy tartalmukról már ne is beszéljünk. Az U*tique automata válogatott luxustermékeket kínál a szépségápolási cikkektől, az italokon át egészen a legtrendibb technikai eszközökig. Az első ilyen automata Santa Monicában nyílt meg, de további automaták elhelyezését tervezik a frekventáltabb helyeken.

 

 

 

 

Egy hasonló luxusautomata működik a Miami Mondrian South Beach Hotelben is, melyből szintén felsőkategóriás termékeket vásárolhatunk.

 

Ha te is tudsz hasonlóan érdekes vagy meghökkentő automatáról küld el nekünk ide.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr262256200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

böme 2010.08.29. 18:33:15

Ennek a feszültséglevezető automatának vajon minek kiadó nyilás? Az összetört cuccot vki hazaviszi? :D

CsárliFirpó 2010.08.30. 09:02:15

Ha jól emlékszem a japán kapszula hotelek is van ahol automataként működnek. Állomásokon például bedobott pénzért kapsz egy alvóhelyet.
www.youtube.com/watch?v=zBbzpKftZE4&feature=fvw
süti beállítások módosítása