Related Posts with Thumbnails

Csatlakozz Te is!

Világutazó.net

Világutazó

Add az RSS olvasódhoz

 

Olyan helyen jártál, amiről mások egész életükben csak álmodoznak? Van egy kedvenc helyed, ahova évről-évre visszatérsz, mert elbűvöl? Kedvenc hobbid miatt képes vagy egy fél világot átutazni? Utaztál a világ legnagyobb utasszállítójával vagy leggyorsabb vonatával? Különleges helyen szálltál meg? vagy csak van egy érdekes, izgalmas történeted vagy témajavaslatod? - érdeklődéssel várjuk leveleiteket: vilagutazoblog@gmail.com

 Médiaajánlatunkat kérd e-mailben.
Friss topikok

A mekkai zarándoklat

2010.11.22. 12:16 Qeki

Mekka Mohamed próféta szülővárosa és a muszlimok első számú zarándokhelye. Minden muszlim hívőnek életében legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába, ha egészségi állapota és anyagi helyzete lehetővé teszi. A háddzsra vagyis a mekkai zarándoklatra minden muzulmán év 12. hónapjában kerül sor, mikor is Mekka az iszlám világ központjává válik.

 

Az évnek ebben az időszakában a hívők egyforma varrás nélküli lepelben (ikrámba) tartanak a világ minden részéből Mekkába. Az zarándoklat egyik fő mozzanata az iszlám építészet szent emlékének, a Kábának (jelentése négyszögletes épület) a megkerülése. A Kába szentélyében a legfontosabb tárgy a Fekete Kő, melyet hétszer kell körbejárniuk és megcsókolniuk a zarándokoknak. A Fekete Kő valószínűleg egy meteorit darabja, amit a hagyomány szerint Allah küldött az Édenkertbe.

 

 A zarándoklat szakaszai:

 

  • Hétszer körbejárják a Kábát az óramutató járásával ellentétesen majd a zarándokok isznak a mecset udvarán fakadó Zamzam-forrás vizéből.

 

  • Hétszer oda - vissza futnak az al-Szafa és az al-Marva dombok között.(egy bibliai esemény emlékét elevenítik fel, ahogy Ábrahám felesége és fia vizet keresett a sivatagban)

 

  • Majd a Minához vezető 5 mérföldes utat teszik meg.

 

  • Az Arafathoz vezető 10 mérföldes gyalogút következik, „a kegyelem hegyéig”, ahol Isten megbocsátott Ádámnak és Évának. Itt egy napot elmélkedéssel töltenek, és 49 kavicsot összegyűjtenek.

 

  • Következő nap 5 mérföldet tesznek meg Muzdalifába.
  •  
  • Majd újból Minába mennek, ahol a kavicsokkal a Sátánt jelképező oszlopokat megkövezik arra emlékezve, hogy a Sátán megkísértette Ábrahámot és családját, hogy ne engedelmeskedjenek Istennek és ne folytassák útjukat Arafat hegyére, ahol Ismaelt fel kellett volna áldoznia Ábrahámnak.
  •  
  • A végső állomás Mekka, ahol az Id Al Adha ünnepségen állatáldozatot (kecske, tehén vagy teve) mutatnak be, így emlékezve arra mikor Ábrahám Isten parancsára fel akarta áldozni fiát, Izsákot, de az utolsó pillanatban Isten Izsákot egy bárányra cserélte.


A haddzs befejeztével a zarándokok megmosdanak, majd levágják a hajukat és szakállukat, sok zarándok teljesen kopaszra borotváltatja a fejét. Az ikrámot, amiben a zarándoklatot megtették, nagy becsben tartják, életük végéig megőrzik, és ebben is temetik el őket. A zarándoklatot elvégzők nevüket kiegészíthetik a Hádzsi előnévvel.
A kis zarándoklat, vagyis az urma, mely lényegesen rövidebb és kevesebb rituális mozzanatot tartalmaz az év bármely napján elvégezhető, de nem ér fel a haddzsal.

További képek!

Idén az egyre nagyobb méreteket öltő vallási turizmus keretében hárommillió muszlim részvételével kezdődött meg a zarándoklat. A városban hatalmas fejlesztési projektek folynak, melyek keretében mintegy 1,4 millió négyzetmétert építettekbe hotelekkel, bevásárlóközpontokkal.


képforrás: boston.com/bigpicture, wikipedia


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


A bejegyzés trackback címe:

http://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr12465246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.