Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Illem-helyek

2010.12.19. 15:12 Qeki

Az ókorban már megjelentek az első vízöblítéses vécék, főleg a magas fürdő kultúrájukról ismert görögöknél és rómaiaknál.

 

A középkor a vécé kultúra szempontjából komoly visszafejlődésnek számított, gondoljuk csak a középkori várak árnyékszékeire.

Az XVI. század végén Angliában találták fel a vízöblítéses ürítő vécét, majd a XVIII. század végén Joseph Bramah a tartályos vízöblítésű vécét, így indult el hódító útjára az angol vécé, mely ma már a fejlett világ nagy részén megtalálható. Ám a fejletlenebb országokban ma is 2, 5 milliárd ember mai napig nem tudja kulturált körülmények között elvégezni szükségleteit.



Az angol vécé mai high-tech változatával, az intelligens-vécével Japánba érkező turisták hamar szembesülnek. A szenzorokkal, Lcd kijelzővel és megannyi gombbal ellátott vécék, angol feliratok hiányában kihívást jelentenek sokak számára. Az ilyen különleges okos-vécék Japánban nemcsak a publikus helyeken, de számos háztartásban is megtalálhatók, ennek pedig a speciális japán higiénia-kultúra az oka. Az automatikus okos-vécében nincs szükség szinte kéz használatára sem, hiszen minden néhány gombnyomással elintézhető.

 

Íme, egy érdekes videó :)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A guggolós vécé vagy ázsiai vécé Kelet-Európában és Ázsiában is elterjedt, akiknek volt hozzá szerencséje, azokban biztosan maradandó élményeket hagyott. Nyugati társaitól mind használatában, mind kinézetében különbözik. Egyik formája a padlóba ágyazott hosszúkás porcelánedény, másik formája a kissé megemelt, körbecsempézett típus. A lényeg ezek használatakor, hogy csak fölé kell guggolni, így higiénikusabb az angol vécénél.

 

A koszos vécé leginkább a hölgyeket érinti kellemetlenül, ám ma már szerencsére erre a problémára is van megoldás, létezik ugyanis egy rendkívül egyszerű kis találmány: a Shewee pisilőeszköz, amelyet egy angol hölgy, Samantha Fountain talált fel. Az alkotó célja e forradalmian új eszközzel az volt, hogy leegyszerűsítse és higiénikusabbá tegye a hölgyek kisdolgának elvégzését - az eszköz használatával ugyanis egyáltalán nem kell a vécéhez hozzáérni: állva pisilhetnek a hölgyek is, akárcsak a férfiak!

A Shewee tehát egy titkos fegyver nőknek, amely segítséget nyújt kiránduláskor, sportoláskor, utazáskor, és általában bárhol, ahol egy nem túl bizalomgerjesztő vécével akad dolgunk (és persze ott is, ahol semmilyen wc nem áll rendelkezésünkre). További információk a Shewee-ről!

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr242525905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tajogkepu 2010.12.20. 11:58:30

:DD Ez az összefoglaló nagyon nagy! Nekem egyébként is szívügyem a WC-kérdés, mivel nagyon nem szeretem a nyilvános illemhelyeknek semmilyen formáját, nagyobb dolgokat, ha csak lehetséges, és semmilyen ok nem akadályoz ebben, akkor mindig otthon intézem :D A kisdolgok persze mehetnek bárhol bármikor, szerencsére szerencsés vagyok és nincs szükségem pisilőeszközökre :D
süti beállítások módosítása