Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Mont-Saint-Michel - az óceán piramisa

2012.04.30. 10:52 Qeki

Mont-Saint-Michel egyike Franciaország legragyogóbb gyöngyszemeinek, ahova már több mint 1000 év óta zarándokok és utazók tömegei vándorolnak.


 

A sziget, mely még most is misztikus jelentőséggel bír, a Couesnon folyó torkolatában, egyetlen kúp alakú, 78 méter magas gránitsziklatömb, mely Franciaország normandiai partjaitól 1 km-re, a La Manche csatorna árapálysíkságából emelkedik ki.

Régen csak apály idején lehetett megközelíteni, így a csendes elszigeteltség a szigetre vonzotta a szerzeteseket, akik hamarosan kis kápolnát építettek itt.

 

A legenda szerint Szent Aubert-nek, Avranches püspökének 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és azt parancsolta, hogy a sziklán építsen kolostort. (A katolikus hagyomány szerint Mihály arkangyal a 7 arkangyal (főangyal) egyike, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan.) A kolostor legmagasabb tornyán (152 m)  Mihály arkangyal szobra áll.


 

A kolostor első templomát 709. október 16-án fel is szentelték. Az építkezést csodás események kísérték és hamarosan zarándokhellyé vált, ahol 966-ban bencés apátságot emeltek.

 

A bencés templom építését 1020-ban kezdték és a majdnem 100 évig tartó munkálatok végén egy román stílusú, félköríves ablakokkal díszített és vaskos falakkal alátámasztott kolostor született.



 

A sziget másik nevezetessége  a La Merveille (csoda) gótikus kolostor, amelyet 1211-ben II. Fülöp francia király kezdett el építtetni a sziget északi oldalán. A kolostor kárpótlás volt azért, mert a király 1203-ban felgyújtotta a templom nagy részét a szigetért vívott harc során.



 

A szigetért a középkorban véres harcok folytak, királyok, hercegek, küzdöttek érte, majd a százéves háború idején (15. század) erődített falakkal vették körül.


 
A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át. A kolostor épületében a börtön  1863-ig működött. Victor Hugó ("az óceán piramisa" nevet adta a szigetnek "...mint valami fenséges, csodálatos piramis") már 1836-ban egy mozgalmat indított, hogy a szigetet és a kolostort műemlékké nyilvánítsák, 1874-ben el is érték és Franciaország történelmi műemlékévé nyilvánították.



 

1879-ben épült fel a szárazfölddel összekötő 1800 méter hosszú gát, így megszűnt szigetnek lenni.

Mont-Saint-Michel-en az apátsági templomot és kolostort helyreállították és 1922-ben újra vallási szertartások színhelye lett.


A kolostorerődítmény 1966-ban visszanyerte eredeti funkcióját, amikor a szerzetesek az első kegyhely ezeréves jubileumát ünnepelve egy vallási közösség visszaköltözhetett az apátság falai közé.

Mount Saint Michel szigetén valódi turistalátványosság volt (ugyan csak rövid ideig működött), a világ egyik igazán egyedülálló alkotása, a napóra. A napóra számlapja a tengerben hatalmas területen helyezkedett el. A számjegyek elemei rozsdamentes acéllapokból álltak, melyeket a homokos, köves iszapban kellett rögzíteniük az építőknek. A munkálatokban önkéntesek és katonák is részt vettek.


A számlapok dagály idején is jól láthatóak voltak, a tengeri napóra gnomonja (mutatója) maga a Szent Mihály apátság hegyes tornya volt.

A legjelentősebb tengermozgást a Cancale és a Mon Saint Michel öbölben lehet megfigyelni
Jelenleg az erődapátság csak erős dagálykor (évente 50 nap) sziget és csak  pár órára. Az öböl feltöltődött és a Couesnon-folyó  vízmennyisége nem tudja megtisztítani a felhalmozott üledéktől.
2006. június 15.-én Dominique de Villepin francia miniszterelnök bejelentett egy 150 millió eurós projektet, amelynek megvalósulását követően a Mont Saint-Michel ismét árapályszigetté válik. 2012-re már 150 napon át néhány órára, 2050-re viszont minden nap. Az öböl ekkor már 70 cm-rel lesz mélyebb.

A szikla alján lakóházak és boltok sorakoznak, itt állandó a látogatók nyüzsgése, míg fent a hegytetőn, az apátság területén meglehetős nyugalomban a szerzetesek élik mindennapjaikat.   

  

A falu kapuinál ér véget a „Paradicsom útja”, vagyis az a zarándokútvonal, amelyet a hívek Párizsból indulva tesznek meg.



 

Térkép a szigetről:

Ma évente 3,5 millióan látogatják ezt a csodás szigetet turisták és zarándokok egyaránt.
1979 óta az UNESCO Világörökség része.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr434479518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2012.04.30. 14:09:52

Na igen, a félelmetes az hogy Franciaország tele van ilyen jó helyekkel legfeljebb nem ennyire közismertek.

Az biztos hogy a franciák Sokat tettek a turisztikai potenciálért.

Egyébbként St Michenél a lényeg hogy napos időt fogjon ki az ember, sokkal szebb jó időben, teljesen mások a színek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.30. 21:28:59

Láttam nappal, apálykor és dagálykor, és este kivilágítva is. Amikor közeledik hozzá az ember, valami fantasztikus érzés fogja el és ugyanez van, ha távolodunk tőle: állandóan vissza-visszanéztünk, amíg csak látható volt. Sok helyen jártam már, de ez az egyik legszebb helye a világnak.

Mc Master 2012.04.30. 22:00:13

Itt is van egy kép erről: moerthammer2.deviantart.com/gallery/#/d4y7997

Speciel nekem jobban tetszik.

Köszi a cikket, érdekes volt!

Ireum · http://bit.ly/H9LE4o 2012.04.30. 22:24:46

Megnézném élőben is. A cikked felkeltette a kíváncsiságomat. Megérte megírnod!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.30. 22:26:52

Na megint egy tévéfotel "világutazó". aki kurvára nem járt Mt Saint Michelen, mert ha járt volna, akkor feltűnt volna neki, hogy nincs ott semmiféle napóra. A napórát régen állították fel, nagyon rövid időre. 2007-ben és 1988-ban.

Mi a fenének kell az ilyen otthon ülő "világutazó" blogjait kiemelni.

Már a La Merveille leírásánál sejteni lehetett, hogy soha nem jártál ott.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.30. 22:33:43

egyébként azért jöttem, mert az "óceán piramisa" cím is kiverte a biztosítékot, de látom, hogy ezt a marhaságot Victor Hugo követte el. A La Manche nem óceán, és nincs is olyan hangulata.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.04.30. 22:38:31

Gyönyörű a hely, bár én a kekszüket szeretem a legjobban!

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.04.30. 22:41:25

Valóban fantasztikus hely, elképesztő aura lengi körül, mint minden hasonló, kora középkori francia kegyhelyet. Tavaly júliusban mi is útba ejtettük, de egy délután messze nem elég a látogatásra. Viszont nagyon tetszett az, hogy este 9 v 10-ig nyitva volt, fotózni viszont csak este 8-ig érdemes úgy-ahogy lent a keskeny, girbegurba utcácskákban, mert a házak felsőbb emeletei szinte az utca fölé lógnak és estére már alig marad fény...

A folyómeder kotrása hatalmas ötlet, Marazionban az angol oldalon a St Michael's Mount-nál szerencsére még megvan a napi elszigeteltség, és határozottan jót tesz neki. Ettől függetlenül apálykor is valóban életre szóló élmény a Mt. Saint-Michel (is)... :)

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.04.30. 22:45:34

@Brendel Mátyás: "A La Manche nem óceán, és nincs is olyan hangulata."

Szia, azért ezzel icipicit vitatkoznék: ha lent ülsz a csatorna túloldalán, mondjuk Polperro-ban egy tengerre néző sziklaszirten, azért az igencsak adja az óceáni érzést... ;)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.30. 23:32:21

@Agicza: őszintén szólva Cornwall számos pontján ültem már szembe Franciaországgal, a Minack Theatre-tól a Saint Michales Mount-ig (ugye ez egy érdekes tükörkép) de nem volt óceán érzés. Lands Endnél van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.30. 23:42:43

@Agicza: jé, valaki, aki több olyan irigylésre méltó helyen is járt Franciaországban, ahol én nem.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.30. 23:45:17

@Agicza: mi dagály közeledtével értünk oda, túl késő volt. bementünk az úton, és vissza már úgy kellett térdig érő vízben rohanni.:)

ez a St Michel's Mount, nem a Mt St Michel, amiről beszélek.

GrG 2012.05.01. 00:48:56

Szerintem, azert a La Manche legtobb pontjan, foleg egy picit szelesebb idoben oceani hangulat van, foleg a nem oceanhoz szokottak reszere.
A cikk viszint eleg gagyi a piramis hasonlat baromsag, ennyi erovel lehetne a La Manche Montmartja, esetleg Eiffel tornya, xsak hogy rontsak a helyzeten.
Viszont en aludtam ott a parkoloban egy mikrobuszban es azt aki teheti (lakoauto/lakokocsi) probalja ki mert nagyon hangulatos.

winterrain 2012.05.01. 00:50:51

Egyszer elmegyek és megnézem.
Itt is van egy remek írás róla:

csurtus.blogrepublik.eu/2011/03/23/a-mont-saint-michel/

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.05.01. 13:08:22

@Brendel Mátyás: Néztem, azért ti is bőven járkáltok erre-arra! :D Az eddig látott francia célpontokból Conques és Rocamadour a szívem csücske: www.szottesfold.co.uk/2010/07/conques.html Amúgy egyet sem hagynék ki, és ha újra megyünk, valszleg az eddig már látott régiókat fogjuk még alaposabban bejárni (Aveyron, Cote d'Armor, Elzász-Lotharingia)... Mert szeretjük. :)

A Land's End nálunk inkább anti-katarktikus élmény volt: vége a szárazföldnek és kb. ennyi. Ha már világvége-érzés, akkor a Lizard, ott van Anglia legdélebbi pontja (Scillyt meg a Jersey-triászt nem számolják bele), na ott volt meg az a fíling, amit a 'hivatalos' csücsöktől amúgy elvárna az ember, és azok az öblök... Hmmm. :D Itt, ni: www.szottesfold.co.uk/2010/07/lizard.html

Globetrotter2014 2012.05.01. 15:49:27

@Agicza: Rocamadour tényleg nagyon szép, mi 6 napot töltöttünk Perigordban, hihetetlen hogy mennyi látnivaló van egy amúgy turisztikailag ennyire hátrányos helyzetű régióban (se tenger, se magas hegyek, még tó se sok, és a klíma sem fürdésre csábító).

Amellett hogy Le Mont St Michel gyönyörű tele van Bretagne gyönyörű városokkal (pl St Malo) erődökkel (Fort Latte), de még a szárazföldi városok se rosszak (pl Caen).

Globetrotter2014 2012.05.01. 15:53:13

@Brendel Mátyás: akkor is ha most reklámozod a blogod, szenzációsak a beszámolóid. :)

Jó rá vissza-vissza térni, ne hagyd abba... :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.01. 22:19:17

@Agicza: Rocamadourért irigyellek.:) Be volt tervezve, de nem fért bele a két hétbe.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.01. 22:20:04

@ZF2: kösz. május végén abba lesz hagyva FRanciaország sajnos.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.01. 22:21:54

@ZF2: ha voltál a Fort de Latte-nál, akkor nézd meg Sophie Marceau-tól a Chouans! c. filmet. Az utolsó jelenetet ott forgatták. Magyar szonkronos film.

Globetrotter2014 2012.05.02. 13:52:47

@Brendel Mátyás: köszi, majd lenyomozom. Latte szép darab erődnek, de a St Malói erőditémény rendszer is bejött. Vicces ha nem érsz vissza dagályig a kis szegetekről akkor be kell várni a következő apályt...

Mi szaladtunk :)

Kácsongó 2012.12.06. 08:28:12

Gyönyörű hely lehet. Szerintetek egy nap alatt meg lehetne járni Párizsból? Hogyan? Sajna csak ennyi időnk lesz.

Mc Master 2012.12.15. 16:57:46

@Kácsongó: bérelsz autót, aztán go west, La Mans, Rennes majd ott felcsapsz északnak az A84-esen és hopp, ott is vagy. Korán indulj (6-kor) és ha lehet, akkor hétköznap. Durván 450 km. Ha Rouen felé mesz, akkor rövidebb, de az ottani székesegyház sztem nem olyan nagy szám, érdemesebb a la mansi 24 órás pályát és a Rennes-i látnivalókat megnézni.
Még egy jótanács: ne legyenek túl nagy várakozásaid, mert nem egy nagy durranás ez a MStMichel - szerintem. Én legalább is nem éreztem azt a "hú de leesett az állam" feelinget.
Jó utat!
Miklós

Vaskó Mária 2014.01.26. 09:54:52

nagyon vágyom látni! Addig gyüjtöm a fotókat...@ZF2:
süti beállítások módosítása