Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

EU Cool Tour - motoros kalandok a téli Európán keresztül 1.

2013.04.09. 08:01 Qeki

A Kondor-Túra Társaság alapítótagjának, Gyurgyónak már néhány kalandjával találkozhattatok itt a blogon is. A Fekete-tenger megkerülése és Albánia után tavaly egy újabb kalandos motortúrára indult a téli Európán keresztül. 9000 km-en, 50 napon át esőben, fagyban, egyedül, minimális költségvetésből tette meg az utat, melynek élménybeszámolóiból és fotóiból kaphattok egy kis ízelítőt.

„Sokan mondták: Hülye vagy, télen túrázni motorral? Nos, egyrészt igen, van benne valami, másrészt a lehetőségeim többre nem futották, sőt igazából még erre sem tellett. De így garantált volt a kaland.
Szóval szerettem volna egy igazi kalandot átélni, ehhez az alapfeltételek adottak voltak, „csak” időm volt és némi pénzmag az induláshoz. Európán végigmotorozni nem nagy szám, nem kell elhagyni hozzá a naprendszert, mesélni való biztosan akadna egy nyári túra után is, de olyat bárki tud csinálni. Nem utolsó sorban, nincs olyan, akitől megkérdezhetném pl: Milyen Skóciában motorozni télen? Szép-e a táj? Az alapmotivációm valami ilyesmi volt. Tehát ez az én sztorim." Folytatás itt.

Eu-Cool.jpg

Első szakasz: Szlovákia-Csehország-Németország-Hollandia-Belgium
Embert próbáló időjárási körülmények, téli sátrazás, kalandos helyzetek. Népek, nemzetek, kultúrák egy motoros kalandor szemszögéből.

Prága, Károly-híd, városnézés futtában

02praga01.jpg

„Másnap rögtönöztem egy városnézést Prága belvárosában, hát megérdemli a jó hírét." Folytatás itt.


Erdőség a Prága fölötti hegyekben, az első megpróbáltatás helyszíne

01czech_forest01.jpg
„Az erdőbe vezetett a GPS a megadott koordináták alapján, azonban valami nem stimmelt, mert elég hamar elfogyott alólam a földút, majd az ösvény is. Közben persze esett a novemberi eső, és a magas fenyőfák között a mohás talajon igazi kötéltánc-érzés volt haladni. Persze ilyenkor az ember mindig addig megy ahonnan már megfordulni is nehéz. Mire a fejemhez kaptam, már jó mélyen bent jártam a sűrűben, és egy meredeknél kénytelen voltam átgondolni a lehetőségeimet." Folytatás itt.

A 15’ meridian jelzés emlékműve Görlitzben, Németország legkeletibb városában

04goerlitz01.jpg
„Magyar vonatkozása is van eme kisvárosnak, a látnivalók között szerepel Mátyás király címere is a városházán. Egykoron ugyanis a magyar királyság része volt Szilézia és Szászország keleti fele is. Itt található a 15’ meridian jelzés emlékműve is. A kelet-európai idő, a greenwich-i középidőhöz viszonyítva (GMT) plusz egy óra, aminek ez a kavics a viszonyítási pontja. A város a legkeletibb német település is.Görlitz arról is nevezetes, hogy innen indul a valamikori Via Regia németországi szakasza. Ez az út a legrégebbi és leghosszabb közúti kapcsolat kelet és nyugat között, 8 európai országon áthaladva több mint 4500 km hosszú kereskedelmi, hadi- és zarándokút, Kijevtől egész Santiagio de Compostelláig (ennek említésétől talán érdekesebb), nagyjából 2000 éves történelmi múlttal." Folytatás itt.

Téli táborozás thüringiai erdőben

08thuringia_forest01.jpg
„Még Thüringiában, letérve a pályáról kerestem egy erdős részt, ahol tanyát verhettem éjszakára. A térség fenyveseibe már visszatelepítették a farkasokat, bár inkább Sachsen tartományban (Szászország) vannak megfigyelt nagyobb falkák. Holle anyó legendája is ide köthető (mellesleg 2006 óta Németország legszebb meséje), reméltem, hogy nem nagyon ideges mostanában az öregasszony és nem rázza azt a bizonyos dunnát még pár napig." Folytatás itt.

Hollandiai élmények

11hollandia.jpg

„Elméleti és gyakorlati oktatásban is részesültem azokból a dolgokból, amiért leggyakrabban Hollandiába utazik az ember fia. (Nem a tulipán, sem nem a sajt voltak ezek, főleg nem a fapapucs.) Érdekes hogy a ki nem mondott fogalomhoz vagy tevékenységhez a hollandok maguk hogyan viszonyulnak, vagy inkább a politika." Folytatás itt.

Brugge, egy varázslatos belga kisváros

13brugge02.jpg
„Szóval Brugge. Erre nem voltam felkészülve. Mondták, hogy szép meg ilyenek, van egy idézet egy filmből, mely szerint egy kibebaszott tündérmese. Hát az. Volt ott valami a város hangulatából, ami varázslatossá tette az egészet. Már 4 napja nem esett az eső, itt a nap is sütött, Kicsit talán túl tökéletes, ha hibát akarunk keresni, de érdekes módon egyáltalán nem giccses." Folytatás itt.

A következő részben elhagyjuk az öreg kontinenst és az Egyesült Királyságban kalandozunk tovább Gyurgyóval.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr565212787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása