Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Sivatagi show - amikor virágzik a sivatag

2013.04.12. 07:34 Qeki

A világ java részén már beköszöntött a tavasz, s bár a sivatagok nem feltétlenül tartoznak a leglátványosabb és legizgalmasabb uticélok közé, de az év ezen szakaszán mindenképpen figyelmet érdemelnek. Mi autóba ülünk, hogy felfedezzük Kalifornia sivatagjait, mert az bizony akad itt bőven. Ezeken a területeken extrém időjárási viszonyok uralkodnak április végétől, amikoris az égiek begyújtják a kályhákat, de a tavasz nemcsak enyhülést hoz, hanem vizuális élményben is részesíti a természet kedvelőket.

Az Anza Borrego sivatag Kalifornia déli részén, San Diego tartományában foglal helyet. Itt nemigen találhatók végtelen hullámzó homokdűnék, amit egy igazi sivatagtól elvárhat az ember. Az Anza Borrego amolyan köves-bozótos fajta, ami látvány tekintetében talán nem sok szót érdemel, de egy kis esőzés itt szó szerint csodákat művel. A téli hónapok meghozzák a várt hatást, és a talajnövényzetnek hívott száraz gazt, szemet gyönyörködtető virágszőnyeggé varázsolja.

Anza Borego.JPG
Szintén szót érdemel az Antilop Völgy (Antilope Valley), ami Mojave sivatag nyugati részén Los Angelestől kb. másfél órányi autó útra fekszik. Bár a természet itt is spórol a csapadékkal, mégis pont elégnek bizonyul ahhoz hogy számos állat és növényfajnak adhasson otthont. Szárazság és forróság ide vagy oda, az itt lakók által minden évben április-május környékén megrendezésre kerül a pipacsfesztivál, ahol a természet gondoskodik a díszletről, és az időjárás szabja meg a pontos idejét. A szél és az eső mennyiségétől függően, az egész völgy narancssárgába öltözik, és kaliforniai pipacs tenger tölti be a látóhatárt.

Antelope Valley.JPG
Ha már a sivatagokat említjük, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Halál völgyét sem (Death Valley), ami nemcsak Kaliforniában de az egész földrészen tartja a meleg rekordot 57 fokkal. Ez persze csak a levegő hőmérséklete, de a talaj közelében ennél jóval többet mutat a hőmérő. Nyáron tartósan 50 fok felett marad a hőmérséklet,és még az éjszaka sem hoz enyhülést, viszont tavasszal még a Halál völgyében is az élet győzedelmeskedik. A Mosquito flat homokdűnéin sárgán virágzó bokrok jelzik, hogy részükről kezdődhet a sivatagi show.

Death Valley.JPG
A sivatagi túra záró akkordjaként pedig következzen a Joshua Tree Nemzeti Park. Számomra ez a kedvenc az összes kaliforniai sivatag közül. Már ha egy sivatagot lehet "kedvenc" jelzővel illetni...Szokványosnak semmiképp sem lehet nevezni a képet ami itt fogadja az embert. Elképesztő forma és színvilágával zavarba ejt és a színes kaktusz arzenálja pedig felteszi a koronát erre a különös vidékre. Mivel korábban kaktuszt maximum egy ici-pici cserépben egy virágállványon láthattam, így érthető módon engem teljesen elvarázsolt a hatalmasra nőtt virágzó kaktuszok látványa. Semmiképp nem egy hétköznapi jelenség ezeket a tüskés szines csodákat közelről, teljes életnagyságban megcsodálni.

Joshua Tree.JPG

DSC_0458.JPG

DSC07915.JPG

DSC08057.JPG

DSC02121.JPGSzöveg és képek: Kiss Juditka



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr345217959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

usati 2013.04.12. 22:08:58

Ez a csaj tuti tud valamit.
Annyira jó olvasni a történeteit, hogy úgy érzem együtt jártuk be ezeket a helyeket.
A képek csodásak pláne, ami a Nikon-nal készült:)
Remélem hamarosan felfigyel rá valamelyik kiadó vagy TV társaság és szponzorálja az utazásait azért, hogy még több fantasztikus helyre utaztasson el bennünket ez a remek blogoló. Lehetne egy két képet magáról a szerzőről is látni hogy tudjuk biztosan ott járt?
Imádom ezt a csajt!

Sir Nyű 2013.04.12. 22:09:04

Szeretném jelezni, hogy "lent" délen épp őszbe fordult az idő... Vagy az nem tartozik a világ java részébe?

usati 2013.04.13. 09:43:07

Érdekes hogy egyes emberek mibe tudnak bele kötni . Igazi okos tojás , aki megszámolja a bubit az ásványvizben és reklamál ha nem talál eleget. Ha csak ennyi ragadt meg benned akkor olvasd inkább a lottó számokat !

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.04.14. 10:44:50

@Sir Nyű: A bejegyzésben szereplő összes hely az északi földtekén van...
süti beállítások módosítása