Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik

2013.05.07. 16:29 Qeki

Érdekelnek a kalandos expedíciók? Különleges helyszínek magyar feltárói? Az expedíciós kutatás közelmúltja és jelene? Mi a szerepünk az Antarktisz és a Mars feltárásában? Az őslények és a barlangok kutatásában? Az esőerdők és a történelmi múlt vizsgálatában? Most egy helyen minden és mindenki elérhető!
2013. május 11-én Felfedezők Napja a Millenáris Parkban!

antarktisz.jpg
A Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság első alkalommal rendezi meg a Kutatóexpedíciók fesztiválját, ahol expedíciós szakemberek hozzák testközelbe élményeiket, eredményeiket, a terepi kutatás világát. Előadásokon, látványos bemutatókon, mini kiállításokon és személyes beszélgetéseken keresztül pillanthatunk be munkájukba, módszereikbe és megismerkedhetünk a felfedezők eszköztárával is.

horvai_ferenc_illusztracio.jpg
Az Erő, a Kitartás és a Tudomány fonódik össze, soha ennyi világjáró felfedező nem tartott még előadást Magyarországon egyszerre, egy helyen a nagyközönségnek. 3D-s vetítésen pillanthatunk be a földalatti expedíciók világába, a Himalája távoli vidékén Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyének megmentését követhetjük nyomon, vagy ellátogathatunk Afrikába Teleki Sámuel nyomában, a Magyar Afrika Expedícióval. De nem fog kimaradni a Föld legmagasabb vulkánja, az Antarktisz jégvilága, Brazília rovarkülönlegességei és a dinoszaurusz-kutatás sem. Hiszen a magyar terepi kutatások e témákat mind felölelik. A Mars-kutatásnak pedig külön előadássorozat jut! 

Tolbacsik_korr.jpg
A különleges program célja felhívni a figyelmet a kutatóexpedíciók fontosságára, valamint az expedíciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a tudományos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát! S hogy ki volt az elmúlt évek legkiemelkedőbb hazai, terepi felfedezője? Kiderül a Felfedezők Napján! Hiszen a sikeres kutatások elismeréseként itt kerül átadásra a Magyar Felfedezők Nagydíja is.

archeo.jpg
A Felfedezők Napja - az előadásokon, bemutatókon túl - a földrajz ünnepe, egy belépődíj nélküli, igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! Legérdekesebb próbatételünkön akár egy Mars-szonda leszállását is irányíthatják mobiltelefonjuk segítségével. 

esrijatek.jpg


A felfedező megismerést nem lehet elég korán kezdeni, ezért a fesztiválon a legfiatalabbaknak is helye van: számukra a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum pedagógusai szerveznek a témához kapcsolódó programokat, játékokat.

Ráadásul e rendezvényről indul 18 000 kilométeres útjára a Közép-Ázsia Expedíció, ahol a geográfus, biológus és etnográfus szakemberek nagy felfedezőink nyomán járva, a Vámbéry Ármin, gr. Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkalotai Bálint Gábor, Berzenczey László és gr. Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálva az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemzik - egészen a Tien-sanig haladva. Az első lépés persze sokak számára teljesíthető: a rendezvényről az expedícióval lehet tartani a 100 éve elhunyt Vámbéry Ármin sírjánál tartott megemlékezésig – mégpedig kerékpárral.

A részletes program megtekinthető:  www.felfedezoknapja.info
Az eseményhez Facebookon is tudtok csatlakozni!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr225286619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása