Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hollandia - a nagyvárosokon túl

2014.04.30. 07:16 Qeki

Nagy vágyam volt, és valóra is vált, mi szerint április 7-14ig tartó egy hét alatt sikerült bejárnom Hollandia északi részét. Egy nagyon jó barátnőm kint él 2 éve, őt látogattam meg. Repülőút volt, Eindhovenbe érkezett és onnan is indult vissza a gép. Mindenképpen fontos kiemelni, hogy igazán jó áron lehet hozzájutni a fapados repülőjegyekhez, főleg, ha az utazás napját nem hétvégére ütemezzük. Persze nekem könnyű dolgom volt, hiszen barátnőm végig furikázott mindenhova.  De hatalmas élmény volt. Az időpont pedig nem véletlen, hiszen ilyenkor nyílnak a tavaszi virágok… :) A nagyvárosokat szándékosan kerültem is, mindamellett, hogy pihenésre is vágytam, próbáltam a holland mindennapok olyan részét is megismerni, ami nem csak a turizmusról szól. De természetesen azért nem maradt ki a turisták körében is méltán népszerű Keukenhof Garden meglátogatása, valamint egy északi-tengeri hajóút Terschelling nevű szigetre. Gyönyörű helyek! Ezt a két nagyobb állomását emelem ki az egy hetes kalandomnak.

Keukenhof garden

Keukenhof garden (3).jpg
A Keukenhof (fordításban konyhakert) a világ legnagyobb virágoskertje. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente. Természetesen egész napos program. Eleve már a parkolás is művészet ott, de átlátható, panasz nem lehet rá. Ami elsőként feltűnik, az a rengeteg ember. A világ minden tájáról találkozhatunk ott turistákkal (több magyar beszédet is véltem felfedezni). A látványt könnyen nem lehet szavakba foglalni, az még hagyján, hogy sok-sok tavaszi virág díszíti, de amilyen különlegesek és amilyen illatosak is, na az már maga a csoda. Olyan illatfelhőkbe botlik az ember, amitől néha már az összes légzőnyílásom sikításba kezd, de megéri! Szobrok, tulipánok, tavacskák, tulipánok, jácintok, tulipánok, nárciszok és persze tulipánok. :) Röviden így lehet jellemezni a helyet. Van üvegház, ahol főként vágott virágok és néhány ajándékbolt található. Illetve aki vásárolni szeretne, az virághagyma árust is igen-igen könnyedén fog találni.

De eléggé bele kell nyúlni a pénztárcánkba. Ettől függetlenül gyönyörű, illatos, szinte már nem evilági. Ha lehet egy negatív kritikát is megemlítenem -amiről persze nem tehetnek a park gondozói és vezetői- az a hatalmas tömeg, ami ott jelen van nap mint nap, kicsit illúzió romboló hatással bír. Ettől függetlenül örök élmény. Bármikor bejárnám újból.
Tipp: kényelmes cipő nagy előnyt jelent. ;)

Terschelling

Terschelling (10).jpg
Egy sziget és egy közigazgatási kerület Hollandia északi partjai mellett. Hossza 30, szélessége mindössze 4 kilométer. A szigetre komppal lehet átkelni Harlingen városából, ami West-Terschellingen köt ki, az út kb. 2 órás. Területének nagy része természetvédelmi terület. A sziget egyik jelképe a világító torony, ami az egyik legöregebbnek számít Hollandiában, ez a sétáló utca végében található. A part mellett végig tudunk sétálni a mólókon, illetve a kikötő mellett egy nagyobb részen hajóroncs múzeum működik, közvetlen közelről lehet megcsodálni a roncsokat, illetve régi fegyvereket. West-Terschellingből kiérve maga a csoda tárul elénk, a szinte fehér „liszthomok”, illetve a sekély, kristálytiszta tenger. A strand részen elég nagy az árapály jelenség, ennek nyoma az is, hogy kilométeres homokföldön tudunk elsétálni, hogy elérjük és megcsodáljuk a vizet. Lehet biciklit bérelni, így könnyebb bejárni a kicsit messzebb eső részeket, de aki kalandosabb témát keres, a kellő euró megfizetése után akár fókalesre is mehet a helyi hajótársaság egyik járgányával és kapitányával. Mert ugye fókák is lakják a környéket, a kompról láthattam őket, bár egy kieső homokzátonyon lébecoltak, így sajnos értelmezhető fényképet nem sikerült gyártanom róluk a távolság miatt. Csoda egy hely, csönd van, végtelen nyugalom, homok és friss levegő. Aki világosabb bőrű, nem árt, ha vigyáz a napsütéssel. Én sajnos pórul jártam, de legalább elmondhatom magamról, hogy az Északi-tengeren is vörösre tudok pirulni! :) Tipp: napolaj (ha szükséges), illetve kényelmes és zárt cipő. 

Írta és fotózta: Marosvári Katalin



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr516099330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása