Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Stonehenge titkai

2014.07.28. 15:46 Qeki

Stonehenge, a dél-angliai Salisbury-síkságon álló nagy szürke homokkőtömbökből épült hatalmas építmény, amely különös vonzerőt gyakorolt a régészekre, és élénk hatással volt az emberek képzeletére.

Stonehenge (6).jpg

Stonehenge - függő kövek. Átmérője több mint mint 30 méter, a legnagyobb elemei pedig 4,5 méter magasak. A dísztelen kövekből sugárzó egyszerűség erőtől duzzadó. A kövek a távoli Wales-ből, a Prescelly hegyekből kerültek jelenlegi helyükre. Szállításuk, megmunkálásuk és felállításuk daru, csigasor illetve egyéb mechanikus segédeszköz hiányában kézi erővel történt.

Stonehenge (7).jpg

 

Funkcióját, építésének célját a mai napig homály fedi. Stonehenge-ről sokféle elképzelés született, köztük hihetőek és a fantázia világába tartozóak egyaránt. Voltak, akik Stonehenge-t a római építészettel hozták kapcsolatba, mások egyenesen a földönkívüliek leszállóhelyének tulajdonítják. A sokféle elképzelés közül legvalószínűbb az, hogy építésének szakrális jelentősége volt, a napkultusszal állt összefüggésben.

Stonehenge (1).jpg

Egyesek Stonehenge -t, illetve annak építését a kelta papokkal, a druidákkal hozzák összefüggésbe. Ennek az lehet az alapja, hogy a kelta druidák feltűnően érdeklődtek a csillagászat iránt. A valóságban azonban Stonehenge sokkal ősibb létesítmény a druidák koránál, tehát ők nem lehettek az építők. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy vallási szertartásaik, csillagászati megfigyeléseik helyszínéül választották az építményt.

A rengeteg vizsgálat és elmélet ellenére sem valószínű, hogy Stonehenge titkát az közeljövőben sikerül teljes mértékben megfejteni. Stonehenge 1986 óta a kulturális világörökség része.

Stonehenge (2).jpg

 

Stonehenge (3).jpg

 

Stonehenge (5).jpg

 

Stonehenge (4).jpgÍrta és fotózta: Novotni Nóra

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr466543619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása