Related Posts with Thumbnails

Csatlakozz Te is!

Hirdetés

Világutazó.net

Világutazó

Add az RSS olvasódhoz

 

Olyan helyen jártál, amiről mások egész életükben csak álmodoznak? Van egy kedvenc helyed, ahova évről-évre visszatérsz, mert elbűvöl? Kedvenc hobbid miatt képes vagy egy fél világot átutazni? Utaztál a világ legnagyobb utasszállítójával vagy leggyorsabb vonatával? Különleges helyen szálltál meg? vagy csak van egy érdekes, izgalmas történeted vagy témajavaslatod? - érdeklődéssel várjuk leveleiteket: vilagutazoblog@gmail.com

 Médiaajánlatunkat kérd e-mailben.
Friss topikok

Namíbia fekete-fehérben

2014.07.17. 15:14 Qeki

2003 telén útnak indultunk. Nem ez volt az elsô utazásunk Afrikába de nem sejtettem milyen csodálatos vidék vár majd ránk. Beszéljenek a képek róla, melyek analóg technikával filmre készültek egytől egyig.

Namíbiai útvonalunk sorrendje:-Windhoek-Waterberg Plateau-Tsumeb-Etosha Nemzeti Park-Aba-Huab-Spitzkoppe-Swakopmund-Sossusvlei-Lüderitz-Fish River Canyon-Rehoboth- Windhoek

Spitzkoppe.jpg

Windhoek: Namibia fővárosa és egyben legnagyobb városa is. Ide érkeztünk és innen is intettünk búcsút e gyönyörű, egyedülálló szépségű országnak.

Waterberg Plateau Nemzeti Park: 1972-ben nyilvánították természetvédelmi területnek, veszélyeztetett állatfajok, 200 különböző madárfaj és ritka antilopfaj élőhelye. Komoly sziklamászás várt ránk, de megérte, mert a Montain Wiew-ről lenézve elképesztő látvány fogadott minket.

Tsumeb: A legnagyobb város észak Namíbiában és a legközelebbi az Ethosa Nemzeti Park területéhez
Ethosa Nemzeti park: Afrika egyik legnagyobb állatrezervátuma. Része az Etosha Pan időszakos tó. Számos faj élőhelye óriási területen melyek jól megfigyelhetőek főleg az itatók környékén. A FF képek nagy része itt készült, engem elvarázsolt a hely remélem mások is örömüket lelik a látványban.

Aba-Huab Spitzkoppe: Több mint 700 millió éves kopasz gránit csúcsok csoportja a Namib sivatag területén

Swakopmund: Nyugat namibiai sivatagi város, tengerparti üdülőhely és kikötő. A német gyarmati építészet látványos példája.

Sossusvlei: Csodálatos vöröshomokos dűnék a Namíb-Naukluft Nemzeti Park-ban. A hely ahol az ember ráébred mennyire apró teremtmény az óriás dűnék tetején állva.

Lüderitz: Kikötő és gyémánt bányász település a közelben élnek Namíbia védett vadlovai is, amelyek az érkező hajókról szabadultak el vadultak vissza és alkalmazkodtak a sivatagi léthez.

Fish River Canyon: A második legnagyobb kanyon a világon. Lenyűgöző mélység és magasság, mely több kilátóhelyről megtekinthető.

Írta és fotózta: Nagy Zsuzsanna

Rehoboth: Természetes melegvizű forrásokkal rendelkező város mely egy magas fennsíkon fekszik


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Bretagne: ahova visszavágysz

2014.07.15. 17:05 Qeki

Bretagne, a Kelták őshazája valamint Franciaország egyik legfontosabb mezőgazdasági és állattenyésztési területe. Ezzel már abban a pillanatban szembesül az ember, ahogy belép a régióba. Hisz gyönyörű, ápolt, zöld termőföldjei egészen a felkelő nap sugaráig nyugtatják az ember szemeit. A rajta, szabadon legelő szarvasmarha csordák pedig csak még szebbé festik az egyébként is nyugalmat árasztó táj szépségét. Sűrűn váltakozó éghajlatának köszönhetően, a horizonton hatalmas felhők tárulnak a szemünk elé, amik az évszaktól függetlenül hol sötétségbe burkolják az eget, hol pedig vérvörös színben pompáznak, amit a lenyugvó nap utolsó sugarai színeznek meg.

DSC03712.JPG

DSC03473.JPG

Azt mondják, hogy a föld maga olyan energiákkal bír, amiket nem lehet és nem is érdemes megmagyarázni. Ide érkezvén megbizonyosodik az ember ennek az állításnak az igazáról. Érdemes hát megállni egy pillanatra, kibújni a cipőnkből és mezítláb a földre állni. A friss levegőből jó nagyokat szívni a tüdőnk legmélyebb pontjáig majd hagyni, hogy Bretagne termékeny földje magába szívja minden fájdalmunkat, szomorúságunkat, és cserébe pozitívummal töltsön fel minket.

Belekiálthatjuk a levegőbe minden kimondatlan szavunkat, a magunkban mélyen elfojtott csalódást és bánatot, a sok-sok felgyülemlett feszültséget, hisz Bretagne szele elviszi őket olyan messzire ahonnan soha többé nem fognak visszatérni. Az itt élők tudják, hogy az eső elől nem kell elmenekülni, hanem alá kell állni. Engedni, ahogyan záporozó cseppjei az arcunkon lecsorduló könnycseppeket tisztára mossa, majd hagyni, hogy a Bretagne-i nap a lehulló esőcseppekkel együtt örökre felszárítsa azokat. Amiket aztán ott a szemünk előtt gyönyörű szivárvánnyá formálhat.

DSC01465.JPG

Csendes, nyugodt, már-már kihaltnak tűnt utcácskáin sétálva, hamar béke és nyugalom költözik az ember lelkébe. Látva a mesebeli házikókat, amelyeket az éghajlatnak hála, sövénykerítés díszít és a hozzájuk tartozó kerteket, a bennük lévő gyümölcseikkel tele roskadozó fákat, fedezi fel az ember, hogy ilyenek nem csak a filmekben és a mesékben léteznek, hanem itt, Bretagne-ban is. Rájövünk, hogy mitől olyan kiegyensúlyozottak itt az idősek, hogy miért futnak még sokan 60 év felett is maratonokat. A nyugdíjas klub, mint fogalom is átértékelődik, hisz a Tour de France–nak köszönhetően nem ritkák a 20-40 fős kerékpározós csoportok, amelyek létszámánál már csak az életkorok száma a magasabb.

DSC04585.JPG

Aztán hagyjuk egy kicsit magunk mögött a szántóföldeket és merészkedjünk még közelebb a természethez és látogassunk el a legszebb tengerparti részekhez. Menjünk ki a sziklákhoz, amelyek olyan magasan tornyosulnak az ég felé, hogy egészen egybeolvadnak azzal. Oda, ahol ha az ember felállna annak legmagasabb pontjára, képes lenne átölelni a felhőket. Amit nem privatizáltak a luxus hotelek, hanem a turisták által és az azoknak kijelölt és kitaposott keskeny ösvényeken lehet a végtelenbe és talán még annál is tovább sétálni, és közben gyönyörködni az előttünk szétterülő tenger kékségében és az Isten alkotta természet valójában. 

Írta és fotózta: Ugray Melinda

Bretagne-ba érkezvén az embernek az az érzése támad, mintha egy kicsit le lenne lassulva a mai rohanó világ mellett. Mintha az itt élők csak nézők lennének a világ vetítővászna előtt. Ahol köszönik, nem kérnek a csúcsfejlesztésekből, a turisták millióiból. Ahol még számít az adott szó és az egymás iránti bizalom és hit. Bretagne, ahol még jó gyereknek lenni és felnőni. Ahonnan jó elmenni majd ide visszatérni. Bretagne, ahol jó megöregedni és innen örök álomra szenderülni. A teljes beszámolót itt találod.

DSC06570.JPG


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Az Isztria gyöngyszeme: Umag

2014.07.11. 15:24 Qeki

Umag Horvátország legnyugatibb városa, közigazgatási, gazdasági és kulturális központ. Történelmi emlékei a kőkorszakra nyúlnak vissza: ez a legrégebbi része az Isztriának. Apartmanok és hotelek övezik a tengerpartot, a turisták homokos, kavicsos és sziklás strandok közül választhatnak. Egy mesterséges öböl várja a legkisebb fürdőzőket, mellette a híres teniszstadion, a Stella Maris. A belvárosba vezető utat megtehetjük a kisvonattal, ám gyalog - bár kicsit tovább tart - sokkal élvezetesebb, szebb látvány.

Umag.jpg

forrás: croatia.hr

A kikötőből közvetlenül a tengerparton kialakított sétányon besétálhatunk a belvárosba. Nappal a történelmi emlékeket, múzeumokat nézhetjük meg. Éjszaka felpezsdül a város: mindenhonnan szól a zene, éttermekben sül a hal, és a teraszok étkeznek a vendégek a csillagok fénye alatt.

DSCN5509.JPG

Írta és fotózta: Kollerits Eliza

A szórakozóhelyek is kinyitnak. A belváros kis utcácskái tele vannak ajándékboltokkal, ékszerüzletekkel, éttermekkel és fagyizókkal. Angolul és olaszul nagyon jól beszélnek az árusok, de akad, aki németül is tud. Tökéletes üdülőhely, tipikus horvát városka, közel a határhoz. Autóval egy délelőtt alatt megtehető az út. Már 12 éve járok oda, de még mindig nem tudtam megunni.

DSCN2459.JPG

IM000900_1.JPG

DSCN5518.JPG


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Mobil applikációk világutazóknak - Ne féljünk a roamingtól

2014.07.03. 18:51 Qeki

Korábban már bemutattuk a világutazók leghasznosabb mobil applikációit (városnézés, kommunikáció, hasznos útitársak), most a cikksorozatunk utolsó részében azt is megtudhatjátok, hogyan használhatjátok ezeket az appokat külföldön bárhol és bármikor. Ha eddig a határt átlépve az első dolgod az volt, hogy ellenőrizd, engedélyezted-e okostelefonodon a roaming szolgáltatást, és ha igen, rögtön kikapcsoltad, akkor ez a cikk neked szól. (Ha nem hallottál még a roamingról, akkor meg pláne :) ). Mára ugyanis odáig fejlődött a világ, hogy egy kis odafigyeléssel pénztárca kímélő módon használhatod ki az okosmobilodban rejlő előnyöket.

roaming_eplus-grupp.jpg

forrás: eplus-gruppe

A roaming egy olyan szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy külföldről is gond nélkül telefonálhassunk, küldhessünk SMS-t és internetezzünk a mobiltelefonunkon, mintha csak a hazai szolgáltatónk hálózatán tennénk ezt. Ennek a kényelemnek sokáig borsos ára volt, de az Európai Uniónak és a szolgáltatók közötti versenynek hála mára ezek a díjak egyre inkább közelítenek a minden utazó számára elérhető tartományhoz.

A Telenor felmérése is a telekommunikáció nélkülözhetetlenségét mutatja, a kutatás alapján az évente legalább egyszer utazó, magyar mobilhasználó közül már minden 10 utazóból 8-an használnak valamilyen hang- vagy adatalapú roamingszolgáltatást. 2014. július 1-től tovább csökkennek a roamingdíjak, és ebből az alkalomból a Telenor is új ajánlatokkal állt elő. Az új roaming szolgáltatásainak kialakításakor a Telenor minden ügyfelére gondolt: azokra, akik külföldön inkább csak neteznek, azokra, akik a beszélgetéseket preferálják, és azokra is, akik a kettő kombinációját alkalmazzák szívesen.

Ez utóbbi felhasználók számára készültek az EU Duo csomagok. Az EU Duo Napijegy 1790 forintért nemcsak 50 MB adatforgalmat tartalmaz, hanem 30 percnyi hívást is nyújt az adott napon. Az EU Duo Hetijegy pedig 4990 forintért cserébe már 100 MB mobilinternetet és 100 perc beszélgetést tartalmaz a 7 napos érvényességi ideje alatt. Ráadásul mind a napi-, mind a hetijegy esetén a hívások fogadása teljes mértékben díjmentes.

telenor_roamingdij_tablazat.jpg

A csomagok részletes leírásáért látogassatok el a Telenor weboldalára.

Azon Instagram- és Facebook-függőknek, akik itthon és külföldön szinte kizárólag a világháló segítségével tartják a kapcsolatot ismerőseikkel, nekik ajánljuk a Netroaming Napijegyet, amellyel 990 forintért 50 MB adatforgalmat bonyolíthatnak. Az opció párja a Netroaming Hetijegy, amely 1990 forintért 100 MB adatforgalmat biztosít a 7 napos felhasználási időszakra. A Netroaming Napi- és Hetijegyhez szintén megvásárolhatók extra megabájtok.

A hagyományos mobilozáshoz ragaszkodó felhasználókra is gondoltak, természetesen így kizárólag hanghíváshoz használható roaming napijegy és hetijegy is vásárolható. A 990 forintba kerülő Roaming Napijegy 30 percnyi híváskezdeményezést és -fogadást tartalmaz. Hosszabb utazásra készülőknek a Roaming Hetijegy az ideális megoldás, amellyel 1990 forintért cserébe 1 héten át összesen 60 percnyi híváskezdeményezési és -fogadási lehetőséget kapnak.

roaming_hendry.jpg

forrás: hendry - Flickr 

Az adatforgalmi keret túllépése esetén a Telenor nem számít fel túlforgalmazási díjat sem az EU DUO, sem a Netroaming jegyek esetében. A napijeggyel rendelkezők plusz költség megfizetése nélkül netezhetnek csökkentett sebességen, míg a hetijeggyel rendelkezők további megrendelésig nem érik el az internetet. Extra megabájtok vásárlása esetén természetesen újra kihasználhatják a mobilhálózat adta előnyöket.

Végül néhány hasznos tanács, amely segítségével spórolhatunk a roaming adatkeretünkkel.

Használd a MyTelenor-t

A MyTelenor alkalmazás segítségével minden pillanatban pontosan tudhatod, hogy hány percnyi beszélgetés, vagy hány megabájt felhasználható adatforgalom áll még rendelkezésedre.

Használj okos böngészőt

A Google Chrome okostelefonon is futó verziója az adattömörítés funkciójának köszönhetően akár 50%-al is csökkentheti a böngészés közbeni adatforgalmadat. Az Opera böngészője is nagyon jól működő adattömörítési eljárással dolgozik, amit a „Rally” mód vagy „Opera turbo” néven érünk el, és akár 90%-al kevesebb adatforgalommal is beéri, mintha hagyományos módban használnánk. Mindkét böngésző elérhető Android-ra és iOS-re is.

chrome_opera_android.jpg

Kontrolláld az alkalmazásaid mobilnet elérését

Ma már szinte minden applikáció igényel internetelérést, ha máshoz nem is, a frissítései letöltéséhez. Az alkalmazások netelérését azonban kontrollálhatjuk. Beállíthatjuk például, hogy csak a kedvenc alkalmazásaink férhessenek hozzá az internethez a mobilnet csomagunkat használva, és mások egyáltalán nem, vagy csak WI-FI-n keresztül. Ezeket a beállításokat az iOS-t futtató készülékünkön könnyedén megtehetjük, míg Android-on külön alkalmazást kell letöltenünk erre a célra.

Reméljük sikerült néhány hasznos tanáccsal és ötlettel szolgálni az elmúlt hetekben.

(x)


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Moszkvai benyomások

2014.07.03. 17:10 Qeki

Az 5 napos nyaralást megelőző vízumigénylés hosszas és bosszantó procedúrája örök élmény marad. A Londonban található nagykövetség szigorát megtapasztalva végre a kezembe kaptam az engedélyt, így tehát nekivághattam utamnak.Már a reptérről a központba tartó úton sok hasonlóságot véltem felfedezni hazánk és Oroszország múltja közt. Mind az emberek viselkedése, temperamentuma, a tömegközlekedési eszközök kinézete és állapota, az épületek látványa, mind mind a régi időket idézte fel. A szállásom centrális helyen volt, egy tömegközlekedési csomóponttól fél percre, ám mégis csendes környéken. A nagy kapun egy hatalmas belső kert fogadott, amolyan budapesti bérház érzés kapott el. A mosott ruhák az erkély korlátjára lógatva, a biciklik a lépcsőház aljában 2 lakattal ellátva, a jó öreg zsigulik a parkolóban hagyva stb.

Oroszország.jpgBlazsennij-székesegyház

Kora este, a kánikula elvonultával egy kellemes sétát tettem a Vörös téren, amiről azt hittem élőben nagyobb. Mindezt leszámítva a macskaköves tér végén megpillantottam a Blazsennij-székesegyházat, Oroszország jelképét, mellette pedig a hosszan elnyúló Kreml-t. A téren végighaladva egy másik tér közepén találtam magam, ahol a bazárok kínálatait csodálhattam meg. Rengeteg matroska baba szettből lehetett választani, a sorozat legkisebb darabja nem volt nagyobb, mint 30 mm, amely (akárcsak a szett többi darabja) szintén kézzel festett, a legnagyobb elérte az 1 métert is.

Oroszország (3).jpg
Mindeközben turistacsalogató aktivisták hangosbemondóval reklámozták cégüket, városnéző túrákra buzdítva őket. (Nekem már egy ilyen napi túra előre, online le volt foglalva, mely a város olyan részét is megmutatta, melyet talán egymagam nem fedeznék fel.) A Moszkva (Oka egyik mellékága) folyón hajózva, végig a Kreml, a Megmentő Krisztus Székesegyház (ahova azért nem engedtek be, mert top volt rajtam, ami nem takarta el a vállaimat, plusz még tetoválásom is van), a 7 testvér és számos lakóház mentén gyönyörű látképet kaphattam a városról. A 40 perces hajókázás által kikerültem a belvárosi forgatagot és egy újabb élménnyel lehettem gazdagabb.

Oroszország (2).jpgMegmentő Krisztus Székesegyház

Mondanom sem kell, hogy Oroszországban az utca embere nem beszél angolul, így elég nehéz volt a kommunikáció és a segítségkérés, holott Moszkva akármilyen világváros, semmi sincs nem hogy angol nyelven kiírva, de még csak rendes európai betűkkel sem. Ciril betűkkel ellátott táblák és jelzések vannak az utcán, a megállókban, a metrókon stb. Ez egy nagy negatívum volt számomra, mert ez miatt egyik este előfordult, hogy a metróállomás vezetőtől információt kértem, hogy melyik metróvonalat kell használnom és meddig. Kézzel-lábbal mutogatta, orosz nyelvvel kísérve, hogy merre az arra, viszont amikor elértem az ő általa megadott állomást, egyáltalán nem volt ismerős a környék. Egy járókelőtől nagy nehezen megtudtam, hogy a város másik végébe lettem navigáltam, jobb ha gyalog elsétálok egy másik metróvonal legközelebbi állomásáig, mintsem visszametrózzak a belvárosba, hogy ott átszálljak. Követtem a tanácsát, a séta körülbelül 20 percig tartott, fáradt és éhes voltam már, mire végre megtaláltam a keresett állomást, ahonnan sikeresen hazajutottam. Ennek ellenére szerettem metrózni, hisz az állomások különlegesek, mindegyik más más tervezésű, diadalíves perspektívát adó alagútrendszer, ahol a kis átjáró hidakon lehet egyik metróvonaltól a másikhoz jutni, mindez a sínek felett. Olcsó ország, de vannak dolgok, amikért igenis megkérik az árát. Az utcák olykor zsúfoltak és koszosak, a közlekedési dugó nagyon el tud durvulni, az emberek gyakran ingerültek és tolakodnak. Összességében nincs rossz véleményem Oroszországról, de jelenleg nem gondolom, hogy visszatérek. (Írta és fotózta: Horváth Sabine)


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Látogatás a tiltott zónában - Csernobil és Pripjaty

2014.07.01. 12:43 Qeki

Az időpont 2013. június 8-a, a helyszín Kijev, Majdan tér. Persze ezen a nyári napon senki sem gondolta, hogy bő fél évvel az ottlétünkhöz képest micsoda véres harcok dúlnak majd épp ezen a helyen. Reggel 8:30-ra kellett megérkeznünk a Kozatskiy Hotel elé, ahol már várt ránk Igor, a SoloEast Travel munkatársa és a busz, ami elvitt minket az 1986. április 26-án felrobbant csernobili erőműhöz.
Csernobil egy olyan téma, ami szinte mindenkit érdekel, viszont csak nagyon kevesen szeretnének személyesen is eljutni oda. Mi ezen kevesek táborába tartoztunk, ezért tavaly márciusban elhatároztuk, hogy elmegyünk, meglátogatjuk a 27 évvel ezelőtti katasztrófa helyszínét.

Csernobil (1).jpgA 30 km-es zóna határa - További képek a zónáról

A csernobili erőmű körül 30 km-es sugarú körben minden út le van zárva, belépni csak engedéllyel lehet, amit ugyan egyedi szervezésben is meg lehet szerezni, de sokkal egyszerűbb, ha egy, a csernobili túrákra szakosodott irodára bízzuk a dolgot. Az egyik ilyen cég a SoloEast, ők 150 dollárért vállalják a túrát per fő, ebben benne van a Kijev-Pripjaty-Kijev bérelt buszos út, a szükséges engedélyek beszerzése és egy ebéd, egy, a mind a mai napig üzemelő, az erőmű őrzését ellátó katonák laktanyájában. Sőt, ha nagyobb a társaság, az iroda kedvezményt is ad, mi hárman mentünk, így csak 130 dollárt kellett fizetnünk fejenként.
Találkozó tehát reggel 8:30, az út a 30 km-es zóna határáig pár perc híján két óra. Itt mindenkinek le kell szállnia a buszról, aláírnia egy belépési nyilatkozatot, hogy a saját felelősségre lép be a zónába. Ezután zötyögés tovább a buszban, az első megállónk Csernobil városa, régen virágzó kisváros, ami Pripjaty, az erőmű dolgozóinak és családjaiknak épült alvóváros felépültével egyre inkább elnéptelenedett, majd a robbanás meg is adta neki a kegyelemdöfést. Ma az egyszerűség kedvéért így hívják a laktanyát, tűzoltóságot és azt a pár házat, ahol az erőműben dolgozó szakemberek, munkások laknak. Egy parkban ki van állítva pár gép, amiket a romeltakarításban használtak, de nem a reaktor közvetlen közelében. A legveszélyesebb helyeken használt gépeket az erdőben, elzárva, egy részüket a földbe temetve tárolják, mert ezek még mindig halálos sugárzást bocsánatnak ki magukból.

Csernobil (2).jpgAz erőmű takarításában részt vett gépek - További képek a zónáról

A gépek után indulás tovább, elhagyjuk a következő ellenőrzőpontot, már csak 10 km az erőmű. Ebben a 10 km-es körzetben a vadállomány megóvásának érdekében minden állatot, ami nagyobb egy macskánál, kilövik. Csernobilt leszámítva a zóna nagyrészt lakatlan, csak néhány család tért vissza az üresen álló házakba, miután a kétezres évek elején az ukrán kormány megengedte, hogy azok, akik valaha itt laktak és elmúltak hatva évesek, visszaköltözhessenek.
A következő megálló egy óvoda, ahova ezeknek a falvaknak a lakói vitték a gyerekeiket, amíg ők Pripjatyban vagy az erőműben dolgoztak. Az óvoda valaha Kopacsi településéhez tartozott, a sugármentesítés során azonban az egész falut ledózerolták, csak az erdőszéli óvodát hagyták épen.

Csernobil (3).jpgA kopacsi óvoda - További képek a zónáról

Innen még 10 perc buszozás és elérjük Pripatyot, útközben még megállunk egy hídon, ahonnan rálátni az erőműre. Erre a hídra jöttek ki a robbanás másnapján az emberek, innen nézték a radioaktív tűzijátékot, miközben fogalmuk sem volt arról, hogy szervezetüket éppen a halálos sugárzás többszöröse éri minden percben.

Pripjatyot 1970-ben alapították, kifejezetten az erőmű dolgozóinak és családjaiknak, és mivel 1986-ban teljesen kiürítették, valószínűleg ez minden idők legrövidebb ideig lakott városa. A busz a bekötőút végéig visz minket, innen, a növényzet térhódítása miatt, nem megy tovább, gyalog kell bejárnunk a várost. A lakosságot, közel ötvenezer embert harminchat órával a robbanás után, 1986. április 27-én, mindössze két és fél óra alatt kitelepítették, úgy, hogy előtte háromnegyed órájuk volt erre felkészülni. Így a személyes irataikon és néhány ruhadarabon kívül mindenük a lakásokban maradt. A lezárt lakásokat egészen 1987 őszéig őrizték a katonák, ezután viszont megszűnt a rend, és hamarosan megjelentek a fosztogatók, akik mostanra szinte minden lakásból minden mozdíthatót elvittek, beleértve az olyan sugárzó fémtárgyakat is, mint például a radiátorok.

Csernobil (4).jpgA karbantartás hiánya miatt az épületek ablakai kitörnek, az ablakkeretek elrohadnak, de még a falak is eldeformálódnak

A túra során a főteret, a Polisszja szállót, néhány panelházat, a stadiont és természetesen az elkészült, de soha át nem adott vidámparkot nézzük meg. Néha variálódik a program és a stadion helyett az uszodát lehet megnézni, nekünk épp nem az jutott.

Csernobil (6).jpgA pripjatyi stadion maradványai - További képek a zónáról

Sok épület már felismerhetetlen és az összeomlás határán van az erózió és a növényzet miatt, ezért az épületekbe elvileg már nem lehet menni, nekünk persze, amikor a túravezető nem figyelt oda, sikerült. Igor egyébként végig nagyon informatív volt, sok szörnyű történetet hallottunk a romeltakarításban dolgozók sorsáról.

Csernobil (7).jpgÓriáskerék a soha át nem adott vidámparkban - További képek a zónáról

A városban a legszennyezettebb rész egyébként a vidámpark környéke, ide szálltak le azok a helikopterek, amelyek közvetlen az erőmű fölött dolgoztak, személyzetet cserélni.

Csernobil (8).jpgA Vörös-erdő - További képek a zónáról

Nagyjából másfél óra barangolás után vissza a buszhoz, irány az erőmű, mégpedig a híres Vörös-erdőn keresztül. Az erdőt 27 évvel ezelőttig Üröm-erdőnek hívták (Csernobil jelentése: fekete üröm), új nevét a reaktor felrobbanása után kapta. A robbanás után a legtöbb radioaktív fém, ami túl nehéz volt ahhoz, hogy sokáig a levegőben maradjon (és később átfújja a szél Európába, Skandináviába és Alaszkába) az ide, három kilométer távolságra hullott le, szinte minden életet kiirtva, vörösre festette a fák kérgét és leveleit. Bár a fákat két évvel a baleset után ledózerolták és újakat ültettek, mégis minden hely közül ez a leginkább sugárszennyezett. Ezt talán a legjobban az érzékelteti, hogy míg az összes többi helyszínen szép komótosan caplatott végig sofőrünk, hogy segítse a fényképészeket, itt üveghangon, a lehető legnagyobb sebességgel vágtunk át az erdei úton.

Csernobil (9).jpgA felrobbant reaktort körülvevő szarkofág - További képek a zónáról

Tűnjék bármilyen paradoxnak, az egész zónán belül az erőmű környéke a legkevésbé szennyezett, mivel itt a talajt húsz centi mélységig teljesen kicserélték. A felrobbant 4-es reaktortól 300 méterre parkolunk le, húsz percre van engedélye egy csoportnak az itt-tartózkodásra. A készülő új szarkofágot biztonsági okokból nem szabad fényképezni, minden mást viszont igen. Maga az erőműt védő régi szarkofág elég rossz állapotban van, szemmel látható lyukakkal tarkított rozsdahalmaz az egész épület.

Csernobil (10).jpgA csernobili laktanya, előtte a buszunk - További képek a zónáról

Az erőmű után már visszafelé indulunk, a terület határában még egyszer megállva a Pripjaty folyó partján, ahonnan az összes blokkot le tudjuk fényképezni. Csernobilban a laktanyában, a kötelező sugármérés után kapunk enni, meglepően finom levest, rántott húst és palacsintát. Természetesen minden étel a zónán kívülről érkezik. Itt még megnézzük a kiürített és részben lerombolt falvak, városok emléktábláit, majd irány Kijev, ahova este hat és hét között érkezünk meg. Útközben még egy megálló a 30 km-es határnál, újabb dózismérés, külön egy a busznak, amit át is kutatnak, hátha valaki elvitt valamit szuvenírnek Pripjatyból, ami elég rossz ötlet lenne egyébként.

Csernobil (11).jpgSugárzásmérés a zóna elhagyásakor - További képek a zónáról

A visszaúton vezetőnk tartott egy kiselőadást nekünk, laikusoknak Csernobil veszélyességéről. Szerencsére nem túl komoly a radiofizikai elemzés, néhány értéket kaptunk csak összehasonlításképpen. A természetes háttérsugárzás nagyjából mindenhol ugyanannyi, 0,08 μSv/óra, ez az az űrből érkező sugárzás, ami a tengerszinten átlagosnak tekinthető. A 30 km-es zóna határában ez az érték 0,2 μSv/óra volt, az erőmű mellett 3,31 μSv/óra, Pripjatyban, a vidámparkban 5,6 μSv/óra, a Vörös-erdőben pedig 11,87 μSv/óra, itt azért már nagyon sípolt a doziméter. Ezek a számok túl sokat nem mondtak, bár a 0,08 és majdnem 12 közötti különbséget mindenki meg tudta érteni, de Igor megnyugtatott minket, hogy az övezetben eltöltött cirka hat óra alatt annyi sugárzás ért minket, mintha Kijevből elrepültünk volna Los Angelesbe. Ez azért mindenképp jó hír, főleg ahhoz képest, hogy a robbanáskor, és az azt követő napokban az erőmű környékén a sugárzás 10–300Sv/h volt. Figyeljünk, nem μSv/óra hanem Sv/óra. 6 Sv/óra fölött szinte biztos a halál, egyes helyeken tehát a halálos dózis ötvenszerese érte az embereket.

Csernobil (5).jpgA természet szép lassan visszafoglalja Pripjatyot - További képek a zónáról

Összességében egy nagyon érdekes, tanulságos út volt, minden fillért megért, aki pedig kedvet kapott hozzá, annak azt tanácsolom, siessen, egyrészt a régi szarkofág már csak ideig-óráig látható, másrészt pedig ki tudja, mikor pusztul el teljesen a város.

Csernobil (12).jpgÚt Kijevbe - További képek a zónáról

A beszámolót írta és a képeket Pintér Norbert készítette, akinek Csernobilban és Pripjatyban tett látogatásának fotógalériáját itt találjátok, további érdekes képekért pedig csatlakozzatok Facebook-oldalához.


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Mobil applikációk világutazóknak - Hasznos "útitársak"

2014.06.26. 19:07 Qeki

A városnézés és a kommunikáció témaköre után mobil applikációkat bemutató cikksorozatunkban összeválogattunk néhány igen hasznos és érdekes alkalmazást, amik nagyban megkönnyítik az utazást.

airport.jpg

Flightradar24

flightradar_logo.jpgSzeretnéd nyomon követni barátod repülőgépjáratát? Kíváncsi vagy, milyen gépek repülnek fölötted? Ha igen, a Flightradart neked találták ki! A világ egyik legnépszerűbb mobil eszközökre is elérhető alkalmazása, amivel folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a levegőben tartózkodó repülőgépek pillanatnyi helyzetét. Az alkalmazás ingyenes (Flightradar Free iOS, Flightradar Free Android) verziójában csupán a repülők aktuális helyzetét, illetve a járatszámot lehet megnézni, ám a fizetős változat (Flightradar Pro iOS, Flightradar Pro Android) számos egyéb funkcióval is rendelkezik.
Megnézhetjük az egyes gépek részletes információit (korábbi és tervezett útvonal, sebesség, magasság) szűrhetünk és kereshetünk magasság, sebesség, légitársaság vagy járatszám alapján, sőt megjeleníthetjük a térképen a repülőtereket és az egyes légitársaságok logóját is. Az “Augmented reality” nézetben pedig egy éppen felettünk repülő gépet is azonosíthatunk a telefon ráirányításával.

FlightRadar24.jpg

iFly

iFly_logo.jpgA nagyobb reptereken terminálok sokasága várja az utazókat, ahol ha nem figyel az ember eléggé,könnyen eltévedhet, lemaradva így a csatlakozásról. Ebben a kis külön világban segít eligazodni az iFly, melynek adatbázisában a világ 700 repülőtere szerepel. Terminál útmutatók, parkolási információk, reptéri szolgáltatások pontos és részletes útmutatója rejlik ebben a praktikus kis alkalmazásban.

 

iFly.jpg

 

Augmented CarFinder

Augmented_CarFinder_logo.png
Végre találtál egy parkolóhelyet, remek hír! Most már csak meg kell jegyezned, hogy hol is álltál meg, ami egy idegen városban okozhat némi nehézséget. Az AugmentedCarFinder használatával nem lesz nehéz, nem kell attól félned, hogy nem találsz vissza a parkoló autódhoz. Parkolj, fotózd le. Az alkalmazás segítségével akármerre is indulsz, akármennyit is sétálsz, a programba rejtett GPS segítségével biztosan visszatalálsz majd a vasparipádhoz. Az applikáció elérhető ezen a néven Androidra, de iOS-en a CarFinder nevű hasonló alkalmazást ajánljuk.

Augmented_CarFinder.png

Post card on the Run

postcard-on-the-run.jpgNem volt időd képeslapot venni vagy régimódinak találod? A Post card on the Run segítségével okostelefonoddal készített saját fényképeidből készíthetsz valódi virtuális képeslapot, amelyeknek, mint régen, a hátoldalára írhatod üzeneted. A szuper alkalmazás Androidon és iOS-en is működik.

 

 

Post_card_on_the_Run.png

JetLag Genie

JetLag_Genie_logo.jpgAz utazók egyik legnagyobb ellensége a jetlag, hiszen ha hirtelen több időzónát átlépnek, az komolyan megkeserítheti az utazást. A JetLag Genie matematikai modellek használatával segít leküzdeni a jetlaget. Megmondja, hogy mikor kell lefeküdni, felébredni, illetve a napi programokat úgy ütemezi, hogy a szervezet cirkadián ritmusát segítsen minél hamarabb visszaállítani. Ez a hasznos kis alkalmazás iOS-re érhető el, de Androidra is találhatunk néhány hasonlót.

JetLag_Genie.jpg

 

Waze

Waze_logo.pngDugóban ülni sehol sem jó, pláne nem egy idegen városban, ahol még csak a menekülő utakat sem ismeri az ember. Ám semmi probléma, ha kéznél van a Waze, a világ egyik leggyorsabban fejlődő közösség alapú közlekedési- és navigációs alkalmazása. A közösség minden tagja küldhet információt a kialakult közlekedést befolyásoló eseményekről (dugók, útjavítások, balesetek, traffipax, stb.), amelyekről a többi felhasználó azonnal értesül. A beérkezett információk alapján a rendszer automatikusan érzékeli, ha kritikus a helyzet; figyelmeztet és egérutat is javasol. A szuper alkalmazás Androidon és iOS-en is működik.

waze.png

XE Currency

xe.png
Az egyik legkedveltebb és legjobb valutaváltó alkalmazás, mellyel pillanatok alatt válthatunk 180 pénznem között. Legnagyobb előnye a könnyű kezelhetőség és a mindig naprakész devizaárfolyamok, amiket akár útközben is frissíthetünk. Az ingyenes verzióban csak annyi a megkötés, hogy egyidejűleg mindössze 10 valutaárfolyamot tudunk nyomon követni, bár ez aligha nevezhető komoly problémának. A program elérhető Androidra és iOS-re is.

XE_Currency.jpg


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Norvégia, a méregdrága északi ékszerdoboz

2014.06.23. 19:45 Qeki

Amikor megérkeztem februárban, természetesen a szürke tél fogadott, de ebben nem is volt semmi különös. Az egy hónapig tartó viszonylag enyhe időjárás és az állandó eső azonban elképesztően nyomasztó volt, teljesen elveszítettem az időérzékemet. A főváros összességében csalódást okozott, mert sem szépnek, sem érdekesnek nem nevezném. Ehhez nagyban hozzájárul az a tény, hogy Oslo jelentős részén építkezések zajlanak, a feltúrt területek látványa és a gépek jelenléte pedig nyilván nem segítenek az összkép pozitív értékelésében. Ha kizárólag városlátogatás céljából érkezik egy rutinos utazó, akkor a norvég fővárost kipipálhatja egy hétvége alatt; az igazán izgalmas dolgok nem itt találhatók.

Norvéigia (2).jpgVigeland Park

Mindenképpen javaslom a művészet szerelmeseinek a Munch múzeum megtekintését, valamint a Vigeland Parkot, ahol szép idő esetén érdemes pár órát eltölteni a különleges szobrok társaságában. Ha az ember hosszabb ideig tartózkodik Oslóban, feltétlenül látogasson el Ekebergparkenbe.

Norvéigia (5).jpgEkebergparken

Az én elsődleges célom az volt, hogy fussak, hiszen a síelést saját felszerelés hiányában nem engedhettem meg magamnak. (Az árak horrorisztikus természetéről hamarosan részletesebben.) A parkba feljutni már önmagában kisebb edzésnek felelt meg. Ugyan sportosnak tartom magam, mégis cseppet azért elszégyelltem magam, amikor fitt, kisgyermekes anyukák tolták felfelé a terepnek megfelelően kialakított babakocsit a kicsivel együtt meglehetősen fürgén anélkül, hogy kapkodták volna a levegőt. Itt akkor meg is jegyezném, hogy hihetetlenül szimpatikus a norvégok természethez és sporthoz történő hozzáállása. Nem számít milyen az időjárás, ahogyan ők mondják nem létezik rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözet. Saját mondásuknak megfelelően cselekednek, esőben is sétálgatnak gyerekekkel strapabíró esőkabátokba öltözve, sőt, még a babakocsihoz is magukkal visznek mindenféle kiegészítő tartozékot, ami könnyedén applikálható, ha az idő úgy kívánja. Itt nincs kifogás, hogy most ezért meg azért nem sportolok, mert nincs időm, fáradt vagyok, beszólt a munkatársam, mérges vagyok, és hétfő van. Haha. Norvégiában mindenki mozog. A mindenki alatt pedig tényleg mindenkit értek. A hetvenéves bácsitól kezdve a frissen szült kismamáig. Futnak, bringáznak, síelnek. Ezenkívül rengeteg halat esznek, tehát nem feltétlenül kell kvantumfizikusnak lenni a CERN-ben ahhoz, hogy kikövetkeztessük egészségesek és kiegyensúlyozottak. Meg van pénzük. Azért természetesen nem vagyok naiv, az anyagi biztonság rengeteget számít, de valahol mégsem ez a legfontosabb, hanem ennek a többi elemmel való sikeres kombinálása. Itt érdekes módon nem találkoztam az otthon annyira jellemző szlovák rendszámú X6-os BMW gépjárművet vezető, szoláriumsárga bohóc-ripacs típusú emberekkel, akik a végtelenségig meg vannak győződve lényük csodálatosságáról és megkérdőjelezhetetlen felsőbbrendűségéről. Nem számít milyen ruhát öltesz magadra és mennyire sokat hiszel magadról, minden norvég tökéletesen ignorálni fogja. Visszakanyarodva az Ekeberg parkhoz; amennyiben az ember szeretné a friss levegőn zajló aktivitást összekapcsolni szürreális, fáról lelógó szobrok nézegetésével, vagy villanyoszlopból suttogó, horrorfilmbe illő monológ meghallgatásával, esetleg éppen úgy ébredt fel, hogy leghőbb vágya egy Dali által tervezett női szobor mellét fiókként kihúzni futás előtt, akkor ennél a parknál egyszerűen nem fog ideálisabb helyszínt találni.

Norvéigia (1).jpgOslo Downtown

Említettem az árak nem kifejezetten baráti mértékét, nem túloztam. Nagyjából minden az otthoni árak négyszerese. Egy teljesen hétköznapi bevásárlás a sarki boltban 10,000 HUF fölé szaladhat egy szempillantás alatt, és akkor még nincs más a kosarunkban, mint kenyér, tej, tojás és gyümölcs. Egy átlagos étteremben 2 főre könnyedén fizethetünk 30,000 HUF-ot, a szállodában pedig vidáman elkérnek tőlünk egy éjszakáért 80,000 HUF-nak megfelelő norvég koronát. Egy 2014-es felmérés szerint Oslo jelenleg a világ harmadik legdrágább városa, csak Szingapúr és Párizs előzi meg. Aki kizárólag turistaként érkezik, annak érdemes alaposan átgondolni mire mennyit hajlandó költeni.

Norvéigia (10).jpgGudvangen

Ahogy írásom elején említettem, a tavaszt már a fővárostól távolabb töltöttem. Kongsberg és környéke olyan, mint egy mesebeli helyszín. Lenyűgöző zöld hegyek vesznek körül, ameddig a szem ellát, gyönyörű vízesések szegélyezik az utat, és csupán néhány órányi autóútra vagyunk Norvégia legszebb fjordjától, Sognefjord-tól.

Norvéigia (6).jpgSogne-fjord, Norvégia legnagyobb fjordja

Amikor kicsi voltam, nagyjából ilyennek képzeltem az Öreg néne őzikéje című mese helyszínét. Valamiért az nekem mindig a megtestesült nyugalmat árasztotta, ahogyan ez a vidék is. Itt senki nem rohan, az emberek élvezik, hogy nyáron jó idő esetén 24 órából 18 óra napsütötte, hiszen a hosszú nappalok iszonyúan hiányoznak ám a téli sötétségben. A hegyekben már 10-12 fok mellett napoznak fürdőruhában, miközben még a hó sem olvadt el. Pénteken sokan már délben elindulnak haza, hogy a családjukkal legyenek vagy sportoljanak, vasárnap pedig szinte semmi sincs nyitva. Valahogy nem is hiányzik.

Norvéigia (7).jpgVoringsfossen

Zárásként pedig íme néhány érdekesség, ami még különlegesebbé teszi ezt az északi országot. Norvégiában angolul szinte mindenki beszél, a filmeket nem szinkronizálják, ezzel is ösztönözve a nyelvtanulást már gyerekkortól kezdve. Amennyiben alkoholt kívánunk vásárolni, előre kell terveznünk, mert ezt kizárólag a norvég nemzeti alkoholboltban, a Vinmonopolet-ban tehetjük meg. Tehát ha szombat este bulizni akarunk, akkor délutánig szerezzük be az italt, különben hoppon maradunk. Sör kapható az élelmiszerboltokban is. A cipőt illik levenni, amikor belépünk egy lakásba. Figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre, ezt itt komolyan betartják, nem csak úgy csinálnak mintha.
Aki szereti a természetet és el tudja viselni az időjárás viszontagságait télvíz idején, sőt, akár még különleges szépségre is bukkan benne, egészen biztosan beleszeret ebbe a fantasztikus országba, ahogyan én is.

Norvéigia (4).jpgSognsvann

Norvéigia (9).jpgGudvangen és Foss közötti autóút mellett található egyik gyönyörű vízesés a sok közül

Norvéigia (8).jpgHardangervidda

Írta és fotózta: Balogh Veronika


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


D-day 70. évfordulója Normandiában

2014.06.22. 14:58 Qeki

1944 június 6-a nagyon fontos fordulópont volt a II. Világháború alatt. Franciaország felszabadítása a németek által vezetett Hitler nácizmusa alól, alapjaiban mozgatta meg a világot és győzelmükkel méltón írták be magukat a történelembe. A britek, amerikaiak és kanadaiak által alkotott egység elég erősnek bizonyult a német túlerővel szemben. Az angol partraszállás avagy a D-Day helyszínére látogattunk, Omaha beach-re, annak 70-ik évfordulója alkalmából.

D-day 70. évforduló_Normandia (12).jpg

Ahogy közeledtünk Colleville-sur-Mer felé, egyre több korabeli,katonai jármű tünt fel az úton,velünk szemben, az ideiglenesen felállított forgalomváltozásra figyelmeztető táblák kitelepítése és a turisztikai látványosságokra felhívó táblák és képek amik csak még jobban fokozták izgalmunkat. Odaérve ,olyan érzés kerített minket hatalmába,mintha időutazáson vettünk volna részt és újra 1944-et írtunk volna.Amikor vége lett a háborúnak és a lakosság végül együtt ünnepel a katonákkal, integetnek nekik az utcáról és hálásan köszönik amiért megmentették őket.

Első utunk az amerikai temetőhöz vezetett ami gyönyörű helyszínen,a tengerpart mellett hosszan elnyúló sziklák tetején található,kilátással a helyszínre, ahol a hősök életüket áldozták. Mit lehet mondani?! Rendezett,hamisítatlan amerikai temető tárult a szemünk elé. Fehér márvány fejfákkal, zöld pázsittal, maga volt a béke és nyugalom. A hatást csak tovább fokozták a hirtelen fejünk fölött mélyrepülésben elhúzó, két hatalmas korabeli katonai repülőgép hangja,amik olyan félelemmel hatoltak le gyomrunk legmélyére,hogy az majd kiszakadt onnan. Egy-egy fejfánál találtunk a hozzátartozók által elhelyezett rövidke életrajzot is amin keresztül egy kicsit jobban megismerhettük az elhunytat és családját.

A múzeumokban a támadás során használt harckocsikat,ágyúkat,fegyvereket és hajókat lehetett megtekinteni. Voltak festmény és fotókiállítások is,amiket természetesen meg is lehetett vásárolni. Felállított és elkerített katonai táborok, korhű fegyverekkel, használati eszközökkel és harckocsikkal.

Ezután elindultunk a partra ami ma már maga volt a béke és nyugalom és amit napjainkban már nem sok minden különböztetett meg a többi partszakasztól ahová nyaranta turisták ezrei látogatnak. A parti sétányon több szép emlékművet is emeltek már a különböző évfordulók alkalmából. Majd az ott harcolókért elmondott halk ima után, utolsó helyszínként a Pointe du Hoc-ot hagytuk. Ez a partszakasz legmagasabb pontja,tökéletes kilátással az Angol csatornára és Omaha partjaira, ahonnan a németek a 25km-es hatósugarú ágyúikkal a csatornát kémlelve várták az ellenség érkezését. Mégis a nap talán egyik legmeghatóbb pillanata az volt amikor a sokadik emlékműnél kezet foghattunk Eric Rackham veteránnal,aki 19 évesen önként vonult be a Brit seregbe és aki az egyik túlélője volt ennek a háborúnak. Ha összeadjuk az éveket akkor nem nehéz kitalálni,hogy ez az Úr ma már bizony 89 éves és tökéletes egészségi állapotnak örvend.

D-day 70. évforduló_Normandia (17).jpgÍrta és fotózta: Ugray Melinda

Ӧsszefoglalva a napunkat,tartalmas,kimerítő és fárasztó napot töltöttünk el viszont amit ott kaptunk a helytől,az emberektől,Eric Rackham-től és a történelemtől, soha nem felejtjük el. A teljes beszámolót itt találod.


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Mobil applikációk világutazóknak - Tolmács a kézben

2014.06.19. 17:49 Qeki

 

Mobil applikációkkal foglalkozó cikksorozatunk következő részében olyan appokat válogattunk össze, amelyek segítségünkre lehetnek külföldi utazásaink során, a helyi lakosokkal vagy a számunkra idegen nyelven beszélő emberekkel való kommunikációban.

fordito_tolmacsolo_applikaciok.jpg

Word Lens

word_lens.pngA Word Lens 2010-ben robbant be az internetes köztudatba azzal az újítással, hogy egy olyan fordító alkalmazást készítettek, amely a telefonunk kameráját használva szempillantás alatt varázsolja át az információs táblák, plakátok szövegét az általunk kiválasztott nyelvre. Az applikáció természetesen hatalmas sikert aratott, nem kis részben annak is köszönhetően, hogy 2013 év végén bemutatták applikációjuk Google Glass-on futó verzióját. A Google nem sokáig hezitált és idén májusban felvásárolta a Word Lens-t fejlesztő Quest Visual céget.

Így működik a Word Lens app

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű. Kiválasztjuk a kívánt nyelvi párosítást, majd a kamera segítségével az adott szövegre (plakát, hirdetmény, ismertető stb...) fókuszálunk és voilá, a program valós időben mutatja a környezetébe is tökéletesen illeszkedő tábla lefordított verzióját. Egyetlen hátránya, hogy jelenleg még csak angol - német, orosz, portugál, olasz, francia és spanyol nyelvpárok érhetőek el, de a Google felvásárlása után nem lennénk meglepődve, hogy ha hamarosan a Google Translate-be ágyazva látnánk viszont a szolgáltatást akár magyarul is.

word_lens_app_mobilra.jpg

A korábban csak igen borsos áron elérhető Word Lens alkalmazás a Google felvásárlása óta ingyenesen letölthető iOS-re és Android-ra.

 

Google Translate

google_translate.pngA mindenki által jól ismert és közkedvelt Google Translate mobilos applikációja szinte kötelező kellék, ha külföldre látogatunk. Talán az egyik leghasznosabb fordító applikáció, ha idegen nyelvre vagy nyelvről szeretnék fordítani valamit. A 80 nyelvet ismerő Google Translate nem csak az általunk begépelt szöveget, de az élőbeszédet is képes lefordítani az általunk kiválasztott nyelvre, és azt fel is olvastathatjuk vele. Kameráját használva rövidebb szövegek, leírások fordításával is megbirkózik, de ez a funkció egyelőre csak Android-on érhető el. Az alkalmazás teljesen ingyenes és letölthető Android-ra és iOS-re is.

google_translate_fordito.jpg

 

Lonely Planet Fast Talk Phrasebook

fast-talk-icon.pngA világ leghíresebb útikönyvsorozata, a Lonely Planet szerzői - akik átlagosan 3-4 idegen nyelvet beszélnek- készítették a Lonely Planet Fast Talk applikációt, melynek segítségével több száz hasznos kifejezéssel bővíthetjük nyelvismeretünket. Jelenleg 17 nyelven érhető el az alkalmazás, de sajnos még csak iPhone-ra.

lonely_planet_fast_talk.jpg

 

Phrasebook - Learn Languages

bravolol_logo.pngA Bravolol által fejlesztett ’Phrasebook - Learn Languages’ egy másik nagyon hasznos, gyakran használt kifejezéseket/kérdéseket tartalmazó applikáció. Jelenleg 8 nyelven elérhető, de a folyamatos frissítéseknek köszönhetően ez valószínűleg bővülni fog. A program segítségével felvehetjük és összehasonlíthatjuk a kiejtésünket a betáplált anyanyelvi mintákkal, így csiszolva akcentusunkon. Az applikáció Android-ra és iOS-re is elérhető, de sajnos csak részben ingyenes.

bravolo_phrasebook_screen.jpg

 

Point It

pointit_logo_1.pngMit csináljunk, ha még a kiejtés is problémát jelent? Térjünk vissza a gyökerekhez és mutogassunk. A műfaj elődjei, klasszikusai a képes szótárak, mint a Point It című könyvecske, melyekben témák szerint csoportosítva szerepelnek a fotók, így tényleg csak mutogatva próbálkozhatunk elmagyarázni mit is szeretnénk. Ha valaki ezt a klasszikus módszert választaná, annak remek hír, hogy a könyv megvásárolható app formájában is alig 3 dollárért iOS-re és Android-ra is.

pont_it_mobile_app.jpg

 

A jövő héten sok nagyon hasznos és érdekes applikációt mutatunk be, ami nagyban megkönnyíti az utazásotokat.


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.