Related Posts with Thumbnails

Csatlakozz Te is!

Hirdetés

Világutazó.net

Világutazó

Add az RSS olvasódhoz

 

Olyan helyen jártál, amiről mások egész életükben csak álmodoznak? Van egy kedvenc helyed, ahova évről-évre visszatérsz, mert elbűvöl? Kedvenc hobbid miatt képes vagy egy fél világot átutazni? Utaztál a világ legnagyobb utasszállítójával vagy leggyorsabb vonatával? Különleges helyen szálltál meg? vagy csak van egy érdekes, izgalmas történeted vagy témajavaslatod? - érdeklődéssel várjuk leveleiteket: vilagutazoblog@gmail.com

 Médiaajánlatunkat kérd e-mailben.
Friss topikok

Korzika, a szépség szigete

2014.10.30. 18:16 Qeki

Első nyaralásom ezen a szigeten több mint 10 évvel ezelőtt volt, mégis úgy emlékszem minden pillanatára mintha tegnap történt volna! Megmaradt a sok élmény és emlék, melyeket azóta sem töröltem ki az emlékezetemből! 

Kalandozz te is a vad szépség szigetén!

Korzikát a "szépség szigete" -ként emlegetik és méltán kapta ezt a nevet, hiszen a franciaországi kis sziget a Földközi-tenger egyik legszebb csodája. Személyes tapasztalataim alapján én is csak szépségre és lenyűgöző tájra akadtam ezen a vidéken.
A Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete Szicília, Szardínia és Ciprus után. Vadregényes táj, sziklák, hegyek és a tenger jellemzik azt a helyet, ahol lélegzetelállító kilátásban és élményekben lehet részünk.

Korzika.jpgFotó: gwegner.de

A korzikai nép különösen büszke a származására, szinte különszakadt a franciáktól és saját országának tekinti ezt a régiót. Méltán is lehetnek büszkék erre a helyre, bár az tévedés hogy Korzika csak az övék lenne, mindenki szigete ez: a franciáké és a turistáké, egyszerűen csak önérzetesek a törzsgyökeres szülöttei ennek a tájnak.
Mint minden francia régióban itt is egy külön nyelvjárás hódit: a korzikai nyelv vagyis a lingua Corsa, mely átmenetet képez az olasz valamint a szárd nyelv között. Ezen a szigeten érdemes kipróbálni a hegyi túrázást, búvárkodást és természetesen ha úgy tartja kedvünk a tengerparti semmittevést is! Próbáld ki magad a híres-hírhedt GR20 túraútvonalon az Eupolisz csapatával!

GR20_Korzika.jpgFotó: Jean-Baptiste Bellet

Rengeteg turisztikai látnivalóval bővelkedik a sziget, ezekből emelnék ki néhányat, ahol én is megfordultam.

Bonifacio

Bonifacio_Korzika.jpgFotó: Philippe Clabots

Korzika festői szépségű városa, melynek különlegessége abban is rejlik, hogy a Világörökség részét képezi! A tengerpartról az Aragon-lépcső 187 fokán közelíthetjük meg az óvárost. Korzika és egyben Franciaország legdélibb pontjáról tiszta időben még a 12 km-re fekvő Szardínia északi partja is jól kivehető. A csodálatos környék és kristálytiszta öblei felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg az odalátogatókat. Az örökké nyüzsgő, fjordszerű kikötőből folyamatosan indulnak kirándulóhajók a sziklafal alá, a tengeri barlangokhoz, illetve a közeli lakatlan Lavezzi-szigetekhez. Saját szememmel láttam én is mindezt a sok szép csodát és csak ajánlani tudom az érdeklődőknek.

Ajaccio

Ajaccio_Korzika.jpgFotó: JeanbaptisteM

Korzika szigetének fővárosa és Corse-du-Sud megye székhelye. Franciaország kulturális és történelmi városa, Napóleon szülőhazája is egyben, azonban nemcsak Bonaparte-emlékhely hanem sok látnivalót és strandot valamint változatos szórakozási lehetőséget kínál az odautazóknak. Ajaccio legfőbb látványossága természetesen Bonaparte szülőháza, amely ma múzeumként üzemel. Az 1554-ben befejezett genovai erődítmény, a Fellegvár, a sziklás félszigeten magasodik a kikötő fölé. A Fellegvári-móló végéről csodálatos látványt nyújt a város, az öböl és a Fellegvár. Érdemes még felkeresni a Capitellu Múzeumot, melyből a XVIII. - XIX. századi ajacciói életet ismerhetjük meg és ne hagyjuk ki a kis dombon álló reneszánsz katedrálist sem.

Tiuccia

Tiuccia_Korzika.jpgFotó: rivaalessandro

Ajacciotól mindössze 29 km-re található tengerparti kis falu teljesen elvarázsolja az odaérkező turistákat. Legelső alkalommal engem is teljesen levett a lábamról, bár nem túl híres, mégis a meghittsége, a varázsa teljesen magával ragadott.Maga az útvonal az olykor sziklás és erdős vadregényes tájon végighaladva megteremti a tengerparti feelinget és már alig várjuk, hogy megérkezzünk a célállomásra hogy egy jót mártózhassunk a tengerben. (A beszámolót írta: Mihálydeák RIta)


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Felfedezésre váró helyek Ázsiában: Da Nang

2014.10.18. 17:41 Qeki

Hol? Vietnám hosszú partszakának közepén.
Mi van itt? Fontos kikötőváros, és Vietnam középső, kulturálisan gazdag részének kapuja.
Miért érdemes ide utazni? Elsőre Da Nang nem tűnik kiemelkedő jelentőségű helynek, de ha kicsit körbenézünk a térképen, máris láthatjuk, hogy tévedünk, ha azt gondoljuk, a vidék nem áll óriási  fejlődés előtt. Hogy csak egy példát említsünk, innen elérhető közelségben vannak olyan UNESCO-listás látnivalók, Mỹ Sơn és Hội An. A gyönyörű mészkősziklákat a túrázók fedezhetik fel hamarosan, a tengerparton - például a népszerű China Beach-en - pedig egyre több strandoló, szörföző van.

Da Nang_Vietnam (3).jpgFotó: Anh Dinh

A közelben lehet barlangászni is, a múzeumok is nagyon érdekesek, és természetesen a kiváló vietnámi konyha is megér néhány étteremlátogatást. Új szállodák és bevásárlóközpontok épülnek mindenfelé, az infrastruktúra egyre fejlettebb. Hamarosan sokan felfedezik maguknak ezt a helyet érdemes sietni.

Da Nang_Vietnam (1).jpgFotó: Loi Nguyen Duc

Mikor érdemes ide utazni? Februártól májusig a legalkalmasabb: kellemesebb az időjárás, és nem esik olyan sokat az eső.
Hogyan érdemes ide utazni? A környező országokból nemzetközi repülőjáratok érkeznek, viszonylag sűrűn; az Észak- és Dél-Vietnámot összekötő vasútvonalnak is van itt megállója, buszok pedig a környező településekről járnak ide. 
Hol érdemes megszállni? A Brilliant Hotel Danang szobáiból gyönyörű kilátás nyílik az alant elterülő óceánra és a városra (a vendégek egybehangzó véleménye pedig az, hogy a hotel nevéhez híven valóban briliáns). A Furama Resort Danang komplexumnak pedig saját privát tengerpartja van.

Da Nang_Vietnam (2).jpgFotó: Nghi Nguyen

Hasznos tippek: Az amerikai Carter szerint hétvégenként, este 9-kor érdemes megnézni a tűzokádó sárkánnyal díszített hidat a városban, az ausztrál Phuoc pedig azt ajánlja, hogy mindenki kóstolja meg a friss kókuszdió levét, aki erre jár.


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Vörösben izzik a 150 éve meghódított Matterhorn

2014.10.07. 17:51 Qeki

Hatalmas kitett sziklafalak, jeges, havas hegycsúcsok mind veszélyes helyek, de nem a svájci fotósnak Robert Boschnak és a Mammut cég hegymászóinak, akik ilyen körülmények között is egy rendkívüli látványosságot alkottak. 2015-ben lesz a Matternhorn meghódításának 150. évfordulója. Edward Whymper a világon elsőként 1865-ben megmászta Svájc legmagasabb hegyét, az emblematikus Matterhornt.
A Matternhorn meghódításának 150. évfordulója alkalmából a hegymászó- és túrafelszerelést gyártó svájci Mammut cég különleges attrakcióval készült. A cég által támogatott hegymászók Edward Whymper nyomán a normál úton a Matterhorn Hörnli gerincén felkapaszkodva  vörös fényű fejlámpák segítéségével világították ki a híres mászóutat. Az erről készült különleges fotó a Mammut 2015-ös reklámkampányának központi eleme lett. Az időjárási viszontagságok bár nehezítették a csapat munkáját, végül tökéletes hangulati elemmé váltak.
Ráadásként pedig néhány ötletes fotó, a Mammut 2015-ös kampányából!

A képek után pedig a " Hogyan készült" videó látható!

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-1.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-5.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-10.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-13.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-2.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-9.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-6.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-11.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-14.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-3.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-12.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-15.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-7.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-8.jpg


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Hongkong hipnotikus felhőkarcolói

2014.10.05. 17:24 Qeki

Peter Stewart ausztrál fotós egy nagyszerű módját választotta, Hongkong hatalmas méretű lakóházait egy új perspektívából mutassa be. A hatalmas metropolisz olykor nyomasztó hatású épületeit az új megközelítéssel egy teljesen más, szinte hipnózisba ejtő kompozíciókon keresztül tája elénk. A monotóniát és a hétköznapi struktúrákat egy különleges szépséggé varázsolta. Ha pedig saját szemszögedből is megvizsgálnád Hongkongot, itt a lehetőség.

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-1.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-2.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-5.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-4.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-3.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-6.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-9.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-11.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-10.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-12.jpg

stacked-hong-kong-architecture-photography-peter-stewart-13.jpg peterstewartphotography.com | Facebook | Flickr


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Felfedezésre váró helyek Ázsiában: Chiang Rai

2014.09.29. 08:25 Qeki

Hol? Thaiföld buja és dzsungelekkel tarkított északi részén.
Mi van itt? Chiang Rai tartomány székhelye – egy olyan nagyváros, amely inkább egy kisvárosra hasonlít.
Miért érdemes ide utazni? Nem, ez nem Chiang Mai - annál sokkal kisebb és élhetőbb. Laosz és Mianmar határvidékén fekszik, a környéket a hármas határ miatt “Aranyháromszögnek” is nevezik. Hangulatos vízesések, izgalmas buddhista templomok találhatók a környező zöld dzsungelek mélyén.

Chiang_Rai.jpgFotó:mmreesescott


Éjjelente a piacokat érdemes felkeresni, ahol végtelennek tűnő ételpultok várják a finom falatokra éhes utazókat, a hegyekben élő törzsek kézművesei pedig kiváló minőségű egyedi portékát kínálnak.
Mikor érdemes ide utazni? Thaiföldön a november és február közötti időszak a főszezon, de az északi vidékek egészen májusig látogathatók, mivel a hőmérséklet itt kellemes még az évnek ebben a szakaszában is.

Chiang Rai_elefántfürdetés.jpgFotó: drmtoiber


Hogyan érdemes ide utazni? Kunming and Bangkok városából rendszeres repülőjáratok érkeznek, de a légkondicionált autóbuszok is népszerűek.
Hol érdemes megszállni? A Bandara Phulare Valley Chiangrai világos, tiszta szobáival és csodálatos kertjével hódít, míg a Rasa Boutique Hotel berendezése színes és menő.
Hasznos tippek: William Ausztráliából jött, és szerinte a városi teaboltokat mindenképp meg kell látogatni: helyi termelőktől származó különlegességeket lehet itt találni. Minden beszámolóban szerepel, hogy az éjszakai piac kiváló.

Chiang Rai_night market.jpgFotó: M+M Photographers


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Kőerdő Bulgáriában

2014.09.24. 08:00 Qeki

Bulgáriában, Várnától 20km-re nyugatra található egy egyedülálló különlegesség: A Kőerdő (bulgárul:Pobitite Kamani „lecövekelt kövek”). Évmilliókkal ezelőtt tenger borította ezt a tájat, s miután a tenger kb. 50 millió évvel ezelőtt visszahúzódott, tengeri üledékek (homok, homokkő és mészkő) maradtak vissza. Ebből a tengeri mészkő üledékből alakult ki ez az egyedi hangulatot árasztó, kőoszlopokkal teletűzdelt sivatag.

oszlopok6.JPG

A kőerdő közepén található egy "mágikus" kör a kövekből kirakva az évezredes néphiedelem szerint a kör egy hatalmas energiaforrás, ahol feltöltődhetünk pozitív energiával. Szent helyként tisztelték a trákok, a rómaiak és a bolgárok pogány ősei is. 

fotós az energiakörben.JPG
Távolról görög oszlopcsarnok maradványainak tűnnek ezek a homokkő oszlopok, de ez csak a természet játéka, a szél és az eső érdekes formákat alakított ki a sok-sok év során. Az oszlopok átlagosan 1-2 méter átmérőjűek, egyes oszlopok magassága a 10 métert is eléri.

Írta és fotózta: Béres Attila


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Balatonkerülés bringával

2014.09.16. 07:57 Qeki

Kezdjük talán a legelején. Egyik reggel arra ébredtem, hogy van egy olyan álmom, ami nem tárgyi jellegű, és ráadásul még a világ végére sem szükséges elutazni miatta. Hanem ennél sokkal közelebbi ködkép, ami akarattal és kitartással mindenféle nagyobb erőfeszítés nélkül is elérhető. Így hát eldöntöttem pihenés közben is aktívan tevékenykedek, Bicajra pattanok, és ha már bringázni támad kedvem, akkor erre a legjobb környezet a Balaton és a Balatoni bringakörút.

Balaton (4).jpg
Nem csak az ország legnagyobb tava, de Közép-Európáé is. Mégis kitűztük célul és végigcsináltuk. Hiszen nem csak én vagyok az őrült ötletekre vevő, hanem a párom is, tehát előzetes felkészülés nélkül is simán bevállaltuk. Megálmodtam, egy túrát, amihez az olyan alapok sem álltak rendelkezésemre, mint egy bicaj. Tehát az első lépés ennek beszerzése volt. Viszont érdekes, hogy éveken át bicaj nélkül éltem, és most hirtelen körbe szeretném tekerni a Balatont, mert miért ne. 2014.08.20.-án 10:00-kor indultunk Siófokról és Balatonvilágos felé vettük az irányt. Érdekes, hogy az ember azt gondolná, ebben a világban már csak a kényelem számít és a kemping elvesztette jelentőségét, értékét.

Bfured_(47).jpg

Tévedés! Tetszett, hogy családok, fiatalok, idősek egyaránt ezt a szállásformát választják. Ez azt jelenti számomra, hogy van még remény. Végül a Füred Kemping-ig jutottunk. Tehát 58 km tekerés után, ami azért igen meglepett, azt hittem, hogy nem megy már tovább. Mégis ment. Büszkén kerékpároztam le ezt a közel 60 km-et Siófoktól Balatonfüredig. Hihetetlen jó érzés volt, hogy képes vagyok rá. Volt egy kis félsz, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagy, de nem hagyott. Mentünk tovább és milyen helyesen tettük. Mentünk tovább Badacsonytomaj irányába.

Balaton (9).jpg

A hozzánk hasonló kezdőknek azt javaslom, hogy vagy szánjon egy külön napot Tihanyra, vagy kerülje el, mert az nem csakhogy plusz km, hanem még legemelkedősebb szakasz is. Nincs nagy gond, ha elkerüljük, hiszen dombokból így sincs hiány az északi oldalon és csomagokkal nem túl kellemes ez a rész. Mégis azt mondom, hogy megéri.Ekkor még a hátitáskáinkat a vállunkon vittük, másnap már a bicajra kötöztük őket. Nagy megkönnyebbülést jelentett ez. Csütörtökön útközben a révfülöpi mólón ettünk egy jót. Sétáltunk kicsit és gyönyörködtünk a tájban. Izgalmasabb, érdekesebb, kecsegtetőbb az északi part. Az a végére felejthetetlen marad. A fényképek sem adják vissza azokat a pillanatokat, amikért igazán érdemes elindulni. Ez a legszebb rész, a kedvencem egy rövidebb szakasz volt betervezve erre a napra. Badacsonytomaj-Keszhely kb. 30km-es táv.

Keszthely_(19).jpg

Keszthely-Balatonszemes már egy kicsit hosszabb táv. Itt megint elfáradtam, de mindent megér, ha az álmok teljesítése a cél. Kimerültség ide, kimerültség oda, bicajozni jó! Utolsó napon már tudtuk, hogy végigcsináljuk Balatonszemes-Siófok egy újabb lazább nap. Bár a lájtos napot egy hideg éjszaka előzte meg. A kis. Éreztük, hogy teljesült a cél, amivel augusztus 20-án elindultunk. Megvalósítottuk az álmunk, mert Mi hittünk Benne, és talán a legfontosabb, hogy hittünk egymásban! Siófok-Balatonfüred 58 km, Balatonfüred-Badacsonytomaj 47 km, Badacsonytomaj Keszthely 31 km, Keszthely-Balatonszemes 52 km, Balatonszemes-Siófok 30 km

Balaton (7).jpg

Balaton (10).jpgÍrta és fotózta: Novotni Nóra


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Egy forró nyári szerelmi történet Côtes d'Armor partjain

2014.09.12. 08:13 Qeki

Bretagne-ban barangolván, minden egyes látnivaló után úgy érzi az ember, hogy ennél szebb már nem jöhet. Ennél szebbet már nem láthat. Majd a következő helyszín látogatása előtt, szinte biztosan tudja, hogy az előző szépségeit az nem képes felülmúlni. Aztán az új partszakaszra érkezéskor rájövünk, hogy nem hogy felülmúlja, hanem élményeinket újabb és magasabb szintre emeli. Egészen addig, amíg bele nem botlasz a szíved legkedvesebbikébe, ami aztán örök szerelmet gyújt benned.

Côtes d'Armor (2).jpg
Első ránézésre káosz uralkodik a parton. Mintha ez a hely valamikor az óriások játszótere lett volna. Ahol az építőkocka volt a legkedvesebb játékszer, és távozásukkor oda ejtette mindenki a kezében lévő sziklát ahol éppen akkor állt. Mégis ahogy közéjük merészkedünk, megértjük őket, hogy pont ott vannak jó helyen, ahol vannak. Ahogy megérintem az egyiket, szinte hallom mély mormogását, hívó szavát és érzem óriási erejét. El is döntöm, hogy legközelebb hajóval is közéjük merészkedem. Mert már akkor tudom, hogy lesz legközelebb.
Ahogy haladunk a part mentén egyre tovább, újra és újra kilyukadunk kisebb-nagyobb strandszakaszokra, ahol az itt pihenésüket töltő látogatók fürdenek. Gyerekek a sziklák közé kiszökő sekély vízben játszanak, apró halak és rákok után kutatva.De én eljövök innen. Magamnak akarom a sziklákat. Szeretném felfedezni, megérinteni minden egyes darabját. Megsimítani és hallgatni őket. Megvárni, amíg szépen-lassan bezárnak a sétányon lévő üzletek, elcsendesülnek az utcák és a strandok. Majd leülök az egyik tetejére.

Côtes d'Armor (4).jpg

Gyönyörködöm és élvezem, ahogyan a nyugovóra térő nap utolsó sugaraiban mutatja meg igazi arcát. Ahogyan rózsaszínbe borul előttem a táj. Hogy mit látok? Oh...bárcsak elmondhatnám! Azt hiszem, valahogy úgy fogalmaznék, hogy ha író lennék, a legszebb regényt írnám róla. Ha költő lennék? A legszebb rímekbe foglalnám. Ha festő lennék? A legmelegebb színeket használnám. Vagy ha zenész lennék? A leglágyabb hangokban komponálnám szépségét. Csak, hogy elmondjam...hogy elmagyarázzam...hogy megérthesse más is.

Côtes d'Armor (8).jpg
De egyik sem vagyok. Így csak ülök a szikla tetején. Szerelmesen fürkészem minden apró porcikáját. Nem kérdezek, nem beszélek. Csak eggyé válok vele. Érzem az életet, ami lüktet belőle. Érzem az energiát, ami a csontjaim legmélyére hatol. Most nem fáj semmi. Most nem érzek csalódottságot, kimerültséget. Csak elmerülök a szirének csodálatos dalolásában és a sellők táncában. Boldog vagyok! Ebben a pillanatban már tudom, örökre elrabolta a szívemet. Tudom, hogy még nem végeztünk. Tudom, hogy még visszatérek, hogy újra lássam és halljam őket.

Bretagne.JPG

Côtes d'Armor (7).JPG

Côtes d'Armor (5).jpgÍrta és fotózta:Ugrai Melinda


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Felfedezésre váró helyek Ázsiában: Osaka

2014.08.12. 08:28 Qeki

Hol? Japán déli részén, Honshu szigetén.
Mi van itt? Osaka Japán harmadik legnagyobb városa, és az egyik fő kulturális és kereskedelmi
központja.

Osaka (2).jpgflickr.com

Miért érdemes ide utazni? A város egyszerűen szuper, tele van élettel. Egy hatalmas akvárium,
tele egzotikus tengeri élőlényekkel, lenyűgöző múzeumok és végtelen vásárlási lehetőségek várják
a turistákat. Éjjel sem pihennek az utcák, szórakozóhelyek, kiváló éttermek várják a turistákat - az
embernek nincs is más dolga, mint sodródni a többi emberrel, és oda menni, ahová a helyiek is
betérnek.
Mikor érdemes ide utazni? Tavasszal március és május között, illetve ősszel szeptember és
november között a legjobb az időjárás. Tavasszal több a turista.

Osaka (3).jpgflickr.com

Hogyan érdemes ide utazni? Japánban a vonat és a repülő a legelterjedtebb közlekedési mód a nagy
távolságok leküzdésére – Osakába is így lehet eljutni.
Hol érdemes megszállni? A Humor Resort New Oriental Hotel egyszerű, otthonos szálloda, közel a metróhoz. Gyors városnézéshez ideális. A Hotel Monterey La Soeur Osaka a bevásárlóközpontokhoz
van közel, a 16. emeleten kiváló Spa részleg található.
Hasznos tippek: Kihagyhatatlan a Shinsaibashi, Osaka híres bevásárló utcája. A Dotonbori városrész
pedig kiváló ételeiről híres.

Osaka (1).jpgflickr.com


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.


Stonehenge titkai

2014.07.28. 15:46 Qeki

Stonehenge, a dél-angliai Salisbury-síkságon álló nagy szürke homokkőtömbökből épült hatalmas építmény, amely különös vonzerőt gyakorolt a régészekre, és élénk hatással volt az emberek képzeletére.

Stonehenge (6).jpg

Stonehenge - függő kövek. Átmérője több mint mint 30 méter, a legnagyobb elemei pedig 4,5 méter magasak. A dísztelen kövekből sugárzó egyszerűség erőtől duzzadó. A kövek a távoli Wales-ből, a Prescelly hegyekből kerültek jelenlegi helyükre. Szállításuk, megmunkálásuk és felállításuk daru, csigasor illetve egyéb mechanikus segédeszköz hiányában kézi erővel történt.

Stonehenge (7).jpg

 

Funkcióját, építésének célját a mai napig homály fedi. Stonehenge-ről sokféle elképzelés született, köztük hihetőek és a fantázia világába tartozóak egyaránt. Voltak, akik Stonehenge-t a római építészettel hozták kapcsolatba, mások egyenesen a földönkívüliek leszállóhelyének tulajdonítják. A sokféle elképzelés közül legvalószínűbb az, hogy építésének szakrális jelentősége volt, a napkultusszal állt összefüggésben.

Stonehenge (1).jpg

Egyesek Stonehenge -t, illetve annak építését a kelta papokkal, a druidákkal hozzák összefüggésbe. Ennek az lehet az alapja, hogy a kelta druidák feltűnően érdeklődtek a csillagászat iránt. A valóságban azonban Stonehenge sokkal ősibb létesítmény a druidák koránál, tehát ők nem lehettek az építők. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy vallási szertartásaik, csillagászati megfigyeléseik helyszínéül választották az építményt.

A rengeteg vizsgálat és elmélet ellenére sem valószínű, hogy Stonehenge titkát az közeljövőben sikerül teljes mértékben megfejteni. Stonehenge 1986 óta a kulturális világörökség része.

Stonehenge (2).jpg

 

Stonehenge (3).jpg

 

Stonehenge (5).jpg

 

Stonehenge (4).jpgÍrta és fotózta: Novotni Nóra

 


Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.