Related Posts with Thumbnails

Csatlakozz Te is!

Világutazó.net

Világutazó

Add az RSS olvasódhoz

 

Olyan helyen jártál, amiről mások egész életükben csak álmodoznak? Van egy kedvenc helyed, ahova évről-évre visszatérsz, mert elbűvöl? Kedvenc hobbid miatt képes vagy egy fél világot átutazni? Utaztál a világ legnagyobb utasszállítójával vagy leggyorsabb vonatával? Különleges helyen szálltál meg? vagy csak van egy érdekes, izgalmas történeted vagy témajavaslatod? - érdeklődéssel várjuk leveleiteket: vilagutazoblog@gmail.com

 Médiaajánlatunkat kérd e-mailben.
Friss topikok

Egy három hónapos új-zélandi utazás képei

2015.02.16. 17:52 Qeki

A blega Johan Lolos fotós, web designer, blogger 16 hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy valóra váltja az álmát, világot lát.Miután eltöltött egy évet Ausztráliában délkelet felé vette az irányt Új-Zélandra, ahol nemrégiben fejezte be három hónapos túráját. Három barátjával utazta végig az országot egy lakóautóval, megosztva az üzemanyag és élelmiszer költségeket, hogy minél több pénzt áldozhassanak a valódi élményekre. Összességében 1200 $ költött a három hónap alatt. Az ország pedig annyira rabul ejtette, hogy úgy gondolta szeptemberig felfüggeszti utazását és letelepszik Wanakaban. Ha végignézitek az alábbi képeket azt hiszem nem kétséges miért döntött így. Ha tetszettek a fotói csatlakozzatok Facebook-oldalához vagy kövessétek Instagrammon.

Lake Wanaka

johanlolos_lakewanakaotago_1.jpg

 

Aoraki / Mount Cook Nemzeti Park

johanlolos_aorakimtcooknationalpark.jpg

 

Lake Pukaki

johanlolos_lakepukaki.jpg

 

Arthur Pass

johanlolos_arthurspass.jpg

 

Lake Rotoiti

johanlolos_lakerotoititasman.jpg

 

Lake Pukaki

johanlolos_mountcooklakepukakicanterbury.jpg

 

Otago-félsziget

johanlolos_otagopeninsula.jpg

 

Lake Wanaka

johanlolos_coromandelwaikato.jpg

 

Lake Tekapo

johanlolos_laketekapocanterbury.jpg

 

Queenstown

johanlolos_queenstown.jpg

 

Waiotapu Thermal Wonderland 

johanlolos_waiotaputhermalwonderland.jpg

 

Tongariro Alpine Crossing

johanlolos_tongariroalpinecrossingwaikato.jpg

 

Coromandel

johanlolos_lakewanakaotago.jpg

 

 Catlins Nemzeti Park

johanlolos_thecatlins.jpg

 

Abel Tasman Nemzeti Park 

johanlolos_abeltasmannationalpark.jpg

 

Lake Wanaka

johanlolos_lakewanakaotago2.jpg

 

Tongariro Alpine Crossing

johanlolos_tongariroalpinecrossingwaikato2.jpg

 

Fiordland Nemzeti Park 

johanlolos_fiordlandnationalpark.jpg

 

Mackenzie régió

johanlolos_mackenziecounty.jpg

 

Tongariro Nemzeti Park

johanlolos_tongarironationalparkwaikato.jpg


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Las Vegas elképesztő éjszakai fényei egy helikopterből

2015.02.13. 08:43 Qeki

Vincent Laforet elképesztő képeket lőtt az éjszakai Las Vegasról. Ez az első eset, hogy 2650 méteres magasságból örökítsék meg Las Vegast. A helikopterből készült fotókon Las Vegas szinte teljesen úgy néz ki, mint egy számítógép alaplapja, hálozatra kapcsolva. Benne a folyamatosan pörgő proceszorral a Strippel, mely Las Vegas Boulevard déli szakaszának közel 7 km-es szakasz. A Strip, mely egyet jelent Las Vegassal, a világhírű kaszinókkal, szállodákkal, a méretarányos nevezetességekkel és természetesen a világűrből is látható fényáradattal.

las-vegas-vincent-lafore-11_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-4_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-5_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-12_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-8_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-7_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-2_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-6_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-9_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-3_2.jpg

las-vegas-vincent-lafore-10_6.jpg

las-vegas-vincent-lafore-13_6.jpg

las-vegas-vincent-lafore-1_2.jpg


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Nyugati parti álomút

2015.02.04. 08:03 Qeki

Még emlékszem a pillanatra amikor nővéremék először számoltak be az Amerikában töltött kalandjaikról. Azt hiszem akkor döntöttem el, hogy így vagy úgy, előbb vagy utóbb, de ki fogok jutni. Így hát néhány évnyi spórolás után, végül sikerült megvalósítani – eddig talán az egyik legnagyobb álmomat.

Hónapokig készültem és próbáltam mindennek utánanézni hogy ne érhessen bennünket meglepetés, a metró térképén keresztül egészen addig, hogy mit kell tenni olyan esetben, ha megállítanak a rendőrök – a fegyvertartási szokások miatt nem olyan mindegy ugyanis. Hosszas szervezkedés után végül két hetet töltöttünk kint a párommal, ami olyan élménnyel gazdagított bennünket hogy életünk végéig nosztalgiázhatunk rajta.

san_francisco.JPG

Amerika nyugati partját márciusban céloztuk be, ilyenkor a repjegyek még olcsóbbak, no és a sivatagban sem forrtunk fel, az idő kiválóan alkalmas a kirándulásra. San Franciscoba érkeztünk, itt vettük át a kocsit, ami egész úton támaszunk volt. Itt ugyanis hatalmasak a távolságok, kocsi nélkül teljesen elveszne az ember. Nemrég láttam egy műsort, amiben egy férfi nyilatkozott arról, hogy amikor néhány hónapra Amerikába ment tanulni és megkérdezte a kinti ismerőseit, mi lenne a legfontosabb tanácsuk, a válasz ez volt: „keep smiling”, azaz „csak mosolyogj”. Ez tényleg igaz az amerikaiakra. Meglepődve tapasztaltuk San Franciscoban sétálgatva, hogy úton-útfélen ránk mosolyognak az emberek. Már a megérkezés is más volt a megszokottnál: a gép landolása után betették Pharrell Williamstől a Happy c. számot. Az emberek pedig táncoltak, énekeltek és mosolyogtak, miközben a tömegnyomor kellős közepén pakolászták a holmijukat. Fura érzés megérkezni egy másik kontinensre. Minden egészen más: a szokások, a növények, de még a zuhanyzók is. 

san_francisco1.jpg

Az útiterv úgy szólt, hogy San Franciscoból indulunk, végig az óceán partján egészen Los Angelesig, majd a Joshua Tree Nemzeti Parkon keresztül irány Las Vegas. Természetesen érintettünk több híres kanyont is, úgy mint a Grand Canyont, a Bryce Canyont és az Antelope Canyont. San Franciscoban láttuk a felejthetetlen japán kertet a Golden Gate Parkban, a Golden Gate hidat, San Francisco meredeken emelkedő utcáit, a kínai negyedet és a közelben lévő parkban mamutfenyőket is. Csodálom a férjemet, amiért már másnap képes volt autóba ülni és nekivágni ezeknek a meredek utaknak, főleg miután még életében nem vezetett automata váltós kocsit. Nem mondom, voltak aggodalmaim hogy feljutunk-e az emelkedő tetejére. Még jó hogy az anyós ülésnél nincs kormány, így volt lehetőségem arra, hogy folyamatosan kereszteket vessek. Na de amikor leparkoltunk és a férjem ott hagyta az autót kulccsal együtt, akkor azt hittem végképp kitérek a hitemből. Mint az amerikai filmekben: beültek a kocsinkba, elhajtottak vele, leparkoltak, cserébe pedig kaptunk egy sajtcédulát. Magyar emberként ettől azért eléggé befeszültem, különböző rémképeket láttam magam előtt, hogy ellopják a kocsit és a gatyánk is rámegy a visszafizetésére. Persze később rájöttünk, hogy ez teljesen normális és amit az amerikai filmekben látunk, az néha tényleg valós.

san_francisco2.jpg

San Franciscoi tartózkodásunk után a Highway 1-es úton, más néven a parti úton indultunk dél felé. Pismo Beach-nél sikerült szállást szereznünk és csak a következő nap indultunk tovább Los Angelesbe. Csak a nagy városokban foglaltunk szállást, azokon a helyeken ahol egy éjszakát töltöttünk, azokat a szobákat helyben kerestük meg és vettük ki. 

hollywood.jpg

Los Angelesben sikerült egy nagyon jó szállást szereznünk, tulajdonképpen a Hollywood Blvd végén laktunk, azaz a csillagok utcájánál. Bevallom Hollywood óriási csalódás volt a szememben. Este még szerettünk volna sétálni, de sötétedés után –hiába volt mellettem valaki, nagyon féltem, ezért úgy döntöttünk, inkább visszamegyünk a szobánkba. Los Angelesben a legemlékezetesebb az Universal Stúdióban töltött napunk volt.

studio.jpg

Ez olyan mint egy hatalmas 4D-s mozi és vidámpark keveréke. Kipróbálhatod milyen belépni a Jurassic Park területére, majd ahogy rád támad egy T. Rex, vagy például megtapasztalhatod a Transformersnél, hogy milyen érzés amikor Megatron megragadja a kocsidat amiben ülsz, keresztül repülsz egy irodán és lezuhansz egy felhőkarcoló tetejéről. Fantasztikus látni a stúdió túrán azokat a helyszíneket és díszleteket, ahol a filmeket forgatják, például megnézni a DeLoreant vagy látni a teret és az órát ahol a Vissza a jövőbe c. film készült. Megmutatják milyen amikor esőben forgatnak, hogyan generálják az árvizet és azt is láthatjuk milyen egy földrengés. A srác, aki a túrát tartotta, megígérte hogy Kaliforniában nem ez lesz az utolsó földmozgás. Ez akkor viccesnek tűnt, de valóban így volt, másnap hajnalban ugyanis egy 4,4-es erősségű földrengésre ébredtünk. Hihetetlen ahogy a föld tényleg hangosan morajlik és minden mozog a lábad alatt. Hazaérkezésünk után előfordult, hogy mikor éjszaka az ágyban megfordult a férjem, bizony felriadtam hogy megdob az ágy, mint amikor odakint a földrengésre ébredtünk. Ennek ellenére sem zavartattuk magunkat, következő nap lementünk a föld alá metrózni. Bár felmerült bennem a kérdés, vajon miért építenek olyan helyre metrót, ahol ilyen sűrűn mozog a föld? Los angelesi tartózkodásuk alatt sétáltunk Beverly Hills-ben és a Rodeo Drive-on, láttuk a Hollywood feliratot, a felhőkarcolókat és kimentünk a Long Beach-hez is. Los Angelesben ismét szembesültünk a távolság igazi fogalmával. Térképen nem tűnt túl messzinek Beverly Hills, de miután lejártuk a lábunkat, megkérdeztünk valakit, pontosan hol is van a Rodeo Drive. Azt mondta az illető: „2 blocks”. Hát akkor az biztos két tömbnyi ház, vagy két nagyobb keresztutca, valami ilyesmi... Kerestünk egy buszt, két megálló után leszálltunk és ismét megkérdeztünk egy járókelőt. A válasz ugyanaz: „2 blocks”. Azt hittem helyben agyvérzést kapok. Megfogadtuk: soha többé kocsi nélkül.

Las Vegast vártam talán legkevésbé, hiszen nem vagyunk túl nagy bulizósok. De Las Vegas hatalmas élmény, mindenkinek csak ajánlani tudom. Fantasztikus a kivilágítás, az épületek, a forgatag, az utcán szól a zene, mindenki táncol és szórakozik. A hangulat a Strip-en a tetőfokára hág, nekünk pedig még a szállásunk is a Bellagio-tól nem messze volt, kb a Strip közepén. Las Vegas fényeit figyelve úgy éreztem magam, mintha a Másnaposok c. filmbe pottyantam volna. Természetesen nem hagytuk ki a kaszinózást sem és ha már belevágunk, akkor az ne legyen máshol, csakis a Bellagioban. Persze csak néhány dollárt játszottunk el a hecc kedvéért, de legalább elmondhatjuk, hogy pókereztünk Las Vegasban.

las_vegas.jpg

Innen indultunk a kanyonok felé, ahol a leghíresebb kanyonok mellett láthattuk a Horseshoe Bend-et is, ami kevésbé híres ugyan, de sokkal nagyobb élmény mint bármely más kanyon. Nincs korlát, nincs kiépítve még semmi, a sziklára kiállva megtapasztalhatod, milyen az amikor szinte beleszédülsz a mélységbe és olyan méretekkel és távolságokkal szembesülsz, ami emberi ésszel csak nehezen felfogható. Felejthetetlenek Arizona végtelen útjai, a vörös homok és persze a 66-os út történelmi varázsa.

bryce_kanyon.jpgÍrta és fotózta: Viszkocsil Anna

Egyetlen dolog hiányzott Amerikából: az ételek változatossága. Itt minden édes, minden jeges és mindenből túl nagy adagot adnak. Minden reggel fánk, gofri, jam, croissant. Arra vágytunk hogy végre valami sósat is ehessünk, de az ne chips legyen. Az étterem sajnos ott is drága a mi pénztárcánknak, ezért főként gyorskaját ettünk és nagy hipermarketekben tankoltunk fel innivalóból és csipegetnivalóból. Mindennek ellenére a sajttortájuk és a gofrijuk isteni és a káposztasalátájuk is fantasztikus.

Ha nem is ezért, de bizony megsirattam az eljövetelt. Las Vegasból indult a gépünk és nem csak úgy törölgettem a könnyeimet. Annyira jó volt ez a két hét, hogy nem akartam haza jönni. Habár egy nagy vágy teljesült és habár a 14 órás út után nem gondoltam hogy még egyszer megtenném ezt a távolságot, most már másképp látok. Lettek más vágyak és más tervek, mely céloknak a jövőben mindenképp meg kell valósulniuk.


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Irány Dánia!

2015.01.14. 07:40 Qeki

„Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket.” – írja Hans Christian Andersen, dán meseíró. És mennyire igaza van! Gondoljunk csak bele, minden ember szívében – még azokéban is, akik nem kalandvágyóak vagy nem az utazás megszállottjai - van egy hely, melyről, ha olvas, vagy csak ha eszébe jut, melegséggel tölti el és lelke szerint már repülne is célja felé. Így vagyunk mi Dániával. A húgommal két évvel ezelőtt barangoltuk be a Dán Királyság fővárosának világát, melyre nagyjából két hetünk jutott. Egy kinn élő rokonunknál szálltunk meg és ő mutatta be nekünk a várost.

koppenhaga_dania.jpg

Először Koppenhága utcáit és tereit jártuk be. Figyeljétek meg, hogy ha idegen országban járkáltok egész nap, nem fáradtok el. Na jó, este megérzitek már a lábatokat, de napközben csak mennétek és mennétek, és nem akartok megállni, vagy akár buszra szállni. Erre a bizonyítékom az újonnan vásárolt szandálom, mely a két hét elteltével teljesen szétszakadt a sok gyalogtúrától. De határozottan megérte!

tivoli_koppenhaga_dania.jpg

Koppenhágának varázslatos atmoszférája van. Gyönyörű utcái és festői terei pihenésre késztetik az embert, hogy leülj egy pillanatra és rácsodálkozz az eléd táruló látványra. Mivel a tenger közelében fekszik, ezért folyók és csatornák találhatók a városban, melyek kellemes hajókázásra invitálják a városnézőt. Ha elfáradtunk, bátran szálljunk fel egy városnéző hajóra! Mi is így tettünk. A hajókázás megnyugtatja a lelket az egész napos gyaloglás után. Leülsz, hallgatod az idegenvezetőt, nézed a melletted elhaladó tájakat, mialatt lágyan ringat a víz. Dániában nyáron nagyon jó idő van, meleg, de nem fullasztó, a víz közelsége pedig kellemessé teszi a levegőt. A hajókázás során számos nevezetes épületet bemutattak. Láthattuk a haditengerészet erődjét is, mely egy elzárt szigeten található; olyan hajókat, melyek egyben lakások is voltak; illetve természetesen a világhíressé vált Kis Hableány szobrot, melyet később még gyalogosan is felkerestünk.

a_kis_hableany_szobor_koppenhaga_dania.jpg

Barátságos és segítőkész emberekként jellemezném a dánokat, legalábbis mi csak ilyenekbe futottunk bele. Amire viszont figyelni kell, az a járdáról lelépés, illetve a buszról leszállás, ugyanis a járda és az úttest között szinte mindenhol bicikli utak vannak, és mivel a dánok előszeretettel kerékpároznak, ezért jobb, ha kétszer is körülnézünk, nehogy elüssön egy lelkes biciklis. Viszont, ha mi magunk is ki szeretnénk próbálni a „biciklivel a város körül”-t, van rá lehetőségünk, ugyanis már régóta vannak a városban kölcsön biciklik, melyeket használhatsz. kerekparok_koppenhaga_dania.jpg

Az egyik nap kipróbáltuk a vízibuszt is, mely a folyón viszi az utazókat. Így jutottunk el a Kis Hableány szobrához, mely a part közelében található, a kikötőben. Nem könnyű a közelébe jutni, rengeteg turista szeretné megérinteni, fotózkodni vele, de megéri a várakozást. És amíg várakozunk, sem unatkozunk, hiszen a víz és a szerelem története elgondolkodtatja és magával ragadja az embert. Ezután gyalog indultunk el visszafelé. Útközben megálltunk a királynő kastélya előtt, ahol az őrökkel lehet fényképezkedni, illetve délben az őrségváltást is megnézheted. nyhavn_koppenhaga_dania.jpg

Ezután tértünk vissza Nyhavn-ba („új kikötő”), mely egy csatorna és a körülölelő épületek összesét foglalja magába. A vízen hajók tucatjai várakoznak csendesen, az épületek különböző színben pompáznak, melyek a lemenő nap fényében még inkább szemet gyönyörködtetőek. A parttól nem messze volt egy fagyis, ahol vettünk is két nagy fagyit. A dán fagyi kicsikét nagyobb és bőségesebb, mint nálunk. Beszéljen a kép helyettem!

dan_fagyi.jpg

A nap végén pedig a nem messze lévő modern művészeti múzeumba, a Louisiana múzeumba látogattunk el, mely szoborparkkal is rendelkezik. Ugyanitt fogyasztottuk el a vacsoránkat is. Másnap este Tivoliba mentünk, a vidámparkba, mely méltán népszerű. Ha van rá lehetőségetek ti is estefelé menjetek, mert meseszépen ki van világítva az egész park. Rengeteg tevékenység közül választhatsz a vidámparkban; koncertet adtak egész este, ajándékboltokban nézegelődhetsz, és persze a különböző hullámvasutak, óriáskerék és a többi szórakoztatja a betévedőt. H. C. Andersen mesebarlang is fellelhető a kisebbek és nagyobbak örömére egyaránt.

Souvenireket szinte bárhol tudsz venni, rengeteg ajándékbolt van a sétálóutcában. De ha mást szeretnél vásárolni, akkor a Field’s bevásárlóközpontban a helyed. Ez nem a városban van, de metróval könnyen eljutottunk mi is oda. Mivel a visszaúton rengeteg építészeti remekmű volt, ezért a kedvemért nem metróztunk, hanem gyalogoltunk vissza a belvárosba. Ekkor adta meg magát a szandálom, azt hiszem. De elképesztően szép épületek tárultak a szemünk elé, úgyhogy azt gondolom, megérte. És mi más lenne a legjobb egy idegen országban való bolyongáskor, mint az apró eltévedések. Metró nélkül a visszaúton ezt is megtapasztaltuk – nem most először persze. De elveszni nem lehet, van térképed, és meg is kérdezheted az embereket, mindenki beszél angolul, úgyhogy csak az élményhez járulnak hozzá a tévedések. A napot egy teaházban zártuk, ahol számos különböző teafajta közül válogathattunk és cukorkával is megkínálják a vásárlókat. Később pedig igazi jazzt hallgattunk, mivel éppen jazz koncerteket adtak szerte a városban. Felemelően hangulatos volt egy kisebb barátságos teraszon ülni, cappuccinoval a kezedben, és közben kellemes lágy jazzt hallgatni. Tökéletes befejezése egy tökéletes napnak.

tengerpart_dania.jpg

Mivel azért az esőből is kijutott ez alatt a két hét alatt, ezért mikor sütött a nap, megcéloztuk a strandot. Busszal és metróval jutottunk el a tengerpartra. Itt volt lehetőségünk kagylógyűjtésre, fürdésre – nem a legmelegebb a víz, de nem érdemes kihagyni -, napozásra és homokban sétálásra végig a part mentén. És ha szerencséd van, még medúzát is láthatsz. 

temeto_koppenhaga.jpg

Ha már Koppenhágában jártok, a temetőt is ajánlatos megnézni. Itt található H. C. Andersen sírja, Kierkegaardé, Bohré. Egy kellemes esti séta számára tökéletesen megfelel. Amit pedig mindenképpen érdemes meglátogatni még, ha Dániában vagytok, az Roskilde. A roskildei székesegyházat néztük meg, mely sok dán király temetkezőhelye is. Itt található még a Viking Hajók Múzeuma, melybe ugyan mi nem mentünk be, de a viking kultúra, történetek és hajók iránt érdeklődők számára felejthetetlen élményt nyújthat.

 Írta: Büki Annamária
Fényképezte: Büki Nikolett 

Ezután pedig egy két órás hajózáson vettünk részt a fjordon. Ezt a hajóutat nem éri meg kihagyni, ugyanis lélegzetelállítóan gyönyörű tájak mellett vitt utunk, miközben a hajóról kitekintve lágy, hűvös szellő fújt, kellemes légkört teremtve ezzel.A hajón ebédeltünk meg. Dániában járva a halakat mindenképpen meg kell kóstolni. Ettünk heringet, fűszeres lazacot, rántott halat remulád mártással, garnélarákot és különböző sajtokat is kóstoltunk. Az utolsó nap reggelén elég hideg volt és esett is, így kabátot is kellett húznunk.

Viszont mikor leszállt a gépünk Budapesten és kiléptünk, kellemes 42°C fogadott minket hosszúnadrágban és kabátban. Ezt leszámítva nagyjából végig jó időnk volt, de aki az északi tájakat részesíti előnyben és szeretné meglátogatni, annak a viszontagságosabb időjárást is vállalnia kell, ami nem vont le semmit az élményből, én úgy érzem. Ha északon töröd a fejed, ejtsd útba Dániát is! Csodás tájaival, tereivel, hajóival, vitorlásaival, légkörével és vizeivel felszabadító élményt és örök emléket nyújt számodra.


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


A világ legnagyobb és legkülönlegesebb karácsonyfája

2014.12.17. 18:36 Qeki

Olaszország Umbria tartományának középkori kisvárosa Gubbio talán sokak számára ismerős Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből, de azt talán senki sem gondolná, hogy ennek a kicsiny városnak van a világon a legnagyobb karácsonyfája. Ez azonban nem egy hagyományos értelemeben feldíszített fenyőfa. A 650 méter magas 8,5 km-nyi 3000 színes fényből összeállított karácsonyfa egy hegyoldalban fekszik, tetején egy hullócsillaggal. 1991-ben "A világ legnagyobb karácsonyfája" címmel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

gubbio-christmas-tree-1_6_.jpg

A Monte Ingino lejtőjén "álló" karácsonyfa fényeit idén Ferenc pápa kapcsolta föl egy tablet segítségével a Vatikánból. Bár a fa váza Karácsony elmúltával is fent marad a hegyen, a több száz izzó becsavarása, és a több ezer kilométernyi kábel átvizsgálása minden évben három hónapnyi munkát ad az önkéntes csapatnak. 

gubbio-christmas-tree.jpg

gubbio-christmas-tree_2.jpg


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


A világ 15 legszebb metróállomása

2014.11.08. 17:38 Qeki

Metró - föld alatti világ - szemét, zaj, tömeg - az első dolgok, amik eszünkbe jutnak a metró szó hallatán. Az építészet semmikép sem. Van azonban a világon (szerencsére egyre több) néhány metrómegálló, mely rácáfol erre és megmutatja, hogyan lehet a föld alatt is remek építészeti alkotásokat létrehozni. Kitűnő példa erre a moszkvai metró, melynek állomásai mára már Moszkva egyik kiemelkedő turisztikai látványosságává váltak.

Arts Et Métiers, Párizs, Franciaország

Arts Et Métiers Station_Paris metro.jpg

Arts Et Métiers Station_Paris metro2.jpg

 

Komszomolszkaya állomás, Moszkva, Oroszország

Avtovo Metro Station, St. Petersburg metro.jpg

 

Avtovo, Szentpétervár, Oroszország

Avtovo Metro Station, St. Petersburg metro2.jpg

 

Fényalagút, Shanghai, Kína

Bund Sightseeing Tunnel, Shanghai metro.jpg

Bund Sightseeing Tunnel, Shanghai metro2.jpg

 

City Hall megálló, New York

City Hall Station_New York metro.jpg

City Hall Station_New York metro2.jpg

 

Formosa Boulevard, Kaohsziung, Kína

Formosa Boulevard Station_Kaohsiung metro2_Taiwan.jpg

Formosa Boulevard Station_Kaohsiung metro_Taiwan.jpg

Kijevszkaja, Majakovszkaja, és Park állomások, Moszkva, Oroszország

Kievskaya, Mayakovskaya And Park Pobedy Stations, Moscow.jpg

Kievskaya, Mayakovskaya And Park Pobedy Stations, Moscow2.jpg

Kievskaya, Mayakovskaya And Park Pobedy Stations, Moscow3.jpg

 

Kungstradgarden, Stockholm, Svédország

Kungstradgarden Metro Station_Stokholm metro2.jpg

Kungstradgarden Metro Station_Stokholm.jpg

 

Olaias, Lisszabon, Portugália

Olaias Station_Lisszabon metro.jpg

Olaias Station_Lisszabon metro2.jpg

 

Solna állomás, Stockholm, Svédország

Rådhuset Station, Stockholm, Sweden.jpg

Slavyansky Bulvar állomás, Moszkva

Slavyansky Bulvar_Moszkva metro.jpg

Slavyansky Bulvar_Moszkva metro2.jpg

 

Stadion állomás, Stockholm, Svédország

Stadion Station_Stockholm_metro.jpg

Stadion Station_Stockholm_metro2.jpg

Szent Gellért-tér, Budapest

Szent Gellért Square_Budapest.jpg

 

Központi Állomás, Stockholm, Svédország

T-Centralen Station_Stockholm metro.jpg

T-Centralen Station_Stockholm metro2.jpg

Toledó megálló, Nápoly, Olaszország

Toledo Metro Station, Naples, Italy.jpg

Toledo Metro Station, Naples, Italy2.jpg

 

Nápolyi egyetem, Olaszország

University Of Naples Subway Station.jpg

University Of Naples Subway Station2.jpg


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Sírkertek a nagyvilágban

2014.11.01. 10:30 Qeki

Köröttem mindenütt békés keresztek
S mély nyugalom beszédes csöndje hallgat.
Mely minden bölcsességnél igazabb.

Juhász Gyula

 

Fiumei úti sírkert, Budapest, Magyarország

Fiumei úti sírkert, Budapest, Magyarország.jpg

 

Wien Zentralfriedhof, Bécs, Ausztria

Wien Zentralfriedhof, Bécs, Ausztria.jpg

 

Mt. Auburn Cemetery , Cambridge, Egyesült Államok

Mt. Auburn Cemetery , Cambridge, Egyesült Államok.jpg

 

Kopt temető, Kairo, Egyiptom

Kopt temető, Kairo.jpg

 

Powązki temető, Varsó, Lengyelország

Powązki Cemetery, Varsó.jpg

 

Petamburan temető, Jakarta, Indonézia

Petamburan Temető Jakarta.jpg

 

Kremaston tó partján,fehér görög temető, Görögország

Kremaston tó partján,fehér görög temető.jpg

 

Sapanta(Szaplonca) vidám temető, Románia

Sapanta(Szaplonca) vidám temető.jpg

 

Cementerio de la Recoleta, Buenos Aires, Argentína

Cementerio de la Recoleta, Buenos Aires.jpg

 

Skogskyrkogården, Stockholm, Svédország

Skogskyrkogården, Stockholm.jpg

 

Arlington National Cemetery Washington, D.C., Egyesült Államok

Arlington National Cemetery Washington, D.C..jpg

 

Régi zsidó temető, Prága, Csehország

Régi zsidó temető Prága.jpg

 

Waverley , Sydney, Ausztrália

Waverley , Sydney, Ausztrália.JPG

 

Highgate Cemetery, London, Anglia

Highgate Cemetery, London, Anglia_1.jpg

 

Farkasréti temető, Budapest, Magyarország

Farkasréti temerő, Budapest, Magyarország.jpg


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Korzika, a szépség szigete

2014.10.30. 18:16 Qeki

Első nyaralásom ezen a szigeten több mint 10 évvel ezelőtt volt, mégis úgy emlékszem minden pillanatára mintha tegnap történt volna! Megmaradt a sok élmény és emlék, melyeket azóta sem töröltem ki az emlékezetemből! 

Kalandozz te is a vad szépség szigetén!

Korzikát a "szépség szigete" -ként emlegetik és méltán kapta ezt a nevet, hiszen a franciaországi kis sziget a Földközi-tenger egyik legszebb csodája. Személyes tapasztalataim alapján én is csak szépségre és lenyűgöző tájra akadtam ezen a vidéken.
A Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete Szicília, Szardínia és Ciprus után. Vadregényes táj, sziklák, hegyek és a tenger jellemzik azt a helyet, ahol lélegzetelállító kilátásban és élményekben lehet részünk.

Korzika.jpgFotó: gwegner.de

A korzikai nép különösen büszke a származására, szinte különszakadt a franciáktól és saját országának tekinti ezt a régiót. Méltán is lehetnek büszkék erre a helyre, bár az tévedés hogy Korzika csak az övék lenne, mindenki szigete ez: a franciáké és a turistáké, egyszerűen csak önérzetesek a törzsgyökeres szülöttei ennek a tájnak.
Mint minden francia régióban itt is egy külön nyelvjárás hódit: a korzikai nyelv vagyis a lingua Corsa, mely átmenetet képez az olasz valamint a szárd nyelv között. Ezen a szigeten érdemes kipróbálni a hegyi túrázást, búvárkodást és természetesen ha úgy tartja kedvünk a tengerparti semmittevést is! Próbáld ki magad a híres-hírhedt GR20 túraútvonalon az Eupolisz csapatával!

GR20_Korzika.jpgFotó: Jean-Baptiste Bellet

Rengeteg turisztikai látnivalóval bővelkedik a sziget, ezekből emelnék ki néhányat, ahol én is megfordultam.

Bonifacio

Bonifacio_Korzika.jpgFotó: Philippe Clabots

Korzika festői szépségű városa, melynek különlegessége abban is rejlik, hogy a Világörökség részét képezi! A tengerpartról az Aragon-lépcső 187 fokán közelíthetjük meg az óvárost. Korzika és egyben Franciaország legdélibb pontjáról tiszta időben még a 12 km-re fekvő Szardínia északi partja is jól kivehető. A csodálatos környék és kristálytiszta öblei felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg az odalátogatókat. Az örökké nyüzsgő, fjordszerű kikötőből folyamatosan indulnak kirándulóhajók a sziklafal alá, a tengeri barlangokhoz, illetve a közeli lakatlan Lavezzi-szigetekhez. Saját szememmel láttam én is mindezt a sok szép csodát és csak ajánlani tudom az érdeklődőknek.

Ajaccio

Ajaccio_Korzika.jpgFotó: JeanbaptisteM

Korzika szigetének fővárosa és Corse-du-Sud megye székhelye. Franciaország kulturális és történelmi városa, Napóleon szülőhazája is egyben, azonban nemcsak Bonaparte-emlékhely hanem sok látnivalót és strandot valamint változatos szórakozási lehetőséget kínál az odautazóknak. Ajaccio legfőbb látványossága természetesen Bonaparte szülőháza, amely ma múzeumként üzemel. Az 1554-ben befejezett genovai erődítmény, a Fellegvár, a sziklás félszigeten magasodik a kikötő fölé. A Fellegvári-móló végéről csodálatos látványt nyújt a város, az öböl és a Fellegvár. Érdemes még felkeresni a Capitellu Múzeumot, melyből a XVIII. - XIX. századi ajacciói életet ismerhetjük meg és ne hagyjuk ki a kis dombon álló reneszánsz katedrálist sem.

Tiuccia

Tiuccia_Korzika.jpgFotó: rivaalessandro

Ajacciotól mindössze 29 km-re található tengerparti kis falu teljesen elvarázsolja az odaérkező turistákat. Legelső alkalommal engem is teljesen levett a lábamról, bár nem túl híres, mégis a meghittsége, a varázsa teljesen magával ragadott.Maga az útvonal az olykor sziklás és erdős vadregényes tájon végighaladva megteremti a tengerparti feelinget és már alig várjuk, hogy megérkezzünk a célállomásra hogy egy jót mártózhassunk a tengerben. (A beszámolót írta: Mihálydeák RIta)


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Felfedezésre váró helyek Ázsiában: Da Nang

2014.10.18. 17:41 Qeki

Hol? Vietnám hosszú partszakának közepén.
Mi van itt? Fontos kikötőváros, és Vietnam középső, kulturálisan gazdag részének kapuja.
Miért érdemes ide utazni? Elsőre Da Nang nem tűnik kiemelkedő jelentőségű helynek, de ha kicsit körbenézünk a térképen, máris láthatjuk, hogy tévedünk, ha azt gondoljuk, a vidék nem áll óriási  fejlődés előtt. Hogy csak egy példát említsünk, innen elérhető közelségben vannak olyan UNESCO-listás látnivalók, Mỹ Sơn és Hội An. A gyönyörű mészkősziklákat a túrázók fedezhetik fel hamarosan, a tengerparton - például a népszerű China Beach-en - pedig egyre több strandoló, szörföző van.

Da Nang_Vietnam (3).jpgFotó: Anh Dinh

A közelben lehet barlangászni is, a múzeumok is nagyon érdekesek, és természetesen a kiváló vietnámi konyha is megér néhány étteremlátogatást. Új szállodák és bevásárlóközpontok épülnek mindenfelé, az infrastruktúra egyre fejlettebb. Hamarosan sokan felfedezik maguknak ezt a helyet érdemes sietni.

Da Nang_Vietnam (1).jpgFotó: Loi Nguyen Duc

Mikor érdemes ide utazni? Februártól májusig a legalkalmasabb: kellemesebb az időjárás, és nem esik olyan sokat az eső.
Hogyan érdemes ide utazni? A környező országokból nemzetközi repülőjáratok érkeznek, viszonylag sűrűn; az Észak- és Dél-Vietnámot összekötő vasútvonalnak is van itt megállója, buszok pedig a környező településekről járnak ide. 
Hol érdemes megszállni? A Brilliant Hotel Danang szobáiból gyönyörű kilátás nyílik az alant elterülő óceánra és a városra (a vendégek egybehangzó véleménye pedig az, hogy a hotel nevéhez híven valóban briliáns). A Furama Resort Danang komplexumnak pedig saját privát tengerpartja van.

Da Nang_Vietnam (2).jpgFotó: Nghi Nguyen

Hasznos tippek: Az amerikai Carter szerint hétvégenként, este 9-kor érdemes megnézni a tűzokádó sárkánnyal díszített hidat a városban, az ausztrál Phuoc pedig azt ajánlja, hogy mindenki kóstolja meg a friss kókuszdió levét, aki erre jár.


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!


Vörösben izzik a 150 éve meghódított Matterhorn

2014.10.07. 17:51 Qeki

Hatalmas kitett sziklafalak, jeges, havas hegycsúcsok mind veszélyes helyek, de nem a svájci fotósnak Robert Boschnak és a Mammut cég hegymászóinak, akik ilyen körülmények között is egy rendkívüli látványosságot alkottak. 2015-ben lesz a Matternhorn meghódításának 150. évfordulója. Edward Whymper a világon elsőként 1865-ben megmászta Svájc legmagasabb hegyét, az emblematikus Matterhornt.
A Matternhorn meghódításának 150. évfordulója alkalmából a hegymászó- és túrafelszerelést gyártó svájci Mammut cég különleges attrakcióval készült. A cég által támogatott hegymászók Edward Whymper nyomán a normál úton a Matterhorn Hörnli gerincén felkapaszkodva  vörös fényű fejlámpák segítéségével világították ki a híres mászóutat. Az erről készült különleges fotó a Mammut 2015-ös reklámkampányának központi eleme lett. Az időjárási viszontagságok bár nehezítették a csapat munkáját, végül tökéletes hangulati elemmé váltak.
Ráadásként pedig néhány ötletes fotó, a Mammut 2015-ös kampányából!

A képek után pedig a " Hogyan készült" videó látható!

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-1.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-5.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-10.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-13.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-2.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-9.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-6.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-11.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-14.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-3.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-12.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-15.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-7.jpg

alpine-mountain-photography-matterhorn-robert-bosch-mammut-8.jpg


Utaznál? Válogass a legjobb akciós csomagajánlatokból vagy csapj le a kedvezményes repülőjegyekre.

Ha tetszett a poszt csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra.

Airbnb - Bérelj egyedi szálláshelyeket helyi házigazdáktól több mint 190 országban. Ha ezen a linken regisztrálsz első foglalásod árából 25 $ kedvezményt kapsz!