Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A turizmus rövid története

2010.03.11. 15:44 Qeki

A turizmus mára már üzletággá vált, néhány ország szinte csak az idegenforgalmi bevételekből él, de nem volt ez mindig így, hogy hogyan is kezdődött?
Már elődeink is felkerekedtek az őskor hajnalán, elsősorban az élelem megszerzése illetve a jobb életkörülmények felkutatása céljából. 6000 évvel ezelőtt az akkori Babilon és Egyiptom területén megkezdődtek az utazások, de ezeknek elsősorban kereskedelmi céljuk volt, később az ókori görögöknél az olimpiai játékok már a civil lakosságot is utazásra sarkalták.
A Római Birodalom virágzása az utazásoknak is kedvezett, de már nemcsak a kereskedelmi és katonai jellegűeknek, hanem megjelentek a kedvtelési utazások is (rokonlátogatás, gyógyhelyek felkeresése, tengerparti nyaralás), amit lehetővé tett a rendkívül szerteágazó úthálózat, köztük a talán leghíresebb Via Appia, aminek maradványai még mai is láthatóak a Forum Romanumon.
A középkor hajnalán az utazások kicsit a háttérbe szorultak az feudális rendszer miatt, csak egy szűk rétegnek (király udvarok, értelmiségiek stb.) adatott meg ez a lehetőség illetve a zarándokoknak.
Az újkorban az ipari forradalom vívmányai (vasút és a gőzhajó) gyökeres változást hoztak és lefektették a modern turizmus alapjait.
1845-ben Thomas Cook megalapította a világ első utazási irodáját és ezzel megteremtette a tömegturizmust, így az első Világkiállításon (1851.London) már 6 millió látogató volt.
A 19. század végén és a 20. század elején feltalálásukat követően, a gépkocsi és a repülőgép is az utazás fő eszközei lettek.
A Világháborúk és a gazdasági válság ugyan visszavetették  a turizmus fejlődési folyamatát, de a század közepétől újra fellendült és napjainkra virágzó üzletággá vált. A teljesség igénye nélkül ez a rövid történeti áttekintés azt hiszem egyértelművé tette, hogy turizmus van, volt és lesz, míg világ a világ.
Mára már szinte csak a képzelet és a pénztárca szab határt, hogy hova és hogyan utazzunk.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr651831562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása