Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Jelentkeznél űrturistának?

2010.03.19. 15:27 Qeki

Néhány hónapja mutatta be első űr utasszállító repülőgépét SpaceShipTwo-t, a Richard Branson tulajdonában lévő Virgin Galactic, a turisztikai célú űrutazás piacvezető cége.

Az űrhajó indításához szükséges első polgári célú űrrepülőtér megépítésének helyszínéül Új-Mexikót választották. Ha minden megfelelően alakul a Spaceport America, 2010 év végére elkészülhet és 2011-ben már megnyithatja kapuit. A kiszolgáló komplexumhoz tartozik majd egy 3000 méteres kifutópálya, egy hipermodern terminál és természetesen a flotta (2 hordozó és a 6 űrrepülő) számára hangár is.

Ami a finanszírozásit illeti a Virgin Galactic nem szenved hiányt, nemrég ugyanis egy Abu Dhabi cég a Mansour sejk tulajdonában lévő Abaar Investments, 32%-os részesedést vett a cégben, emellett űrrepülőtér építését is tervezi az országban.

Mind az űrrepülőgépet a SpaceShipTwo-t, mind hordozóját a WhiteKnightTwo-t a Scaled Composites cég tervezte és fejlesztette ki, különlegességük, hogy teljes egészében kompozitból készültek. A tervek szerint az Eve névre keresztelt WK2 hordozó repülőgépről mintegy 15 ezer méteres magasságban fog leválni a SS2, ami hibrid rakétájának segítségével 110 km-es magasságba emelkedik, ez már túl van a világűr határán, így az utasok megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát, emellett átélhetik az óránkénti 4200km-es sebességet is. Az SS2-ben két pilóta és hat utas utazhat egyszerre.

Az űrturisták számára ehhez a fajta űrutazáshoz nincs szükség több hétig tartó kiképzésre, tréningre, azonban itt is át kell esni egy orvosi vizsgálaton és centrifugális teszten minden leendő résztvevőnek, ahol átélhetik a rájuk nehezdő terhelést. Az eddigek alapján a vizsgálatokat 90%-uk sikeresen teljesítette. Természetesen közvetlenül a repülés előtt egy 3 napos fizikai és mentális tréningen vesznek részt a jelöltek, melynek során felkészítik őket a kilövésre, landolásra és a súlytalanság állapotára is.

Az utazás mintegy 200 ezer dollárba kerül és két órán át tart, ebből megközelítően 5-6 perc lesz, amit az utasok a súlytalanság állapotában fognak eltölteni. Eddig több mint 300 űrturista fizette már be a részvételi díjat. Az érdeklődés hatalmas, további 100 ezer komoly érdeklődő van, akik egy része 20 ezer dollár befizetésével már helyet is foglalt magának, de még megközelítőleg 8 millió dollármilliomos van a világon, akik számára ez az összeg nem jelent akadályt. Branson hosszú távú célja azonban, hogy néhány éven/évtizeden belül az űrutazás árát, 200 ezer dollárról, mintegy 20 ezerre csökkentse, így milliók számára tegye elérhetővé ezt a fajta turizmust. Az utasok között olyan nevek lesznek, mint Michael Schumacher, Tony Blair, Victoria Principal vagy épp a brit királyi család egyik tagja.

Ha valakinek a cikk olvasása közben megjött a kedve egy kis űrkiruccanáshoz itt utána nézhet a részleteknek http://www.virgingalactic.com.

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr211852444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nilija 2010.03.21. 16:03:49

Elosszor is gratulalok az uj oldalhoz a letrehozoknak!Remelem,hogy hasznos tanacsokat kaphatunk es adhatunk a hozzaszoloktol,amit feltetelezek,hogy utazok- elmenyeiket irjak le.Jot es rosszat egyarant!
En hobbi szinten utazok(26 orszagban,es meg tobb varos felfedezese van mogottem).Ezert ilyen,hogy: "babonabol mondjak..." " szerelmesek leszunk ha oda el megyunk".... "urturista" cikkekbol nem igen van haszna egy jovendobeli utazonak!Olyan dolgokrol irjunk,aminek van ertelme.
Sok tapasztalatot szerez az ember ha egyedul, vagy csak 4-5-en neki vagnak!
Persze ezt nem mindenki meri-plane ha egy szot sem beszel a magyaron kivul - MINT EN!!
Kivanok sok hasznos tajekoztatast,ut leirasokat-sajat tapasztalatbol es ki kell alakitani egy "KERDEZZ- FELELEK-TANACSADASI BESZELGETOS OLDALT"!!
Persze en is szivesen hozza szolok ,ha valami erdekel benneteket!
Udv
Nilija

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.03.21. 16:11:41

Kedves Nilija! Ha elolvasod az első posztot, akkor kiderül,hogy célunk egy élménybeszámolókkal, utazási tippekkel teli blog létrehozása. Emellett természetesen érdekességeket és híreket is közzéteszünk! Nagy érdeklődéssel várunk minden utazással kapcsolatos történetet.

Nilija 2010.03.21. 16:56:38

TRANSZIBERIAI VASUT VONAL !!
Sokaig kutattam es mindig kulonos erzessel vonzott ez az ut!!Most akit erdekel,INGYEN VEGIG VONATOZHATJA AZ UTAT-fent van az interneten az 1 heti ut-filmen!!
Jo utazast!!
süti beállítások módosítása