Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

3 őrült spanyol fesztivál

2010.04.07. 09:37 Qeki

A spanyolok életében fontos szerepet játszanak a népi ünnepek, a fiesták. Szinte nem telik el úgy nap, hogy valahol ne tartanának egy ilyen eseményt az országban.  Emellett néhány igazán őrült és meghökkentő fesztivál is szerepel a spanyolok naptárjában.

Csecsemő-átugró fesztivál - ördögűző rituálé

Baby Jumping (csecsemő-átugró) vagy, ahogy a spanyolok hívják El Colacho fesztivál népszerű esemény, melyet 1620 óta minden évben megrendeznek (2010. június 6.) Castrillo de Murcia faluba a Corpus Christi ünnepség keretében. Az ünnepség legveszélyesebb pontja a csecsemő-átugró szertartás. Az utolsó El Colacho fesztivált követően született, tehát egy évesnél fiatalabbak csecsemőket lefektetik a földre, egy matracra, majd az ördög jelmezt viselő fériak nekifutásból átugorják a babákat.  Ez állítólag megtisztítja a csecsemőket a gonosztól és egész életen át megvédi őket a betegségektől és a rossz szellemektől. A különös szokás természetesen csak szülői beleegyezéssel hajtható végre.

 

La Tomatina -a világ legnagyobb ételcsatája

La Tomatina, a világ legnagyobb ételcsatájaként elhíresült fesztivál minden év augusztus utolsó szerdáján (2010. augusztus 25.) Valencia közelében Bunolban kerül megrendezésre.  A mindössze 9000 lakosú Bunol népessége a La Tomatina napján mintegy 35-40.000 főre duzzad. A fesztivál pontos eredete nem ismert de számos elképzelés látott napvilágot arról, hogyan vált Bunol a világ legnagyobb paradicsomháborújának helyszínéül. Az biztos, hogy gyökerei az 1940-es évekre nyúlnak vissza. Az egyik teória szerint, egy Franco-ellenes tüntetés paradicsomcsatája adta az ötletet, más vélemények szerint a helyi zöldségesek vagy barátok összeveszéséből kerekedő paradicsomcsatára vezethető vissza. Igazából már mindegy is a lényeg, hogy évről-évre több látogatót csábít ez az igazán „véres” esemény. A bulizás már reggel 7-kor kezdődik, a csúcspontját a délben kezdődő paradicsom harccal éri el. A város főterén (Plaza del Pueblo) gyülekezik a tömeg, ahova teherautókon érkezik Extramadurából (140 tonnányi!!) a kifejezetten erre az alkalomra termesztett paradicsom. A „paradicsomot akarunk!” kiáltásra immár 50 éve, kezdetét veszi a hatalmas paradicsom-háború. Fontos szabály, hogy csak összenyomott paradicsommal lehet dobálózni, de így sem árt a védőfelszerelés (szemüveg). A gongütésig tartó csata után a részt vevőket a helyi tűzoltók és az erre a célra felállított zuhanyok szabadítják meg a paradicsompürétől.

Pamplonai bikafuttatás - hagyomány vagy kegyetlenség

Pamplonában San Fermin-i fesztivál keretében minden évben megrendezik a bikafuttatást (encierro). Az esemény pontos eredete tisztázatlan, az első írásos emlékek a 13. századból valók, ekkor még a város védőszentjének ünnepét október 7-én tartották, majd a városatyák a több látogató reményében nyárra tették az ünnepséget. Igazi népszerűségét, Ernest Hemingway 1926-ban megírt "Fiesta, a nap is felkel" - The Sun Also Rises művének köszönheti. Az esemény egy hete alatt (2010. július 7-15) megközelítőleg 2 millió turista keresi fel a várost, hogy részt vehessen ezen a különlegességen. A hét minden reggelén 6 bikát és 6 ökröt hajtanak ki a Santo Domingonál található karámból a baszk város főutcájára. A 825 méteres távot mindössze 3perc alatt teljesítő bikák a város keskeny, kanyargós utcáin futnak egészen az arénáig, ahol aznap este a bikaviadalon "harcolnak". A bikafuttatást nap, mint nap sok száz helyi lakos és külföldi turista futja végig a bikák előtt, mellett ezzel bizonyítva bátorságukat. A kegyetlen futtatás során számos állat eltöri a lábát. A veszélyes fiestán 1924 óta eddig tizenöten vesztették életüket, de minden évben több százan sérülnek meg. Az állatvédő szervezetek rendre tiltakoznak, mind a bikafuttatás, mind az arénákban a bikaviadalok során lemészárolt mintegy 40.000 állat életét követelő események ellen.

 

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr81900924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2010.04.07. 16:45:04

A bikafuttatást és a paradicsom csatát ismertem. Előbbinél a bikákat, utóbbinál a finom paradicsomot sajnálom:)Erről a csecsemő-átugró fesztiválról még nem hallottam. Számomra elég félelmetes, én biztos nem adnám a "közösbe" a kisbabámat:)
Most találtam rá erre a blogra, és szeretnék gratulálni, nagyon tetszik!

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2011.09.04. 13:29:49

paradicsom csata, régi vágyam elmenni és részt venni benne, a bikafuttatás nem köt le, a csecsemő átugrás durva, de ha biztonságos, 110.000%-ig, akkor miért ne.

fekafika 2012.01.04. 18:47:42

a bikafuttatás általában olyan, amit csak a spanyolok "értenek meg". a külföldiek szerint kegyetlen, ideje lenne már kinőni belőle.szerintem is:)
süti beállítások módosítása