Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A legveszélyesebb munkák az utazás világából

2010.04.11. 11:22 Qeki

Számos veszélyes munka létezik, nézzünk körül, hogy a turizmus világában mik állnak a toplista csúcsán.
 

Túravezető, Csernobil, Ukrajna
1986. áprilisában Csernobilban történt a világ legborzalmasabb nukleáris katasztrófája. A területre a 2000-es évek elejéig szigorúan tilos volt belépni is. Néhány éve azonban a kormány engedélyével számos utazási iroda kezdte meg az egynapos túrák értékesítését. A sugárzási szint ugyan alacsonyabb már, így a védőfelszerlések használata nem kötelező, azért a turistáknak azt javasolják, hogy ne hordjanak rövidnadrágot, szandált és természetesen szigorúan tilos csapvizet inni. Részletes információk itt:  tourkiev.com/chernobyltour

Mountain bike túravezető,"Road of Death", Bolívia
Az Andokban futó Halál útjaként emlegetett mintegy 70 kilométer hosszú úton évente 2-300 ember veszíti életét.  A hegyi ösvény veszélyességét 3 dolog adja: nincs védőkorlát, így néhol 1000 méteres mélység mellett haladunk el, az út átlagosan 3,2 méter széles és a területet állandó köd uralja, ezek együttesen a világ legveszélyesebb útjává teszik. Az extrém sportok kedvelői nagy előszeretettel keresik fel a helyet, főleg a biciklisták, mert néhány éve megválasztották a Föld legszebb bicikliútjának. A Gravity Bolívia (gravitybolivia.com) nevű társaság felkészült túravezetőkkel 85 dollárért egész napos biciklistúrákat biztosít.

Kardszárnyú delfin tréner, Orlando
Idén februárban az orlandoi SeaWorld-ben egy hat tonnás orka, Tilikum ölte meg trénerét. Nem ez volt az első esete 1999-ben egy kíváncsiskodó esett áldozatul, aki bemászott a medencébe, 1991-ben is történ haláleset ekkor szintén egy idomár vesztette életét. A SeaWorld felülvizsgálja a februári esetet, mert szeretnék ha Tilikum visszatérhetne.

 

Bika "pásztor", Pamplona, Spanyolország
Minden évben a San Fermin fesztivál keretében megrendezik a híres pamplonai bikafuttatást. Az egy hetes ünnep alatt minden reggel 6 bikát engednek ki a karámból, akik végigfutnak Pamplona főutcáján az arénáig. A futtatás alatt tucatnyi zöld pólóba öltözött "pásztor" próbálja a bikákat kordában tartani egy hosszú nádpálca segítségével.  Az évente közel 2-300 sérüléssel járó bikafuttatás során fontos szerepet játszanak a „pásztorok” az emberek biztonságának megóvása érdekében.

 

Bob/szánkó oktató, Whistler, Kanada
Aki látta a Vancuveri téli olimpia nyitónapja előtt történt grúz szánkós borzalmas balesetét, azt tudja, hogy ez nemcsak a világ leggyorsabb, hanem legveszélyesebb bob és szánkópályája is. A jövő évi szezontól a pálya egy részét megnyitják a nagyközönség számára, melyet gyakorlott oktatók és ex-olimpikonok segítségével kipróbálhatnak a lelkes turisták. A száguldás hasonló adrenalin löketet ad, mint a bungee jumping vagy más extrém sportok. whistlerslidingcentre.com

 

Sörhordó sherpa, Magas-Tátra, Szlovákia
Naponta teszik kockára életüket, azok a szlovák sherpák, aki a Magas-Tátra meredek sziklás túra útvonalain viszik fel a sört. Ugyanis nem néhány üveg sörről van szó, hanem 70 kilós hordókról, melyeket hevederekkel erősítenek magukhoz. Az időjárás viszontagságaitól függetlenül, akár naponta többször is meg kell tenniük ezt a két órás utat.

forrás:Budgettravel



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr281911475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rahsid 2010.04.11. 14:27:55

Csernobil az valami, a többi nem egy nagy durranás.

¿Qué tapas hay? 2010.04.11. 14:35:26

Nem teljesen értem, hogy egy "csernobili" túravezető életének veszélyeztetettségét hogyan lehet a többi, konkrét, adott esetben váratlan fizikai veszélyt jelető foglakozással összevetni.

"Csernobilban" a hivatásos idegenvezetők max. havi 15 napot (évente kb. 150 napot) tölthetnek a zónában, egy évben a környezeti hatásokból adódó többletterhelésük kb. 2,5 mSv. Ennyit egy szorgalmas, transzkontinentális légiutas-kísérő is összeszed.

Mondjuk a pszichés terhelés jelentős, hogy amikor kétszázadjára kérdezik meg tőle, hogy "ugye élnek itt mutánsok", ne üsse pofán a turistát. :-)

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.04.11. 14:41:59

Nyilván nem lehet összehasonlítani a csernobili túravezető munkakörét a többiek munkájával! Várom az esetleges további ötleteket!

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2010.04.11. 14:55:11

fagyiarus Bangkokban pl? vagy idegenvezeto

Hipra 2010.04.11. 15:45:46

azért ha valami veszélyes egy túravezetőnek, oda nem hiszem hogy én, mint turista befizetnék. objektív veszélyek lehetnek persze, pl kőomlás a Tátrában.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.04.11. 16:00:37

@Hipra: persze az emberek nagy része próbálja elkerülni a veszélyes helyeket, helyzeteket, de sokak pont ezeket az adrenalin szint növelő lehetőségeket keresi.

Q-in-Law 2010.05.22. 19:36:02

Indiában a csatorna pucolók. Szerencsétlen kaszton kívülieknek védőfelszerelés nélkül kell lemenniük a csatornába.

Q-in-Law 2010.05.22. 21:55:54

Persze amit írtam, annak semmi köze a turizmushoz...

Első mohikán 2012.05.18. 00:24:37

A szlovák sör(és egyéb ellátmány)hordók munkája miért is életveszélyes? Ugyanazon az útvonalon haladnak, ahol a turisták; gyerekek, idősek stb. Nem mennek fel a csúcsokra, a hágókra, csupán a menedékházakig viszik az utánpótlást. Nincs benne semmi veszély, egyszerűen "csak" nehéz.
süti beállítások módosítása