Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Uluru - A sivatagi vörös óriás

2010.05.19. 14:12 Qeki

Ausztrália közepén a Simpson-sivatagban emelkedik ki egy hatalmas vörös sziklakupola az Uluru vagy más néven Ayers Rock. A világ legnagyobb természetes monolitjának (egyetlen kőzetből álló szikla) nevezik, de tulajdonképpen egy 6 kilométer mélyre húzódó hegy csúcsa, amely mintegy 550 millió éve az óceán visszahúzódását követő földmozgások következtében jött létre. A 348 méter magas és 9 kilométer kerületű szikla anyaga homokkő, arkóza építi fel, mely nagy mennyiségű földpátot és különböző vas-oxidokat tartalmaz. Az összetétele idézi elő színváltozásait: Kora hajnalban feketés-mályva színű, napfelkeltekor rózsaszínből majd délben borostyánszínre vált egészen alkonyatig, amikor is arany, rózsaszín átmeneten keresztül eléri az izzó vörös színt. Igazi különlegesség mikor esős időben ezüst színben pompázik.  Az Uluru falai szinte függőlegesek; az eső és szél hatására mély vájatok keletkeztek rajta a talapzatánál és különleges alakú barlangok és üregek jöttek létre. Bár az eső ritkán esik, de ha mégis, felhőszakadás után víz zúdul le a szikla oldalán, a hasadékok megtelnek vízzel, de a legnagyobb része a síkságot táplálja.

A sziklát az 1870-es évekig nem látta európai. Ekkor merészkedett két felfedező a területre Ernest Giles és William Gosse. Ők nevezték el a sziklát az akkori ausztrál miniszterelnökről Sir Henry Ayersről. 1985 ót az Ayers Rock az Uluru Nemzeti Park része, mely az Anunguk tulajdonába és igazgatása alá tartozik. A hatalmas szikla mára turistavonzó látványossággá nőtte ki magát, ebben nagy szerepe van a táj szépségének és gazdag nővény- és állatvilágának, de fő szerepe, hogy a szikla a nap folyamán különböző színárnyalatokban pompázik.  A rendkívüli természeti képződmény ma is nagy hatással van az emberekre, nem csoda tehát, ha annak idején az aboriginalok (őslakók) szent helyként tisztelték és életet adó kupolának tartották,úgy  gondolták itt lakoznak a ”Tjukurpa” vagyis az Álomidő szellemek.

Az Anungu őslakók mitológiája szerint kezdetben volt az Álomidő, mikor is Álom szellemek lakták a világot, ezek a szellemek alakították ki az Álomösvényeket (ahol az emberek kapcsolatba léphetnek a teremtőkkel) és hozták létre a hegyeket, sivatagokat, tavakat és mindennek a közepét, a Vörös központot az Ulurut. Miután elvégezték a dolgukat visszatértek a sziklákba, barlangokba, néhányan pedig felszálltak az égbe. Az Uluru megmászása számukra istenkáromlással ér fel, bár a turistáknak nem tiltják.

Az ausztrálok a turizmust illetően nagyon profik. Az Ulurut meg lehet tekinteni a nap bármely szakában napfelkeltétől - napnyugtáig és túrák tucatjai közül lehet választani. Megnézhetjük repülőgépről, helikopterről, léghajóról, felkereshetjük busszal, autóval, motoron, teveháton, kvadon, biciklivel.  Az igazán felkészültek benevezhetnek a 46-48 Celsius fok körüli hőmérsékletben egy 9 kilométeres ötórás gyalogtúrára, hogy minden oldalról megcsodálják a nagy vörös sziklát. napjainkban több mint 500.000 turista keresi fel évente a sziklát. A 18 kilométerre északra fekvő Yulara Resort igazi turistaközpont, egyszerre 30.000 embert tudnak fogadni.

 

 

Képforrás: http://www.outback-australia-travel-secrets.com

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr92015447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása