Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Lenyűgöző sivatagi tájképek

2010.07.06. 11:07 Qeki

A Földünk egyharmadát borító sivatagok számtalan lenyűgöző formában tárulnak elénk a végeláthatatlan homokdűnéktől a földből kiálló mészkősziklákon át, egészen a kopasz hegységekig. Ez a poszt csak egy kis ízelítő, hisz minden egyes bemutatott hely megér egy külön posztot is.


Valla de la Luna


Valla de la Luna a világ egyik legszárazabb sivatagában, az Atacama-sivatagban, Chilében található. A lélegzetelállítóan szép sivatagi tájat az erózió látványosan megkoptatta, és ingókövekkel, barlangokkal, sehol máshol nem látható formációkkal gazdagította. Ez a Föld egyik leghíresebb mezozoikumi (pl. triász) paleontológiai rezervátuma.
 

Pinnacles-sivatag


A nyugat-ausztráliai Pinnacles- sivatag sziklaorrai a tengeri élőlények meszes héjából képződtek. A homoksivatag talajából kiálló, különböző méretű és formájú sziklák földönkívüli látványt nyújtanak, különösen naplementekor, mikor a narancsszínű homok bíborvörösre vált át.
 

McMurdos Dry Valley


Az Antarktiszon fekvő McMurdos Dry Valley -t tartják a világ legszárazabb pontjának, noha a „sivatag” kritériumnak nem felel meg minden szempontból. Bár a jeges kontinensen található, mégis évezredek óta teljesen jégmentes, azonban a felszín alatt nagy mennyiségű sós víz található. Az erős szél akár 320km/h sebességgel is fújhat, mely minden nedvességet elpárologtat a felszínről. A kutatók már 30 éve használják ezt a területet a Mars szimulációk helyszíneként.
 

Death Valley


Death Valley Észak-Amerika legszárazabb és legforróbb területe, az éves csapadékmennyiség mindössze 50mm. Az 1913-ban mért 56,7 °C azóta is a második legmagasabb hőmérséklet a Földön.  Változatos geológiai múltjának köszönhetően természeti képződményekben különösen gazdag.
 

Sínai-sivatag


Egyiptom és Izrael határán terül el a Sínai-sivatag, mely kedvelt turisztikai célpont festői szépsége és vallástörténete miatt.
 

Erg Chebbi


A Szahara marokkói részén, az Erg Chebbi dűnék hegyként emelkednek ki a kavics-sivatagból. A 150 méter magas dűnék 30km hosszan nyúlnak el. A vállalkozó kedvűek teve háton járhatják be a környéket.
 

Sossusvlei


A Namib-sivatagban Sossusvleiben találhatók a világ legmagasabb kb.300 méteres homokdűnéi, melyeknek alakját az erős több irányból érkező szelek folyamatosan változtatják. A dűnék a barackszíntől a narancsig, a vöröstől a gesztenyebarna színekig pompáznak, erős kontrasztban a lábuknál található agyagteknő fehérségével.
 

Nazca-sivatag


A titokzatos Nazca-vonalaknak otthont adó Nazca-sivatag a Csendes-óceán partjától nem messze terül el, ennek ellenére mégis az egyik legszárazabb hely a világon. A száraz, szélcsendes környezet tette lehetővé, hogy a Nazca-sivatag mai napig megőrizze a híres Nazca-vonalakat.(A titokzatos Nazca-vonalakról itt olvashatsz)
 

Wadi Rum


Jordániában, a Wadi Rum-völgy az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont. A homoksziklákkal tarkított, végtelen sivatag napközben vörös, naplemente után kék színekben pompázik. A táj állandó forgatási helyszíne az Indiana Jones-sorozatoknak.
 

Salar de Uyuni


Az Andokban, Bolívia területén fekszik a világ legnagyobb kiterjedésű, és legmagasabban fekvő sós sivataga, a Salar de Uyuni. A végtelen fehér táj az esős évszakban a legcsodálatosabb, mikor néhány cm-es vízréteg borítja.
 

 

 képforrás:flickr.com(

matt.hintsa, Adrian Punch, ASOC Pictures, bertdennisonphotography,

Now and Here,

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr552132971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.07.07. 09:06:38

"földönkívüli látvány" :D
süti beállítások módosítása