Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Guédelon- várépítés középkori technológiával a XXI. században

2010.07.28. 11:59 Qeki

Franciaországban úton-útfélen a régmúlt hangulatát idéző szemkápráztató kastélyokba, várakba botlunk. Ha Burgundia tartományban, a francia kisváros Treigny mellett az erőben sétálunk egy építkezésbe botlunk. Egy középkori várat építenek. Na és? Tehetnénk fel joggal a kérdést, biztos egy unatkozó milliomos újabb hóbortja. Azonban egészen másról van szó.

2009

 

Az ötlet Michel Guyot építész és restaurátortól származik, aki a közelben fekvő Saint-Fargeau kastély felújítása után 1997-ben kitalálta, hogy eredeti középkori módszereket és anyagokat alkalmazva épít egy várat. A francia műemlékvédelmi hivatal főépítészével kifejezetten erre a célra terveztetett egy „vadiúj” középkori várat.

 

A Guédelon vár terveinek elkészülését követően támogatókat toborzott és a korszak szakértőiből egy bizottságot állíttatott fel, akik feladata, hogy a korhűségre ügyeljenek. Guyot ugyan az építkezést állami támogatással kezdte meg, mára viszont az évi csaknem 250-300 ezer látogató belépőjének köszönhetően a vár önfenntartó lett.

 

 

Várhatóan 2025-ra elkészülő vár nem döntené meg a középkori gyorsasági rekordot, hiszen akár 3 év alatt is elkészülhetett egy ilyen vár, Guyotnak és 50 munkásának nem is ez a célja. A project amellett, hogy turisták körében rendkívül népszerű, komoly tudományos értékkel bír a régészet egy új válfaját hozták létre, amit kísérleti régészetnek neveztek el.


Az épülő várat a kor hagyományainak megfelelően olyan logisztikai létesítmények veszik körbe, mint a kőfaragó, kovács, ács, kötélverő, kosárfonó, fazekas stb. műhelyek.

 

Az alapanyagot a közelből szerzik be és az emberi erőn kívül csak lovak segítségét veszik igénybe. Tehát a faanyagot a közeli erdőből hozzák, melynek agyagos talajából készítik a tetőcserepeket. A falakhoz szükséges követ kézi erővel a közeli homokkőbányából fejtik ki és így tovább.

 

Az alapanyagok beszerzése után a műhelyekben készítik el az építkezéshez szükséges szerszámokat is, a kalapácstól a szögig, az állványzattól a daruként funkcionáló mókuskerékig. Az emberi erővel mozgatott szerkezetben egy ember futni kezd, majd az ehhez rögzített emelőszerkezettel akár 600 kilogrammnyi súlyt is képesek a magasba emelni.

 

 

Hogy a vár elkészültekor milyen funkciót fog ellátni még nem tudni pontosan, de nem is érdekes, hiszen a lényeg az építkezés.

Guédelon vár honlapja további érdekes képekkel és információkkal: http://www.guedelon.fr
 

2005

 

 2006

 

2007

 

2008



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr202181955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása