Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

White Sands - a vakítóan fehér porcelánsivatag

2010.08.03. 11:44 Qeki

A világ egyik leglenyűgözőbb sivataga a vakítóan fehér White Sands gipszsivatag Új-Mexikóban található. A  Tularosai-völgyben fekvő 780 km² területű sivatag különlegessége, hogy alapanyaga a legtöbb sivatag kvarchomokjával ellentétben gipsz.

 

A White Sands történte 100 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza, mikor az észak-amerikai kontinens ezen részét sekély tenger borította, mely idővel visszahúzódott sós tavakat hagyva hátra. A napsütés hatására ezek is elpárologtak, csak a só és a vastag gipszréteg maradt vissza.  A közeli hegyekből lefolyó esővíz a kiszáradt tó gipszrétegével keveredve, a medence legmélyebb pontjára a Lucero-tóba folyt. A tó medrében kikristályosodott gipszet, a szél az idők folyamán finom porrá őrölte és létrehozta ezt a szemkápráztató szépséget. 

 

A gipszsivatag különlegessége, hogy a szemcsék fényvisszaverő képessége miatt a perzselő napsütés ellenére is hűvös tapintású. Az akár 30 méter magasságot is elérő dűnék, a szél hatására évente akár 9 métert is megtehetnek, így mindig más és más látvány várja az idelátogatókat.



 

A White Sands vidékének a természeti szépségen túl fontos katonai jelentősége is van. Itt található a Trinity Site, ahol 1945. július 16-án felrobbantották az első, a közeli Los Alamosban készített atombombát. A robbantás helyszíne ma is zárt terület, ahol mindmáig katonai kísérletek folynak. Évente kétszer, április és október első szombatján azonban megnyílnak a támaszpont kapui a nagyközönség számára.

 

képforrás:itt



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr62195371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása