Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kandovan - a sziklába vájt falu

2010.08.28. 17:42 Qeki

Az iráni Tabriz városától nem messze található egy különleges, ősi falu Kandovan. A szó jelentése méhkas, ami igen jól tükrözi a sziklába vájt barlanglankások elhelyezkedését.

A hegyek között egy tufavonulat tövében fekvő falu a törökországi Kappadókiával mutat hasonlóságot. A tufa a 3707 méter magas Sahand-vulkánból (ma alvó vulkánnak számít az utolsó kitörés kb. 10 ezer éve lehetett) származik, ezek a cukorsüveg formájú hegyek és a hozzájuk tapasztott kis téglaházak a mai napig több száz embernek adnak otthont.

A kezdetben menedékként szolgáló barlangokat a 13. század környékén a mongol támadások elől menekülő emberek készítették, majd a veszély elmúltával itt letelepedtek le. A barlangokból lakások lettek, az itt lakók pedig mezőgazdaságból és állattartásból éltek/élnek a mai napig, illetve abból a kb. 300 ezer turistából, akik évente felkeresik a falut.

A házak általában 2-4 szintesek, ahol a legalsó szinten kapnak helyet az állatok a középső szinteken lakik a család és a legfelső szintet tárolásra használják. A tufa hatékony hőszigetelő anyag, így a barlanglakások klímája télen-nyáron kellemes. Ha szívesen eltöltenél, itt pár éjszakát természetesen megteheted, hiszen lassan a helyi lakosság is inkább az idegenforgalomból fog megélni, mintsem az állattartásból és mezőgazdaságból. Ezt jól mutatja a 2007-ben megnyitott Kandovan hotel, továbbá azok az átalakított barlanglakások, melyek ma már szuvenír boltként stb. üzemelnek.
  



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr992254674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.09.25. 13:07:50

Barlanglakások vannak Magyarországon is, igaz, ma már lakatlanok, például Budafokon és Cserépváralján.
süti beállítások módosítása