Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Fantasztikus time lapse videók a világ minden tájáról

2010.09.03. 18:34 Qeki

Szeretnék néhány fantasztikus time lapse technikával készült videót a figyelmetekbe ajánlani!

A time lapse technika egy olyan mozgógép rögzítési technikát jelent, mikor a felvett képkockák sebessége jóval lassabb a lejátszott képkockák sebességénél. Tulajdonképpen egy fényképekből készült videóról van szó. A készítés elég időigényes, hiszen a teljes eseményt valós időben végig kell fényképezni, majd a bizonyos időközönként rögzített képeket "összefűzni" és kész is a videó. Nah ennél, azért jóval bonyolultabb lásd alább a részleteket!

Tegyük fel, hogy megvan már minden kellékünk és indulnánk fotózni. Ez az a pont, ahol felmerül a time-lapse fotózás kulcskérdése: hány másodpercenként exponáljunk? Egy kis matekkal könnyedén kiszámolhatjuk. Először is döntsük el, hogy nagyjából milyen hosszú videót szeretnénk készíteni, példánkban legyen ez mondjuk két perc (megjegyezném, hogy 2 perces time-lapse video ugyanazon témáról már igen hosszúnak számít). Azt tudjuk, hogy a sima mozgáshoz nagyjából 24 kép/másodperc szükséges (fps). Tehát: 2 perc * 60 * 24 fps= 2880 felvételt kell készítenünk egy két perces kliphez. Hogy meg tudjuk határozni, hogy hány másodpercenként kell lőnünk, tudnunk kell körülbelül meddig tart a rögzíteni kívánt esemény. Példánkban legyen, ez mondjuk négy óra. Tehát 4 óra * 60 * 60= 14400 másodpercig tart az eseményünk. Végül egy egyszerű osztás: az esemény hosszát elosztjuk a felvételek számával: 14400/2880= 5 másodpercenként kell egy felvételt készítenünk a két perces egyenletes mozgású videóhoz.

                                                                          Forrás

 

 

 

Hayaku: A Time Lapse Journey Through Japan from Brad Kremer on Vimeo.

 

India Timelapse from visualmondo on Vimeo.

 

Sky from Philip Bloom on Vimeo.

 

Spain Timelapses Series: Madrid from 3SENSES on Vimeo.

 

Time Lapse Tour of Yosemite National Park from Henry Jun Wah Lee on Vimeo.

 

Iceland, Eyjafjallajökull - May 1st and 2nd, 2010 from Sean Stiegemeier on Vimeo.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr522269576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása