Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Az afgán lány és Dél-Kelet-Ázsia képekben

2010.09.30. 09:52 Qeki

Steve McCurry neve lehet, hogy sokak számára nem ismerős, nem úgy, mint az általa készített fénykép a 12 éves afgán menekült lányról, mely világhírűvé vált. A XX. század legtöbbet publikált fényképének története 1985 júniusában kezdődött, amikor a National Geographic címlapján megjelent. A fotó és a szívszaggató történet az egész világot megrázta. Már a fénykép elkészítése is kalandos volt, mikor hónapokig nem adott életjelet magáról McCurry, családja és kollégái már azt hitték meghalt.  Később kiderült, hogy az afgán-szovjet háború idején az afgán hegyekben a mudzsaheddin harcosokkal töltött fél évet és ez idő alatt készült el a legendás felvétel is.
2002-ben Steve McCurry visszatért a pakisztáni menekülttáborba ahol a képet készítette, hogy megkeresse az "afgán lányt" (Sharbat Gula), végül Afganisztán egy eldugott részén rátalált, az ekkora már anyává és nővé vált lányra. Hosszas unszolás után és férje beleegyezésével újra lefényképezhette McCurry a zöld szempárt.

 

McCurry azóta is főleg portrékat fotóz, de bejárta Dél- Kelet-Ázsia országait, ahol fantasztikus tájképeket is készített, ebből nézhettek meg egy kis válogatást.

Afganisztán

 

 

 

Burma

 

 

 

 

Srí Lanka

 

 

Yemen

 

 

Tibet

 

 

Angkor Vat, Kambodzsa

 

 

India

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr782334058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2010.10.03. 11:20:07

Érdekes, hogy egy afgán nőnek ilyen színű szeme van, eddig még csak barna szemű arabot (perzsát?) láttam. Talán félvér?
Remélem, nem lesz bajuk abból, hogy hagyták fedetlen arccal elkészíteni a fotót... Emlékeztem, hogy a fotós keresi ezt a lányt, de nem tudtam, hogy sikerült megtalálnia (úgy látszik, nem az a típus, aki könnyen feladja). Örülök, hogy láthattam a fotókat, el is mentem gyorsan.
Azt hiszem, belehalnék, ha Afganisztánban kellene élnem, bár a fotók tényleg nagyon jók.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.10.06. 15:20:40

@prolee:

A zöld, kék szem nem olyan ritka Ázsiában: már találkoztam kékszemű ojráttal és zöldszemű japánnal is-egyikük sem volt félvér.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.10.06. 16:44:11

@安徳拉希:

A mongol Jüan-dinasztiában meg a "színes szemű" (色目人) szó alatt különböző iráni és török népeket, arabokat stb értettek.

JanDítě 2012.11.24. 16:42:19

eléggé lennék McCurry helyében. utazik, világot lát, megismerkedik egy csomó emberrel,fényképez(ami valószínűleg az élete)és még fizetnek is neki.
süti beállítások módosítása