Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Ételek, melyek ölhetnek

2010.11.11. 13:56 Qeki

Egy adott ország megismeréséhez hozzátartozik a helyi gasztronómia felfedezése is. Azonban jól tesszük, ha óvatosak vagyunk. Sokszor nem is gondolnánk egy-egy ételről, milyen alapanyagból készületek. Számos olyan hal, gyümölcs, zöldség létezik, amelyet ha nem megfelelően kezelnek akár az utolsó vacsoránkat is jelenthetik.


 

A fugu vagy gömbhal elkészítése a szervezetében található tetrodotoxin nevű méreg miatt külön mesterségnek számít Japánban. A hal májában, bélrendszerében és petezsákjában található nagyon erős neurotoxin ellenáll a főzésnek is. A gömbhal fogyasztása igazi orosz rulett gyakran csak az adrenalin löket miatt eszik. 1958 óta csak külön vizsgával rendelkező szakácsok készíthetnek nyilvánosan fugut. A szigorú vizsga letételéhez 2-3 év gyakorlat kell, így is sikeresen mindössze a szakácsok 35 %-a megy át a vizsgán. A szakképzett szakácsok és a körültekintés ellenére is akadnak halálesetek.


Nemrégiben tudósok megállapították, hogy a gömbhal nem maga termeli a mérget, hanem a táplálékában szereplő tengerfenéken élő rákok, kagylók stb. által kerül szervezetében, így ma már tenyészthető nem mérgező fugu populáció is.


Hasonlóan veszélyes az ugyancsak tetrodotoxin mérget rejtő ezüst csikóhal fogyasztása. Míg az indiai-óceáni népek már évszázadok óta fogyasztják nagy körültekintéssel, addig az utóbbi években a Földközi -tenger partjainál is megjelent hal Görögországban számos halálesetet okozott.


 

Az izlandiak nemzeti étele a hákarl, ami tulajdonképpen nem más, mint rohasztott cápahús. A cápahús frissen mérgező, ezért a lefejezett, és kibelezett állatot 6-12 hetes időtartalomra elássák, kővel lefedik, így kipréselődik belőle a méreganyag. Ezután felvágják, és néhány hónapra felakasztják és szárítják. A teljes előkészítési folyamat kb. hat hónapig tart. A megfelelő kezelés után ugyan nem mérgező, de így is sokaknak, még az igen erős gyomorral bíró izlandiaknak is meggyűlik néha a bajuk vele. A hákarl a bátorság és a férfiasság szimbóluma Izlandon.


 

Namíbiában közkedvelt csemegének számít az ökörbéka, ellentétben a kifinomult konyhai technikákkal, a helyiek az ősi hagyományokban bíznak a béka elkészítésekor. A főzőedénybe speciális fadarabot raknak, melyek semlegesítik a mérget, mások a lábfejek levágására esküsznek. Míg Európában leginkább a béka combját fogyasztják, addig az afrikai országban a bőrén és a belső szervein kívül mindenét megeszik. A helyiek szerint a legkevésbé veszélyes a fogyasztásuk a tavasz harmadik esőzése után a békák ívásának kezdetével.

Az állatok mellett számos kedvelt növény is mérgező lehet, melyet elsősorban a cukormolekulákhoz kötődő ciano-glükozidok okozzák, melyek legtöbbször magának a növénynek jelenteke védelmet a növényevők ellen.


 

A Pangium edule vagy kepayang Délkelet-Ázsia mangrove mocsaraiban őshonos fa, melynek gyümölcse mérgező. A gyümölcs magja cianidot tartalmaz. Ahhoz, hogy ehetővé váljon, ki kell oldani a hidrogén-cianidot, ezért a magokat megfőzik majd kőris, banán levélben csomagolva negyven napra eltemetik, így a forró vízben és az erjedés során a hidrogén-cianid kiürül. A szingapúri és malajziai konyhában is fontos hozzávalónak számít.
 

Az Afrikában és a Karib-térségben termő cassava vagy ismertebb nevén tápióka gyökere mérgező lehet, ha nem megfelelően mossák meg és készítik el.  A különböző mennyiségben cianidot képező cukorszármazék eltávolítása érdekében a gumókat lereszelik, préselik, hevítik. Napjainkban is a világban több mint 500 millió ember fogyasztja kenyerek, levesek és egyéb ételek alapanyaként.


Képforrás

Jamaica egyik nemzeti ételének számító ackee nevű fa gyümölcsének, nemcsak a magja mérgező, hanem arra is oda kell figyelni, hogy az éretlen vagy túlérett állapotban is súlyos hányást okozhat.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr882441597

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megkóstoltam a legmérgezőbb ételt: fugu Japánban (videóval) 2010.11.12. 21:20:24

 A fantasztikus kobe marhát sikerült már megkóstolnom, ezért úgy gondoltam, hogy már nem akkora probléma, ha esetleg egy kis fugumérgezésben elpusztulok. Út közben útbaejtettem Narát is, ahol akár szabad kézzel is elejthettem volna egy őzikét, biz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyi 2010.11.12. 08:05:52

Csak, hogy ne erősítsük a városi legendákat....
fugu:
Toxicitásáról jelenleg úgy tartják, hogy bakteriális eredetű, ami gömbhal a táplálkozása során kerül a szervezetébe. A "tengerfenéken élő rákok, kagylók stb"-nek csak ennyi a köze hozzá.

"A szakképzett szakácsok és a körültekintés ellenére is évente ezrek halnak meg fugu mérgezés következtében." - itt a körültekintés és a szakképzett szakácsok kijelentés nem teljesen helytálló. Ásziában is különböző étkezdék léteznek, és van ahol nem alkalmaznak engedéllyel rendelkező szakácsokat.

A cápahús nem mérgező. A rohasztásának (anaerob erjesztésének) történeti oka ugyan az, mint pl, a svédek surströmmingjének: A múltban ha nem állt rendelkezésre kellő mennyiségű só a halászzsákmány tartósításhoz, a maradékot egyszerűen levegőtől elzárt helyen "érlelték" meg. Manapság csak hagyománytiszteletből, vagy brahiból eszik.

A békák bőre tartalmazza a méreganyagokat. Kellő körültekintéssel megnyúzva valószínűleg még a trópusi nyílméreg békák is elfogyaszthatóak. Legalább is egyszer biztosan :)

kasu 2010.11.12. 08:48:27

Azon vagyok, hogy a kultúrkör sokat számít... meg a hagyomány. Hol mit és hogyan esznek. Tehát külföldön is általában mindent meg kellene kóstolni, ami nem gusztustalan a számunkra. Viszont hiába a tápérték (bogarak), hiába a különlegesség (gömbhal, birkaszem), nem a mi világunk. A mi kultúránkban vannak bevált ételek, mint pl. a rántott csirke vagy a halászlé, akár pontyból is (bár többféle hallal a legjobb). Maradok a beváltaknál:-)) Ebbe a tengeri halak és egyebek is beleférnek, a trópusi gyümölcsök, viszont nem kell az érzékeny európai gyomrot extrém próbára tenni:-))

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.11.12. 09:13:12

@Bogyi:
www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=6111

és itt írnak a több ezres halálesetekről is! A szakképzett szakácsok arra vonatkoznak, hogy hivatalosan csak ők készíthetnék el a fugut, nyilván az más kérdés, hogy a valóságban nem így működik.
Természetesen ahány forrás annyi adat...

A cápahús meg ha mástól nem, a nehézfémektől biztosan mérgező:)

newsee666 2010.11.12. 09:19:45

@Bogyi:
Csak hogy erősítsük a "városi legendákat":
a fugu a tetrodotoxintól mérgező, mely a táplálékkal kerül a szervezetébe. Tehát nem bakteriális eredetű!!!
A cápánál meg simán bejátszhat a nehézfém.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.11.12. 09:25:59

@newsee666: A baktériumos dolog igaz, tehát a lényeg csak annyi, hogy nem maga a gömbhal termeli!

"A Nagasaki Egyetem kutatói jelentették be, hogy kitenyésztették a nem mérgező gömbhalat egy speciális étrendváltoztatás eredményeképpen. Bizonyítást nyert, hogy a tetrodotoxin bizonyos baktériumok, mint a Pseudoalteromonas tetraodonis, a Pseudomonas és a Vibrio szervezetbe történő jutása miatt termelődik." (Wikipedia)

Otto von Bolschewich 2010.11.12. 09:34:05

Azért azt nem ártana kiírni, hogy pl. a hákarl fotója Wikipédiáról jön...

gabest1 2010.11.12. 09:45:12

Nekem eddig is gyanus volt, miért csak a cápa uszonyát teszik a levesbe.

tlantos 2010.11.12. 10:41:08

A francert kell olyan dolgokat enni, ami mergezo?
süti beállítások módosítása