Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Aurora Borealis, a Föld legcsodálatosabb természeti jelensége

2010.12.04. 12:11 Qeki

A Föld legcsodásabb természeti jelensége az Északi fény, vagyis az Aurora Borealis. Nézd meg a világ legjobb sarki fény megfigyelő helyeit!


mrskyce

1621-ben egy francia tudós Pierre Gassendi nevezte el a különleges fényjelenséget az égbolton, a római hajnalistennő, Aurora és az északi szél, Borealis után Aurora Borealisnak. A jelenséget a Napból 750 km-es sebességgel kiáramló és a légkörbe behatoló töltött részecskék (proton, elektron) hozzák létre, melyet leginkább március-április és szeptember-október között figyelhetünk meg.


Oli Haukur

A töltött részecskéket a Földet védő magnetoszféra eltéríti és csak a mágneses pólusok, vagyis a sarkvidék környezetében képesek bejutni a légkörbe. Átlépve a védőpajzson a légkört alkotó gázok atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig az alapállapotba való visszatérésükkor fényt bocsájtanak ki. A sarki fény színei a gerjesztett atomoktól függnek, az oxigén zöld és vörös a nitrogén pedig az ibolyakék árnyalatokért felelős. Az északi-fény leggyakrabban 100 km-es magasságban figyelhető meg.


Trodel

Kivételes esetekben alacsonyabb szélességi körökön is látható a fényjelenség pl. erős naptevékenység után, mágneses viharok idején, mikor a magnetoszféra szerkezetében változás következik be.


I Frederik

Az Északi fényt persze számos legenda övezi, néptől és kortól függően. Észak -Európában a Valkűrök fénylő páncélzatának égi tükröződését jelentette. Skóciában a mirrie táncosoknak tulajdonították, az oroszok a sárkányok leheleteként emlegették, a Klondike-i aranyásók a csillogó arany visszatükröződésének hitték.

Nézd meg a világ legjobb sarki fény megfigyelő helyeit!
 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr462492452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takacsi 2010.12.04. 14:20:42

Van egy magyar lány aki fent lakik messze-messze északon. Érdemes megnézni az ő képeit is:
www.flickr.com/photos/cath555

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.01.25. 02:28:42

Hát igen, ez nekem is a kedvenc témám.Takoca: mi is pont onnan jövünk... :D
süti beállítások módosítása