Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A varázslatos Lofoten-szigetek

2011.02.01. 11:41 Qeki

A Norvégiához tartozó Lofoten szigetcsoport az Északi-sarkkörtől északra, a 67. és a 68. szélességi fokok között fekszik. A hely különlegessége, hogy itt van a Földön a legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomália.


 

Norvégia rendkívüli szépségű szigetcsoportja, mintegy 60, hidakkal, alagutakkal vagy kompjáratokkal összekötött, kisebb szigetből áll.  Nemcsak Norvégia, de egész Európa egyik leglátványosabb tája. Egy kis területű, fjordokkal, tengeröblökkel és rengeteg apró szigettel a jégkorszaki gleccserek által szétszabdalt  komoly magashegységről van szó, melynek csúcsai, mint fekete cukorsüvegek meredeken emelkednek ki a tengerből, köztük számtalan ezer méter körüli magassággal rendelkezik.

 

A Lofoten név eredetileg Lofotr volt: a lo jelentése „hiúz”, fotr pedig lábat jelent – a „hiúzláb” nevet a szigetek, látképük miatt kaphatták. Lofotr eredetileg csak Vestvågøy szigetének a neve volt, de aztán az egész szigetláncot is ezen a néven kezdték el emlegetni. Az első telepesek évszázadokkal ezelőtt érkeztek ide, azóta ez a terület tőkehal halászati központ.

 

A Lofoten-szigetek nemcsak kiemelkedő természeti szépségükkel kápráztatják el a vendégeket, hanem az itt élők egyedi életmódjával is. A szigeteken élők élete egy évezred óta a tőkehal halászatára épül. A jelenlegi 20 ezer lakosnak is ez a legfontosabb jövedelem forrása.

 

A Lofoten-szigeteken a halászok közt széles körben elterjedtek az úgynevezett rorbu házak, melyek egy része a tenger fölé nyúlik cölöpökön állva. Az első rorbu kabinok 1120-ban épültek elsősorban a vendéghalászok számára, akik Lofotenre látogattak a halászszezon idején. Manapság a rorbu házak többsége a turisták számára nyújt szálláshelyet.


 

A tél Lofotenen a sarkkörön túli fekvéséhez képest nagyon enyhe, ennél nagyobb pozitív hőmérsékleti anomália nincs is a Földön, ami a Golf- áramlatnak köszönhető.  Lofoten arra a szélességi körre esik, ahol kb. május végétől- július közepéig (szélességi fokonként változnak a dátumok) nem megy le a nap. Az éjféli nap egy természeti jelenség, mely azt jelenti, hogy a nap nem tűnik el a horizontról a nyári hónapok alatt, és természetesen a fordítottja is igaz december elejétől egy hónapon át teljes sötétség borítja a vidéket.


 

Az UNESCO Világörökség részét képező szigetcsoport a National Geographic Traveler szerint a harmadik legvonzóbb sziget turisztikai szempontból. A három helyi repülőtérre évente 100 ezer ember érkezik. A Lofoten-szigetek pazar látványa, a táj rendkívüli változatossága, a hegyek vadsága és a helyi atmoszféra tökéletes kombinációja meseszerűvé varázsolja az utazást.

képforrás:flickr.com(Carlo Craveli, Melenama, Jorgen Bengtsson, Zen Roxy, storeknut, Célinou)



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr822630202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iBKV 2011.02.01. 12:52:01

Nagyszerű cikk! :)

magyar bucó 2011.02.03. 07:32:25

Ide még el kell mennem. :)
süti beállítások módosítása