Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Tenerife- az örök tavasz szigete

2011.05.05. 10:39 Qeki

Tenerife a Spanyolországhoz tartozó hét nagyobb és számos kisebb szigetből álló Kanári-szigetek legnagyobb tagja.  Az " örök tavasz szigete" Afrika északi partjainak magasságában helyezkedik el. A mindössze 800 ezer lakosú szigetet évente 5 millió turista keresi fel  a világ minden tájáról. A sziget szívéből kiemelkedő hatalmas hegy, a Teide 3718 méteres magasságával  Spanyolország legmagasabb pontja. A Teide hó borította fehér hegycsúcsai, a vulkanikus hegyoldal vörös sziklái, a zöld burjánzó növényzet, a fekete homok és az azúrkék tenger mind hozzájárul Tenerife színpompás látványához.

képforrás: szeke

A vulkán nemcsak csodálatos hátteret nyújt , de nagy hatással van a sziget klímájára is, az északi part (Tenerife Nord) mérsékeltebb éghajlatú, zöld buja növényzet jellemzi, míg a déli part (Tenerife Sur) melegebb és szárazabb. Tenerife tengerpartjain többségében a vulkanikus eredetű fekete homok az uralkodó, de nem hiányoznak az aranysárga homokos strandok sem a Szaharai importnak köszönhetően. Tenerife turisztikai célponttá alakulásában nagy szerepet játszott Bengt Rylander, aki 1956-ban annak reményében érkezett a szigetre, hogy a klíma segít a sclerosis multiplex okozta fájdalmainak enyhítésében. Tehát míg kezdetben rehabilitációs adottságai miatt keresték fel a turisták a szigetet, ma már közkedvelt nyaralóparadicsommá vált.



Tenerife arculatát meghatározó, a spanyol őslakosok által csak Pokol csúcsának nevezett Pico de Teide a legendák szerint a pokol istenének lakhelye. A 3718 méteres tűzhányó Spanyolország legmagasabb hegye és a Föld harmadik legnagyobb tűzhányója.   A jelenleg is aktív vulkán utoljára 1909-ban tört ki utoljára, azóta nyugalomban várja felfedezőit. A vulkán és környéke védelem alatt áll, 2007 óta pedig az UNESCO Világörökség címének birtokosa. A csúcshoz libegővel juthatunk fel, ahonnan félórányi gyaloglással felérünk a kráterhez.  Ez az egyetlen hely a világon, ahol a vulkánt a kürtőből tekinthetjük meg úgy, hogy nem kell leereszkedni. A vulkán kétszer ilyen magas volt, mikor is az egyik kitörés alkalmával felrobbant. 

képforrás: Marcos Rivero / Fotógrafo

A vulkán csúcshoz közelítve egyre inkább egy holdbéli táj tárul a szemünk elé és kénes kellemetlen füst fogad, ám a csúcsról nyíló kilátás mindenért kárpótolja a látogatókat.

Végezetül két fantasztikus videó a szigetről! Az első videó készítője a norvég Terje Sorgjerd, akinek nemrégiben bemutattam az aurora borealisról készült felvételit!

 

A másik felvétel Daniel López alkotása!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr732879264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.08.20. 16:01:08

Olcsó charter repülőjegy Tenerifére és Gran Canária szigetére!

tenerife utazás · http://www.free-tenerife.hu/ 2011.11.01. 23:27:56

Tenerife valóban egy gyönyörű hely. Érdemes megnézni mindenkinek! :)

balazstomo 2012.09.09. 09:59:58

Tenerife! Tényleg egy mesés és gyönyörű hely. Jó magam 2006 január végén voltam. Télből a nyárba. Fantasztikus volt. Egy élet vidám hely és gyönyörű tájakkal van teli.
Ajánlom mindenkinek.
Szeretnék még egy szer vissza menni.
süti beállítások módosítása