Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Fürdőzés több millió medúza között Palaun

2011.05.26. 10:10 Qeki

A medúzákkal teli tóban való úszkálás elsőre nem tűnik túl csábító ötletnek. Főleg ha belegondolunk tengerparti élményeinkbe vagy visszaemlékezünk a híradásokra, melyekben gyakran feltűnnek a portugál gálya névre hallgató mérgező medúzák, melyek raja olykor ellepi a spanyol partokat. Ám van a világnak egy egyedülálló pontja, ahol a medúzákkal való úszkálás nemhogy nem kockázatos, de igazi élmény is!

 

A csendes-óceáni Palau szigetvilágban egy különleges terület található, a sós tavak, melyek a szigetek buja zöld esőerdeinek közepén bújnak meg. Közülük is legismertebb és legnépszerűbb a Medúza-tó (Ongeim'l Tketau), amely arról nevezetes, hogy több millió aranyszínű medúzának szolgál otthonául. A harminc méter mély tó mindössze fél négyzetkilométernyi területen ad otthont a sok millió átlátszó lénynek.

 

A medúzák otthonául szolgáló tó valaha összeköttetésben állt a Csendes-óceánnal, azonban a vízszint folyamatos apadásával a hely elszigetelődött és a medúzák a tóban rekedtek. Természetes ellenség híján pedig evolúciós fejlődésük alatt csalánsejtjeik mára már veszélytelenné váltak az emberre nézve. Ma az egyik legkedveltebb program a turisták részéről a medúzákkal való úszkálás.

 

A medúzák nem csupán rákokkal táplálkoznak, hanem a testszöveteikben algákat is tenyésztenek, melyek "ellenszolgáltatásként" cukorral látják el őket. Az algáknak napfényre van szükségük, mely a nyílt tengeren mélyre le tud hatolni, azonban a tó vize itt sokkal zavarosabb, így a medúzák a nap járását követve vonulnak a tóban, miközben saját tengelyük körül is forognak, ezzel optimalizálva az algatenyészetek fénybefogadását. Éjjelente a mélyebb vízrétegekbe merülnek, ahol ammónium-vegyületeket és foszfátokat gyűjtenek az algák működéséhez.


 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr352933650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2011.05.26. 13:02:11

épp 1-2 napja mutatták a Travel Channel-en is :)

Fekete Sámuel 2011.05.26. 13:03:18

"Ammónium" nevű anyag nincs. Az egy komplex ion. Például van ammóniumfoszfát, amiből valszeg kurvaokosan sikerült ezt lefordítanod.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.05.26. 13:07:29

Ha nem is mérgezőek, azért én nem szívesen úszkálnék közöttük, mert ilyen állatokat nem szoktam simogatni. :)

Ezzel szemben egyesek cápákat simogatnak, és úgy játszanak velük, mint egy kiskutyával:

erdekessegek.info/a-capak-baratsagos-allatok-93.html

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.05.26. 13:19:44

Ha jól láttam az árakat, akkor alig 1.5 millióból ki is lehet hozni egy 2 hetes kirándulást. De az élmény megfizethetetlen!

djukel 2011.05.26. 16:43:53

honnan a faszból tudja a medúza, hogy az algáknak napfény kell?

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.05.27. 19:19:41

úh, én kihagynám itt a lubickolást.

ruba 2011.06.02. 16:35:47

@djukel: Tanulta biológiából.
süti beállítások módosítása