Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A maorik világa

2011.09.08. 19:31 Qeki

A maori név  polinéz eredetű.  Jelentése: normális, egyszerű, természetes, rendes. Ahogy magukat nevezik: tāngata whenua („a föld népe”).
Őshazájuknak a Társasági-szigeteki Hawaikit tartják. A legenda szerint az első ember, aki megtalálta a mai Új-Zélandot Te Kupe maori hajós volt 925-ben. A szárazföld fehér hegycsúcsait megpillantva felkiáltott: „Ao-te aora!" azaz hosszú fehér felhő. Innen ered Új-Zéland maori elnevezése is Aotearoa.


 

A maorik 1280 körül telepedtek le a szigeten, mely  mai nevét Abel Tasman holland felfedezőtől kapta, aki 1642-ben akadt rá a szigetekre, és a holland Zeeland tartomány után nevezte el New Zeland-nak.

 

Egész családokkal, 25-30 méteres csónakokkal (waka), érkeztek az új lakóhelyre. A csónakokban különböző növények szaporításra alkalmas részeit, szárított halat, kumarát (édesburgonya), a kenyérfa gyümölcséből lekvárszerű „pasztát” is vittek magukkal. A vizet bambusz csövekben, kókuszhéjban, lopótökben tárolták.

 
A maorik harcosok voltak, sok háború adódott a törzsek között. Tasman és Cook szigetre lépése egy új korszak kezdetét jelentette, elkezdődött a gyarmatosítás. Az őslakosokat elnyomták, megfélemlítették, hatalmas természeti pusztításokat végeztek. Az európaiak fertőző betegségeket hurcoltak be, amelyek ellen nem volt immunitásuk, így ezrével haltak meg a maorik. A becslések szerint az őslakosok negyed millióan lehettek a 17. század közepén, de számuk a 18. század  közepére 60 ezerre csökkent.

 

A világ valamennyi népe között az emberi bőrdíszítés művészetét a polinéz népek vitték tökélyre. A nálunk meghonosodott tetoválás szó is polinéz eredetű: tatau.

A tā moko egy tartós új-zélandi maori test- és arcdíszítő eljárás. Vékony vágásokat ejtettek a bőrön a páciensnek nem kis fájdalmat okozva (a bőrt egy uhi nevű eszközzel egy vésőszerű tárggyal metszették fel, mely albatrosz szárnycsontjából vagy emberi csontból készült). A felmetszett sebbe fehérfenyő kormot tömtek, mely a bőr behegedése után  fekete színű mintázatot adott.  A régi maoriak egész testüket tetoválták, különös gonddal díszítették arcukat. A tetoválás a férfiak számára a felnőtté válást jelentette, a díszítések pedig a társadalmi rangot szimbolizálták.


A tetovált harcosfej, azaz mokomokai a maori kultúra fontos eleme. Megőrizték a harcosok tetovált fejét mint harci trófeát, és speciális eljárással konzerválták azt. Úgy tartották, hogy ennek révén lelkük is megmarad. Új-Zéland őslakosai, visszakövetelik szent ereklyéiket, melyek számos külföldi múzeum birtokába kerültek a 19. században. Nemrég tizenhat harcos mumifikált fejét kapták vissza Franciaországtól.

 

A maorik harci tánca, a haka nemzeti jelleget öltött, s hozzátartozik minden itt élő ember életéhez.

 

A maori kulturális központ az Északi-szigeten Rotoruában található. Egyes részei alatt forró kénes vízforrások vannak, gejzírek, amik a földből 15-20 méter magasba törnek. Régebben a Rotorua körüli terület bozótos, mocsaras vidék volt, meleg forrásokkal, gejzírekkel. Ma mezők és erdők váltogatják egymást, az új-zélandiak szívesen jönnek ide kirándulni.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr53212107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zundapp 2011.09.09. 12:46:40

Izgalmas lehetett beköltözni egy új lakóhelyre, felfedezni, otthont teremteni, élni.

Hozzá szoktam a tetovált emberek látványához, de ez a bőrmunka lenyűgöző és félelmetes.

Láttam maorikat haka-zni, ez itt vicces www.youtube.com/watch?v=NaJSGky4F4U, azért régen el tudom képzelni, hogy az ellenséget mennyire el lehetett rettenteni:-)

2011.09.09. 16:15:22

Van egy barátom, aki élt maorik között és mesélt egy-két érdekes sztorit. Az egyik legviccesebb a gyásszertartás volt.

Amikor meghal egy családtag, szépen felöltöztetik, leültetik a házban egy kényelmes székbe és búcsúpartit rendeznek neki. A család tagjai és az ismerősök, akik a házba látogatnak ilenkor, beszélgethetnek az elhunyttal, megvitathatják vele a lezáratlan nézeteltéréseket, tanácsot kérhetnek tőle stb.

pappito · http://pappito.com 2011.09.10. 01:00:25

@zundappregimotor: a maori hakát a szomszéd törzs maorijainak táncolták, akik szintén hakáztak.

az az izgalmas új lakóhelyre költözés az leginkább menekülés volt, kiéhezve, legyengülve érkeztek, szerencséjükre egy lakatlan területre, ahol számtalan megehető, gyanútlan madár várta őket. Aztán a Maorik gyorsan nekiláttak kiirtani a Moát, meg mindent amihez csak hozzáfértek.
süti beállítások módosítása