Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Tökös fesztiválok

2011.10.28. 19:51 Qeki

Amerika már már Halloween lázában ég, kinek a horror házak, kinek a tökfesztiválok nyújtanak jobb szórakozást.

Halloween elengedhetetlen kelléke a Jack-o-lanter azaz a töklámpás. A töklámpás hagyománya egy részeges ír patkolókovácshoz, Jackhez kapcsolódik. A legenda szerint Jack egyezséget kötött az ördöggel, hogy halála után majd nem kerül a pokolba, de mivel a mennyországba sem kerülhetett tetemes bűnlajstroma miatt, ezért ott bolyongott a sötétben. A mennyből és pokolból is kirekesztett Jack az ördögtől egy széndarabot kapott, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Jack a széndarabot egy marharépába tette, és ezzel a furcsa lámpással a kezében kóborol a földön azóta is. A legendában visszaköszön a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik.

Az eredeti marharépát lassan felváltotta a szép, nagy, sárga sütőtök, melyből  a mai töklámpások készülnek.
A legnagyobb töklámpás fesztivált az Egyesült Államokban Keene városban tartják. A rendezvény már hosszú évek óta tartja a legtöbb egyszerre világító töklámpás rekordját (30 ezer). Íme, néhány igazán "tökös" fotó. 

 

 

 

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr753336898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása