Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Zanzibar - "a feketék földje"

2012.02.21. 16:50 Qeki

A Zanzibar-szigetvilág a kelet-afrikai Tanzánia partvidékétől 35 km-re az Indiai óceán ölelésében fekszik. Zanzibar jelentése „a feketék földje”, mely az arab „Zinj”-fekete és „barr”-föld jelentésű szavakból ered.

zanzibar map.jpg

 

Zanzibárt Pemba, Unguja, valamint számos kisebb sziget együtt alkotja, de mivel Unguja a legnagyobb és legfejlettebb, ezt nevezik Zanzibarnak.
Ezt az egzotikus kis gyöngyszemet még nem fedezte fel a tömegturizmus, azonban kedvező helyzetének köszönhetően régóta a „világ közepének” számít és bár nem Ázsiához tartozik, mégis a „mesés Kelet” részét képezi.
Zanzibar1.jpg

 

Egy időben a zanzibári kikötő volt az egész kontinens egyik legfontosabb állomáshelye, ahol elefántcsonttal, teknőspáncéllal, ébenfával, fűszerekkel megrakott hajók várakoztak hogy aztán kelmékkel, ruhákkal, gyöngyökkel, kínai porcelánnal, selyemmel, fegyverekkel, borral, búzával térjenek vissza.
A hajók nem csak zanzibári ritkaságokat szállítottak, hanem a kontinensről érkező drága árukat is, pl. leopárdbundát, orsszarvúszarvat, szálfát, aranyat és rabszolgákat.
A kereskedelem felélénkülése  szükségessé tette a kikötőkhöz tartozó települések megerősítését és fellendülését.
Zanzibár kikötője a mai napig nagy forgalmat bonyolít, hiszen a kereskedelem 90%-a hajókon, a dhow-okon folyik.

 

Zanzibár szigete 20 000 éve lakott s valószínű, hogy első lakói az afrikai kontinensről érkeztek. A régi város központja a „Mji Mkomwe” (óváros), az egyik leghíresebb és legnagyobb kulturális központja Zanzibarnak, az angol neve Stone Town (Kőváros).

Stone town.jpg

 

A Kőváros köré később vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

A Kővárosban sok régi épület található, köztük az Arab Erőd, melyet 1698-1701 között építtettek az ománi arabok. Az erőd hatalmas épülete látogatható, s egy szabadtéri színház működik benne.
Stone Town Old Fort.jpg

 

Az anglikán templom az egykori rabszolgapiac helyén épült. Mangapwani volt a neve azoknak a kamráknak, ahol a rabszolgákat őrizték, szörnyű körülmények között szűk pincében láncra verve. Amelyik rabszolga kibírta az körülményeket elég erősnek bizonyult így eladhatták. Ston Town volt a rabszolga-kereskedelem központja Afrikában.
Stone Towne Anglican Church.jpg

 

 

A Palota Múzeum hófehér épülete az 1890-es években épült a szultáni család részére. 1911-ben a szultán hivatalos rezidenciája lett, Szultáni Palotának hívták, 1994-től mint  múzeum funkcionál.

Stone Town-Palota Múzeum.jpg

 

A Csodák Palotája az erőd mellett található, egy négyzet alakú, több emeletes épület, oszlopsorokkal és erkélyekkel, tetején óratoronnyal. 1883-ban építették itt volt először elektromos világítás, folyóvíz és lift, ezért a helyiek stílusosan csak Csodák Palotája néven emlegették.

House of Wonders     Beit al-Ajaib.JPG

 

A Kereskedők Háza a XIX. században épült az óváros központjában. Az öt emeletes építmény minden szintjét hagyományos balkoni vesz körül. Eredetileg az indiai kereskedők tulajdonában állt, majd később a szultán családjának birtokába került, a közelmúltban pedig eredeti állapotához hasonlóan felújították és szállodaként üzemel. Nevét pedig átkeresztelték Szuahéli Házra.
Zanzibar Stone Town-Kereskedők Háza.jpg

 

Dr. Livingstone háza 1860-ban épült. David Livingstone brit orvos, misszionárius és talán a leghíresebb afrikakutató itt tervezte meg utolsó felfedezőútját.
 Livingston house.jpg

 

Már 915-ben egy arab utazó említette írásaiban, hogy a szigeten hemzsegnek az elefántok, később 1295-ben Marco Polo is feljegyezte, hogy "rengeteg az elefánt Zanzibaron!" Mára az elefántok, mint számos más állatfaj, teljesen kihaltak a szigeten ám emléküket még mindig őrzik a különleges ajtók. Ezek egyik fajtája a Indiai más nevén Gujarati ajtó, amelyek több, négyzet alakú zsaluból állnak. Sokat közülük sárgaréz szögekkel vertek ki: ez az indiai szokásnak a szigeti változata lehetett és a harci elefántok támadása ellen szolgált védelmül.

 

Arab - A második típusba az arab ajtók tartoznak, amelyek a koránból vett idézetekkel és muszlim szimbólumokkal vannak díszítve. Szinte az összes ajtón fellelhető  a datolya, ami a jólét és bőség  jelképe, gyakori a lótuszvirág és a szimbolikus lakat is, mely utóbbi az ördögi lelkektől védi a házat.
Egy 1980-as felmérés  szerint a szigeten nyolcszáz ajtó létezett érintetlen formában, ma már mindössze ötszázhatvan található. Számuk az 1964-ben kitört a forradalom miatt csökkenhetett. A legrégebbi faragott ajtó 1694-ből származik és jelenleg a Béke Emlékmúzeum bejárata.


 

Zanzibar talán leghíresebb szülötte Freddie Mercury, a Queen énekese, aki 1946 szeptember 5.-én látta meg a napvilágot. Szülőházát ma is emléktábla díszíti.

Zanzibar Freddie Mercury House.jpg

Holnap Zanzibar természeti szépségeit ismerhetitek meg érdemes velünk tartani!A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr924158551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.