Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Húsvétolás

2012.04.07. 16:50 Qeki

A Húsvét a keresztény egyház legrégebbi, legjelentősebb ünnepe. A keresztény vallás hívei Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. Húsvét napja tulajdonképpen csak egyetlen vasárnap (a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap), azonban megelőzi a húsvétra való felkészülés, a negyven napos nagyböjt és a nagyhét ( virágvasárnaptól- nagycsütörtök- nagypéntek - nagyszombat), a feltámadás utáni ötven nap, az ún. „húsvéti idő” pedig pünkösdig tart.
Húsvétot a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap tartjuk.

Húsvét 2012.jpg

A húsvét eredetileg zsidó ünnep volt, héber neve pészach.  A zsidó húsvét a pászkaünnep, az egyiptomi szabadulásra való emlékezés.
Az ősi pogány tavaszünnepek egybeesnek a húsvéttal, melyek a termékenységről, az újjászületésről szólnak, később azonban kapcsolatba hozták a feltámadással is.
A pogány, zsidó és keresztény hagyomány együtt jelenik meg húsvétkor, melyet világszerte ünnepelnek, de más-más módon.

Húsvéti hagyományok:

Kalocsai pingált tojás.jpg

  • - A húsvéti ételszentelés a 10. században vált szokássá.
  • - A színes, festett húsvéti tojások ajándékozása a feltámadásra, az újjászületésre utal.
  • - Világszerte elterjedt szokás a húsvéti locsolkodás, a tojásvadászat.
  • - A világ számos pontján tartanak körmeneteket, passió játékokat.
  • - A tojásgurító verseny hagyományos húsvéti játék Angliában és az USA-ban.


Húsvéti szimbólumok:

Hímes tojás.jpg

A tojás, a nyúl és a bárány. A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. A tojás, a belőle kikelő madárral a sírjából feltámadó Krisztust , a pirosra festett tojás pedig Krisztus vérét jelképezi.
A húsvéti nyúl is a termékenységet szimbolizálja, ahogyan a tojás is. A keresztény világban elterjedt szokás, hogy a nyúl hozza a húsvéti tojást, amit egy előre elkészített fészekbe rejt.

Húsvéti nyuszik.jpg

Az ünnep másik állata a bárány, a félénkség, ártatlanság, az áldozat megtestesítője.


Ünneplés világszerte:

La Pasqua- Firenze, Olaszország 


Olaszország Húsvéti körmenet.jpg

Olaszországban is megmaradtak az ünnep pogány gyökerei. Az ünnepi hetet a Szentlélek hetének nevezik.
Firenzében húsvét vasárnap egy feldíszített ökrösszekér repül a levegőbe, így ünneplik Jézus feltámadását. A szekéren egy  kb. 9 méter magas kosár található. Virágokkal feldíszített ökrök húzzák a kosarat szállító szekeret, melyet 150 korabeli jelmezbe öltözött katona kísér. 500 éves hagyománya van a firenzei ünnepnek.
Olaszország több városában a fiatalok körmenetet tartanak, körbehordják Jézus és az apostolok szobrait.

Firenze La Pasqua.JPG
 

Passió játék- Iztapalapa, Mexikó

Passion play Mexico.jpg

 
Mexikóváros közelében, Iztapalapa városában tartják az egyik leghíresebb húsvéti eseményt Mexikóban. A passió játéknak évente kb. egymillió látogatója van.
1833 telén kolerajárvány pusztított, a túlélők úgy döntöttek, hogy egy passió játékkal adnak hálát az életben maradottakért. Húsvétkor eljátszák az utolsó vacsora, az árulás, az ítélet, a 12 Stáció, a keresztre feszítés, és végül a feltámadás eseményét. Egyes közösségekben, igazi keresztrefeszítés is szerepel.

Iztapalapa passió játék.jpg

A hagyománnyá vált játékban a város minden lakója részt vesz, de a főbb szerepeket csak azok kaphatják, akik megfelelnek a szigorú követelményeknek, pl. a megjelenés, a vitathatatlan erkölcs és a színészi játék.

Osterfeuer- Németország

A húsvéti tüzek gyújtása az egyik legismertebb német húsvéti szokás, mely az ősi germán tavaszünnep egyik látványossága volt. A tűzzel a keresztények Jézus feltámadását, míg mások az élet éltetőjét, a napot ünneplik.

Franciaországban és Belgiumban a legenda szerint nagycsütörtökön a harangok Rómába mennek és amikor húsvét reggelén visszatérnek, tojásokat szórnak szét a házakban és a kertekben. ("A harangok Rómába mentek" -némák maradnak- senki sem szólt Jézus védelmében) A tojásokat vasárnap kezdik keresni a gyerekek, amikor a harangok újra megszólalnak.

Tojásvadászat.jpg
Egg Rolling- Washington D.C.,USA

Easter egg rolls White House.jpg

Az Egg Rolling egy hagyományos angol húsvéti játék, melyet1878 óta évente megrendeznek a Fehér Ház előtti parkban,Washingtonban is Húsvét hétfőn.

További húsvéti szokások Európából!


Húsvéti Fesztivál, Hollókő, Magyarország
Hollókő Palóc Húsvét.jpg

A húsvét magyar elnevezése onnan származik, hogy ekkor ér véget a nagyböjt, a 40 napos hústól való tartózkodás. A húsvéti tojásvadászat közös ünnepi tevékenység, ahol a gyerekeknek  a szabadban elrejtett tojásokat kell megtalálni. A húsvéti locsolkodás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító ereje. Régebben kútból hordták vödrökben a vizet vagy a patakból locsolták a lányokat, a fiúk pedig hazavihették a gyönyörű festett piros vagy hímes tojásokat.

Mezőkövesd Matyó Húsvét.jpg


Érdekességek:

  • Először a perzsák használtak színezett tojásokat a tavasz megünneplésére kb. i.e. 3000 évvel. Az egymásnak ajándékozott piros és aranyszínű tojások a Nap ébredését, a természet újjászületését jelképezték.
  • A tojásfestés szokását a Közel-Keletről visszatérő keresztes lovagok terjesztették el Európában.  A keresztények közül a macedónok voltak az elsők (13.század), akik festett tojásokkal ünnepelték a húsvétot.
  • Chile északi részén őshonos tyúkfajta az aracuana tyúk, kék, zöld vagy rózsaszínű tojásokat tojik, és a tojások megőrzik a színüket, melyek húsvét idején igencsak kelendőek.

 

                  Minden kedves olvasónknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk !A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr114369735

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ünnepeljük megfelelően a termékenység ünnepét 2012.04.09. 10:12:25

Na ez a Húsvéti Ünnep!!! ... nyuszi nyuszi hoop ... A répa egészséges ... a francba hol tudok beszerezni ilyen nyúl jelmezt ... szeretnék a nyuszi helyében lenni ... A nyuszi legalább tudja, hogy a lányokat mivel kell locsolni ... de álllllat ... uuuh ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.08. 22:51:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.08. 15:15:36

Tegyük hozzá: a mai dátum csak a kereszténység egy részére igaz. Az ortodox egyházak többsége másképp számolja a Húsvét dátumát, idén pl. Húsvét április 15-én lesz. Ma az ortodox egyházak zömében Virágvasárnap van.

Lásd pl. www.patriarchatus.hu/calbp.pdf