Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A londoni Üvegszilánk

2012.07.07. 16:56 Qeki

Több mint 10 évvel az ötlet megszületése után megnyílt  Londonban  a The Shard. A híres olasz építész, Renzo Piano tervei alapján készült (akinek a nevéhez fűződik többek között a párizsi Pompidou központ is) 309,6 méter magas,  72 emeletes épület  lenyűgöző panorámát kínál.

theshard.jpg
Néhány napja látványos fény- és lézertechnikai showműsor keretében avatták fel Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolóját a londoni Tower Bridge tőszomszédságában, melyet hivatalosan 2013 februárjában adnak át. Az Üvegszilánk (The Shard) névre keresztelt elnyújtott piramis alakú 309,6 méter magas épület London szinte minden pontjáról látszik. Becslések szerint a beruházás 1,5 milliárd fontba került, melynek nagy részét a katari állam finanszírozta.

shard london5.jpg
A piramist minden oldalról üvegtáblák borítják, kb 11 ezer, ami nyolc futballpályányi területnek felel meg.
A The Shard irodaház, luxusszálloda és lakóépület is egyben. A 2. és 28. emelet között irodahelyiségek kaptak helyet, melyek többsége még bérlőre vár. Ezt követi két emeletnyi luxusétterem, majd  a Shangri-La ötcsillagos luxusszálloda kétszáz lakosztálya, mely 18 emeletet foglal el. Annak, aki pedig nem csak néhány napot szeretne eltölteni az Üvegszilánkban, annak lehetősége van az 53. és 65. emelet között  egy luxuskivitelű 360 fokos londoni panorámát nyújtó lakást vásárolni potom  30 millió fontért.
 
A londoni városképet átformáló ultramodern üvegtorony ellen számos műemlékvédelmi szervezet is fellépett.Az UNESCO pedig tavaly bejelentette, hogy felülvizsgálja a londoni Tower világörökségi helyszín státuszát a The Shard látványa miatt. Számos kritika és bírálat érte, sok érv és ellenérv ütközött, de ne feledjük anno az Eiffel-torony építését is hasonló visszhang kísérte, mára azonban Párizs jelképévé vált. 

Nézz körül a toronyból. Kattints a képre!

ShardLondonBridge.jpg

shard london3.jpg

shard london.jpg

shard london7.jpg

shard london6.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr484634395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2012.07.08. 11:04:22

Simon Jenkins a The Guardianben t.k. igy ír a The Shardról:
Bőségesen lett volna hely máshol Sellar és Piano számára játszani.Miért kellett nekik az én Canalettomra ráfesteni? ...
Ez a terv a Barclays korának szülötte, a jólét oligarchájáé, a pénzügyi fanatizmusé. Minden csapásuk önző és destruktív, mint a Timbuktui vallási fanatikusoké. Egy különbséggel. A timbuktui romokat újjá lehet és bizonyosan fogják is építeni. A The Shard azonban London arcén mindörökre sebet ejtett.

www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/03/shard-slashed-the-face-of-london?intcmp=239

Jofiu 2012.07.08. 11:04:49

Londonban eddig jól keveredtek a modern és hagyományos épületek.

Olyan példa nincs amit elsőre utáltak, aztán később is?
Hogyne lenne, csak nem beszélnek róla.
Az Eiffel torony párhuzam kicsit bátor és egyelőre alaptalan.

ugatok 2012.07.08. 11:05:02

Jó lenne tőlük tanulni: hogyan fér meg egy városban közel 1000 év építészete egymás mellett. Budapesten meg rögtön be..rnak a gondolattól, ha valaki 20 emeletnél magasabbról álmodozik...

Tapmancs 2012.07.08. 11:05:07

Engem a phenjani Ryugyong hotelre emlékeztet.

Jofiu 2012.07.09. 19:02:10

@ugatok: A szilánk előtt szvsz jól is csinálták.
És tényleg (leszámítva pár kellemes véletlen példát).
süti beállítások módosítása