Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Bled, Szlovénia alpesi gyöngyszeme

2012.08.04. 13:36 Qeki

Északnyugat-Szlovéniában, a Júliai-Alpok lábánál találjuk az alpesi nyaralók talán legszebb gyöngyszemét, a Bledi tavat. A jégkorszak után a bohinji gleccser visszahúzódott és az általa kimélyített meder megtelt a jég olvadása után és kialakult a tó, mely 2120 m hosszúságú, és a legszélesebb pontján 1380 m.                           

Bledi tó.jpg

Bled és környékének hátterében magasodik a Jelovica és a Pokljuka erdős hegyoldala, a Júliai-Alpok a Triglav 2864m magas hegycsúcsával (Szlovénia szimbóluma) és a Karavankák hegygerince. A hegyek között elterülő, 31 méter mélységű tó 475m tengerszint feletti magasságban friss levegőjével, elbűvölő szépségével, kellemes klímájával, a leghosszabb fürdőszezont biztosítva várja az idelátogatókat. A tó vize a nyári időszakban 26°C-ig melegszik fel.

Bledi-tó , Mária Mennybemenetele templom.jpg

A tó nyugati részénél fekvő sziget festői látványt nyújt. A sziget épületeit a dús növényzet csaknem teljesen eltakarja. A két evezős tavi gondolával a”pletna”-val lehet eljutni az alig 18 méterre kimagasló romantikus kis szigetre, ahol a Mária Mennybemenetele kegyhely templom magasodik.                                                          

Pletna a tavi gondola.jpg

A források szerint 1142-ben az aquileai pátriárka, Pellegrino avatta fel az első háromhajós román stílusban épített templomot a Bledi-szigeten.              

99 kőlépcső.jpg

Mária mennybemenetele templom régi freskó.jpg

A XV. században átépítették gótikus stílusban,1509-ben azonban egy földrengés megrongálta. Csak a freskók és egy fából készült Szűz Mária-szobor maradt meg a korábbi templomból. Jelenlegi barokk formáját a XVII. században kapta.

Harangláb.jpg

A harangtorony a XV. században épült, két földrengés és 1688-ban egy villámcsapás következtében komoly sérüléseket szerzett. A jelenlegi torony 54 m magas és három harangja van. A templom, a többi épülettel együtt, a falazat és a 99 kő lépcsőből álló lépcsősor is megtartotta a XVII. századi barokk formáját a felújítások után is.

Mária mennybemenetele templom belső.jpg

Turisták ezreit vonzza, az 1534-ből való "kívánságot teljesítő harang" ( Franciscus Patavinus, padovai mester műve). A legenda szerint élt a bledi várban egy fiatal özvegyasszony, akinek férjét megölték a rablók és a tóba dobták. Egy kis harangot akart öntetni a sziget kápolnájába, a férje emlékére. Egy óriási vihar elsüllyesztette a csónakot a haranggal és a csónakosokkal együtt. Az özvegy eladta az egész vagyonát, a bevételt pedig egy új templom építésére ajánlotta, ő pedig elvonult egy római kolostorba. Halála után a pápa egy új harangot készíttetett az emlékére és elküldte a bledi szigetre. A legenda szerint, aki háromszor megszólaltatja ezt a harangot, annak teljesül a kívánsága.

Szűz Mária kápolna Bledi szigeten.jpg

A lépcsősor bal oldalán áll a Szűz Máriának szentelt kis kápolna.
1888-ban Windischgraetz helyreállíttatta a szökőkutat, melyet egy természetes iható vizű forrás táplál.
A termálforrások a tó északkeleti részén találhatók, melyek vizét három úszómedencébe - Grand Hotel Toplice (23°C), a Park Szálloda és a Golf Hotel (28°C - a víz fűtve van)- vezették el. A termálvíz a kellemes fürdés mellett az összetételénél fogva alkalmas a stressz betegségek, a kimerültség, az alvászavarok, és az öregségi elgyengülés sikeres kezelésére, gyógyítására.

Látkép a várra.jpg

A idegenforgalom 1855-ben indult meg, amikor a svájci hidroterapeuta, Arnold Rikli felismerte, hogy Bled éghajlatát, előnyös természeti adottságait, a termálforrások gyógyító hatását kihasználva egy hosszú fürdőszezont lehet itt kialakítani. Rikli 52 évet töltött Bleden, aki abban az időben a világ egyik leghíresebb atmoszférikus természetgyógyásza volt. Rikli módszereit a mai napig használják a Golf Hotelben a regeneratív orvoslás terén.
Később nemcsak a gyógyulni vágyókat vonzotta, hanem azokat is, akik nyaralásukat egy egészséges és gyönyörű környezetben akarták eltölteni. 1903-ban, Bécsben a „Nagy nemzetközi fürdővárosok” kiállításon aranyérmet kapott.

Bledi tó és a vár.jpg

Bledi vár
1004-ben II. Henrik császár Bledet a Száva folyó két ága közötti területtel, 1011-ben pedig a bledi várat Albuin brixeni püspöknek ajándékozta. A tópart 100 m magas meredek sziklaormán épült várat a püspök nevében  lovagok őrizték. A XIV. század közepén a brixeni püspökök bérbe adták a von Kreig családnak, akik kegyetlenkedéseikkel kivívták, hogy 1515-ben parasztlázadás tört ki és lerombolták a várat.                             

Bledi vár1.jpg

A késő középkorban több tornyot és védelmi rendszert építettek ki. A vár legkülönlegesebb része a külső falon keresztül vezető bejárat a gótikus boltívvel és címerrel és egy felvonóhíddal a feltöltött sáncárok felett. A barokk korszakban épített épületekkel kapta meg jelenlegi formáját. A vár sok látnivalót kínál kápolnájával, középkori nyomdájával, borospincéjével és a teraszról nyíló fantasztikus panorámájával.

Bledi vár címer.JPG

Bled várudvar.jpg

Bledi vár és a tó.jpg

A tó környéki luxusszállodák ma is rendkívül népszerűek, királyok, hercegek, elnökök, politikusok, művészek is gyakran látogatják. A Bledi-tó és környéke elkápráztatja a turistákat, sokan visszatérnek, nem tudnak betelni szépségével. Az evezősök körében is jól ismert Bledi–tó, többször adott már otthont az Evezős Világbajnokságnak, legutóbb 2011-ben rendeztek itt versenyt.

Bledi vára tórol.jpg

A máig híres Bledi krémes a kisváros szimbólumává vált. A Park szálloda cukrászatában készül ma is, mint régen és a szállodával szemben a kávézóban feltétlenül érdemes megkóstolni.

Vintgár.jpg

A Vintgár –szurdok Bledtől kb. 4 km-re észak-nyugatra fekszik. 1891 februárjában fedezte fel Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós. A szurdokot biztonságossá tették a látogatók számára és 1893. augusztus 26-án megnyitották a látogatók számára. 

Vintgár2.jpg

Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a meredek sziklafalú Hom és Boršt között kivájt szurdokban a Radovna folyó vízesései és zúgói  felett fapallón járva vezet az út, innen csodálhatjuk meg  egészen testközelből a természet „alkotását”, hogy milyen csodákra képes.

Vintgár-szurdok.jpg

Vintgár-szurdok2 Radovna folyó.JPG



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr344695312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.04. 19:50:04

"A két evezős tavi gondolával a”pletna”-val lehet eljutni az alig 18 méterre kimagasló romantikus kis szigetre"

Vagy a kemping elől indulva úszva, ahogy mi tettük pár éve :-)

Szlovénia csodálatos ország, imádom. Már többször jártam ott (mindannyiszor útba ejtve Bledet is), legutóbb tavaly:

fedor.blog.hu/2011/08/15/en_is_jartam_isonzonal

Styloo 2012.08.04. 19:50:10

Egy pár hete jöttünk haza! Nagyon szép, csak ajánlani tudom. Bled központjában 1 €/óra a parkolás de a szigetre már nem mentünk be mert az már húzósabb 2 személyre. A Vintgar-szurdoknál ingyenes a parkolás a felnőtt belépő 4€, a diák 3€, de egy nagyszerű élmény, 2-3 óra alatt bejárható.

BDBY 2012.08.04. 19:50:13

Többször voltam itt síelni és mondhatom rabul ejtett a hely csodálatossága. Nyáron még nem voltam, de köszönet az egyébként kiváló cikknek még az idén meglátogatom kis családommal. :)

anothernick 2012.08.05. 13:42:27

itt kérték meg a kezem, imádom ezt a helyet :) gyönyörű és a szlovének fantasztikusan kedves emberek. aki nem járt még erre, nagyon ajánlom, normális árak, gyönyörű tájak, kedves emberek, nyugi, mi kell még? valamit nagyon jól csinálnak ezek a szlovénok, hogy a volt keleti blokk részeként is nyugatias gondolkodásmód jellemzi őket, viszont a beképzeltség teljes hiányával és a keleti közvetlenséggel. példaképek lehetnek számunkra is!

anothernick 2012.08.05. 13:42:34

elveszett az előző hozzászólásom, a lényeg: a szlovének fantasztikus emberek, az országuk is csodás, példaképek lehetnek számunkra is a nyugatias rendezettséggel párosuló keleties közvetlenséggel. csodálatos hely!!!

abano 2012.08.05. 13:42:38

Üdv mindenkinek!

Jómagam egy 16 országot megjárt csavargó volnék. Szlovénia a kedvencem :) 10-nél több alkalommal jártam már az ország különböző területein. A fentieken túl legyen az hegy vagy sík vidék, tó, szurdok, szerpentin, híd, K.U.K helyszínek, barlang, vízesés, Tolmin folyómedre, minden csodálattal töltött el. Az emberek kedvesek és segítőkészek. A tengerparti részeket leszámítva valódi élményt nyújt ez a fél-Dunántúlnyi ország.
(lásd előző hozzászóló megfogalmazását; rabul ejtően szép helyek találhatóak itt.)

Balt 2012.08.05. 13:42:42

Jó, valamivel odébb van a zordabb Bohinj és a Száva eredet, de ez szerintem még ide tartozik, annál is inkább, mert Bleden keresztül megközelíthető. De erről majd talán a következő poszt... :)

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.08.05. 13:42:46

Ja ez elég szépike, sztem én is meg fogom látogatni..

helyszínelő 2012.08.05. 13:42:49

Még annyi történelmi érdekesség, hogy itt írták alá a "kis antant" alapító szerződését is.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.08.05. 16:49:59

és azt tudtátok, hogy a bledi Szlovénia egyetlen szigete?

kampala 2012.08.07. 20:15:35

Én három hete jártam ott egy céges jutalomút keretein belül, 4 napot, bejártuk Bled és Portoroz környékét, a kedvencem a Postojnai barlang volt- lélegzetelállító az ország, és kedvesek az emberek. Egyetértek az előttem szólókkal! Annyira beleszerettem, hogy vissza is viszem még idén a családot is egy pár napra. A cégünk egy irodával szerveztette meg, én is tőlük kértem ajánlatot, és egész jó árat adtak: www.morea.hu

Delfinci 2012.08.18. 13:45:03

Szlovénia tényleg lenyűgöző, és különösen szép gyöngyszeme Bled. Én is többször jártam ott, csoportokat is vittem, mert ezt a csodálatos helyet másoknak is meg kell mutatni. :)
Egy apró kiegészítés az evezős versenyekhez, az utolsó nem 2011-ben volt, hanem 2012. június 8-10. hétvégén ifjúsági evezős Európabajnokság! Pont ott voltam egy csoporttal. Magyar induló is volt, nagyon szurkoltunk neki. :)

Delfinci 2012.08.18. 13:45:37

És ha már Szlovénia, és ha már szurdok, és ha már szóba került a Postojnai cseppkőbarlang ...
Hadd ajánljam figyelmetekbe a másik, talán kevésbé ismertet a Skocjan-barlangot. Tudom nem annyira látványos és gazdag cseppkőben mint a Postojnai, de valószínűleg nem véletlenül az Unesco világörökség része (Szlovéniában egyedüliként). A világ legnagyobb föld alatti kanyonja-szurdoka van benne, hasonló mint a Vintgar, csak a föld alatt. Az is varázslatos hely, iszonyú energiája van. :)

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.08.18. 15:55:44

@Delfinci: Valószínűleg elkerülte a figyelmedet vagy új olvasónk vagy vilagutazo.blog.hu/2012/05/18/a_szloveniai_karszt_videke Igazi szépségek.

későmár 2012.10.05. 00:12:30

Szeretem ezt a helyet. Szép emlékek fűznek hozzá, de ez valahogy mindig így van, ha valakivel együtt voltál egy emlékezetes helyen és közel állt a szívedhez.Akkor az a hely kitörölhetetlen emlék marad. Az ízei, a színei, az illata, a dallama. Összefonódik a kedvesed érintésével. S ha visszagondolsz, a szádban érzed a kremeske ízét, a chardonnay illatát, és látod magad előtt, ahogy a egy forró nyári éjen a vár fényei a bledi tóba folynak.

szentpetike 2013.08.02. 11:46:05

feltétlen meg kell kóstolni az ottani krémest!
Nem olcsó, de nagyon-nagyon finom.
süti beállítások módosítása