Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Új-Zéland, amibe csak beleszerelmesedni lehet

2013.01.09. 08:42 Qeki

 Fogadjátok szeretettel Judy Att kis élménybeszámolóját Új-Zélandról. Utazásából blog és könyv is született, melyet itt olvashattok. 

Utaznál? Csak épp a fantáziád fickándozik ide-oda és nem képes eldönteni, mit is szeretne? Lágy hullámokat, simogató tengerparti szelet, örök havas magashegységeket, gleccserekkel, vagy a nélkül, melyeket ráadásul a furcsa fények sejtelmes hangulattal ajándékoznak meg, esetleg szikrázó napsütést pálmafákkal, vagy naplementekor hihetetlenül izgalmas fényeket? Sűrű pislogáshoz vezető, alig elhihető színű utóvulkáni jelenségeket, netán szubtrópusi díszleteket vagy földrengés által, folyóból kiemelt vízeséseket? És most kapkodva lapozod a világtérképet, előre-hátra? Nos, tedd az ujjad Új-Zélandra, ott, a felsorolt dolgokat, mindet megkapod. Még nyüzsgő nagyvárosokat is, az őslakók kultúráját, gondosan megőrizve, s a lakott területektől távol elképzelhetetlenül, már-már paradicsomi békeérzetet.

05 napsütés pálmafákkal.jpg


Csak egy hibája van az úti célnak, de az valóban nagy; roppantul messze fekszik. Megviseli az utazót a költségeken kívül a 24 órás repülőút is. Megérkezve, a megszokotthoz képest háromszoros árakat találunk, az üzemanyaga, a kivétel! Mert az olcsóbb, mint minálunk. Hmm. Valahányszor felsóhajtottam - melyik bolygóról vásárolja országod a benzint? – vendéglátóm mindig kinevetett. Ám, aki megengedheti magának az oda utat, nem fog csalódni, mert amit leírtam a természeti csodákról, az mind igaz!

Új-Zéland3.jpg
Ha létezik természettündér egyáltalán (szerintem igen), bizonyára ő válogatott magának ide, a három Magyarországnyi – szigetországba, a világ legszebb kincseiből. E tájnak még humora is akad. Hiszen a Déli-sziget erősen igyekszik Ausztráliát megközelíteni, nem törődve a ténnyel: az említett földrész igencsak messze, az Északi-sziget pedig kissé útban van. Szerencsénkre e mozgás mindössze évente pár milliméter, így van még ideje a két nagy szigetnek ezt a meccset lejátszani. Természettündér olykor haragos, megrázza jól a talajt; a fotel meghintáztatja a benne ülőt, a tálalószekrényben egymással koccintanak a borospoharak. Az új-zélandiak már fel sem veszik a kisebb földrengéseket, hiszen jut nekik évente úgy kétezer darab.

Új-Zéland 1.jpg
Mi is szédített meg leginkább ebben a különleges országban? A fények összjátéka a rendkívül tiszta és párás levegővel. Így lettek az árnyékba vagy távolabbra kerülő tereptárgyak kötelezően indigókékek, a hószikrás nagyhegyek, az ébredő, vagy az aludni készülő Nap fényében, hol fáradtsárgák, hol lángvörösek, a sok párát pedig a növényzet olyan zölddel hálálta meg, hogy úgy éreztem, ezt már örömzöldnek kell elneveznem.  Aztán, volt szerencsém olyan árnyalatokkal is találkozni, hogy a szám eltátódott : neeem, ilyen szín már nincs is! Képtelen vagyok elmondani, vagy megnevezni, csak a fotók tudják bebizonyítani ; a (nem)szín - létezik! Szóval; fényképezőgépet vinni kell!

Green-Hills.jpgÚj-Zéland.gif

Mit nem hagynék ki semmiképpen, ha még egyszer eljuthatnék e földre?
Az Északi-szigeten, az Auckland-től keletre fekvő Coromandel félsziget különleges sziklaalakzatait és Hotwater beach-et, ahol a tenger alól feltörő hőforrások a vízfelszínt táncoló párapöffencsekkel látják el, a parti homokot pedig télidőben is felforrósítják. Megállnék a sziget közepén, Rotoruánál, ahol lábunk alatt gőzölög minden, a tavak színe mindenre emlékeztet, csak épp vízre nem, még bugyborékolnak is, és itt-ott kitör egy gejzír.

Új-Zéland Rotorua.jpg

Megnézném közelebbről a vulkánokat (vigyázat a Ruapehu 10 – 20 évenként kitör! Az utolsó, 7 éve volt!), sajnos időhiány miatt ezt eddig nem tehettem meg. Meglátogatnám a fővárost, a különlegesen szép fekvésű Wellingtont is, ahol a régebbi építésű épületek, pici Gulliverként simulnak a mai magasházak közé.

Glacier-In-The-Southern-Alps-West-Coast-South-Island-New-Zealand.jpg
A Déli-sziget? Minden apró szegletét szeretném újra bejárni! Európai ember számára hihetetlen, vagy csak elképzelhetetlen, hogy elindulok a pálmafákkal díszített szubtrópusból, egy-két órányi autózás után téliesre kopaszodott erdőbe, majd hamarosan ködbe, zúzmarába, örök hó birodalomba érkezem. Ahol a gleccserek nem európai mód elfogynak, hanem szívesen indulnak olykor hízásnak is és… Taraaamm! Lecsúsznak a tengerszintre! Az esőerdők közvetlen szomszédságát kívánják élvezni. Én meg a rendkívül változatosan díszletezett tengerpartokat élveztem. Ahová nem jutottam el, de nagyon remélem, legközelebb e tájról is mesélhetek - a Fjordland.

milford-sound.jpg

A legszebb fjord, egyesek szerint – a világ nyolcadik csodája: a rezzenetlen vízzel felszerelt Milford sound. Az ember, ha csupán az e táj képét tartja kézben, akkor is meseországban érzi magát.
Ebbe az országba csak beleszerelmesedni lehet. Arról a bizonyos tengerszínű szempárról meg már ne is beszéljünk…

Ha tetszett az írás, olvassatok tovább Új-Zélandról!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr225007552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.01.19. 10:00:56

Már régóta szemezek Új-Zélanddal, fantasztikus egy hely lehet. Lehet tudni, hogy mikor milyen az időjárás? Objektív leírásokat már olvastam róla, szubjektívet még nem.

*rockstar* 2013.05.31. 07:11:03

@Fenimore: Akkor itt van egy :)
8 hónapot éltem kint, mind a két szigetet körbeutaztam. Tényleg paradicsom a Földön...nem telik el nap (pedig már 8 éve ennek), hogy ne jutna eszembe. Ha teheted, menj, egyszerűen nem lehet benne csalódni.

GabrielNZ 2014.01.09. 19:21:37

Csak a 3szoros ar nem stimmel:) (pl ha kerulod a new world -t es a countdown-t)
az idojaras eleg bonyolult... Egy hosszabb komment lenne belole...
Es tegyuk hozza, h az embereknek mentalitasa, a dolgokhoz valo hozzaallasa, a bevandorlok fogadtatasa, a kozlekedes nyugodt, baratsagos, mindenre nyitott... Van jovo kepe as embereknek. Az orszag mukodese(Eu -s felfogassal) hihetetlen es mukodeskeptelen.. Megis az 5. legelhetobb hely a vilagon. Egy szoval paradicsom.
Most latom hogy a homokdunekrol sem volt szo:)
süti beállítások módosítása