Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A tíz legjobb sarki fény megfigyelő hely

2013.11.18. 08:19 Qeki

Az Aurora Borealis egyike a természet egyik leglátványosabb és legszebb jelenségeinek, festői látvány amikor az éjszakai égbolton hirtelen felragyog. Éteri és egyedi ez a csodálatos éjszakai, szivárvány színekben pompázó fényjáték. Egy évtizedben legfeljebb egyszer éri el a naptevékenység a maximumát, ilyenkor a gyakoribb napkitöréseknek köszönhetően jóval nagyobb az esély a sarki fény megjelenésére is - a 2013/14-es pont egy ilyen időszak. Íme, néhány hely, ahol jó eséllyel figyelheted meg a sarki fényt. Hogy mi is tulajdonképpen az Aurora Borealis arról itt olvashatsz bővebben!



Hammerfest, Norvégia
Az egyik legjobb hely, hogy tanúi lehessünk ennek a misztikus jelenségnek Hammerfest, Norvégia. A Finnmark megyében, közel a sarkkörhöz fekvő településen, nyár végétől figyelhető meg az Aurora Borealis tevékenység.  A legjobb idő a látogatásra a szeptember, október és november hónapok. A kevés lakos miatt a város fényei még jelentéktelenek, nem zavarják az éjszakai égboltot.



Abisko, Svédország

Abisko Nemzeti Park egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol több a turista, mint a lakos - a lakosság mindössze 85 fő. A sötét, téli éjszakai égbolton felvillanó fényeket az érintetlen táj teszi teljessé. Ezen a  77 km2-nyi svéd Lappföldön található az Aurora Sky Station, tökéletes környezetet nyújtva a északi fény fanatikusai számára. Ajánlott utazási idő: november közepétől március elejéig.



Luosto, Finnország


A Pyhä - Luosto Nemzeti Park szívében fekszik Luosto kisvárosa, Lappföldön ezt tartják a legjobb helynek, hogy az északi fényt teljes pompájában megcsodálhassuk. A város lakosai egy éven belül ugyanis 200x is láthatják ezt az égi tüneményt. Az érintetlen vidéket motoros- vagy kutyaszánon fedezhetjük fel. A nemzeti park  "Aurora Alarm" jelzése garantálja, hogy a turisták ne maradjanak le erről a látványos jelenségről. Már csak arra kell ügyelni, hogy a fényképezőgép készen álljon.

 

Reykjavik, Izland


Az izlandi ég ad otthont a legdrámaibb, szemet gyönyörködtető égi shownak. Az északi fény Reykjavik külterületéről is látható, de akár a Kék Lagúna fürdőkomplexumból is élvezheted a fényjátékot. A legjobb időszak, hogy megtapasztaljuk ezt a káprázatos jelenséget október és április.



Denali Nemzeti Park, Alaszka


Alaszkában, Fairbanks vibráló városának fényeitől távolabb, a Denali vadonban figyelhetjük meg az Aurora Borealist. Az Fairbanks Visitors Bureau  szerint augusztus végétől már 80 százalék a valószínűsége, hogy három ott töltött éjszaka során látjuk az égi tüneményt.


Ontario, Canada


Kanadában, az ontarioi Felső-tó környéke bizonyul az elsődleges helyszínnek a gyönyörű kavargó fények megtekintésére. A kanadai tundrán vezetett túrák egy egyórás motorosszánozást is magukban foglalnak a Felső-tó partján, ahol horgászhatsz miközben az első sorból élvezheted a kilátást az északi fényre. Augusztus közepétől egészen április utolsó napjaiig van lehetőség az Aurora Borealis megfigyelésére.

 
Kulusuk, Grönland


Grönland egy csodálatos ország, a jégvilág felfedezői és az északi fény vadászok körében is népszerű. A Grönland keleti partján található Kulusuk szigetén, a kisváros és a hegyvonulatok felett figyelheted meg a mennyei zöld jelenséget. Az inuit legenda szerint - a "tánc az éjszakai égbolton" - összeköti őket elhunyt őseikkel.



Dunecht, Aberdeenshire, Skócia


Aberdeenshire-i felhős, ködös Dunecht, az egyik legjobb úti cél Skóciában, hogy megtekinthesd az északi fényt. A sötét téli hónapokban, a vastag szürke felhőket megtöri egy pillanatra a félelmetes zöld - lila ragyogás, amely bevilágítja a Rettenthetetlen földjét. Ahhoz, hogy az Aurora Borealis küldetés biztosra menjen érdemes figyelni az északi fény előrejelzést, illetve a AuroraWatch UK-t, ahol magnetométerekkel figyelik az aktivitást.



Murmanszk, Oroszország


A Kola-félszigeten fekvő Murmanszk elég hátul szerepel a bakancslistákon, de a sarkvidéki zóna közelsége miatt az Aurora Borealis vadászoknak tökéletes célpont. Murmanszk egén zöld, piros és lila fények keverednek a 600 éves jégsapkás fenyők felett. Készülj föl a folyamatos fagypont alatti hőmérsékletre, itt ugyanis mindössze 6 hétig tart a nyár.



Feröer-szigetek, Dánia

A természet szerelmeseinek északi paradicsoma a Dániához tartozó Feröer-szigetek. A magával ragadó, színjátszó ég nem is olyan ritka, az egyik legjobb hely ahonnan megfigyelhetjük az északi fényt. A légszennyezettségi index alacsony, így semmi sincs, ami megzavarhatná a csillagos éjszakai égbolt fényjátékát.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr595641225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blc79 2013.11.21. 07:07:23

A Déli-sark lemaradt. :)

BrúnÓ 2013.12.29. 15:15:34

Személyesen volt szerencsém jó 6 évvel ezelőtt Norvégiában megcsodálni, csodálatos volt :)
süti beállítások módosítása