Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Csillagtúrák az Alpokban - Észak-Tirol és Vorarlberg: Ötz-völgyi-Alpok

2014.02.10. 07:21 Qeki

Következő napunkon is jó idő, 15-20°C ígérkezett, így újra kirándulni indultunk. Ezúttal az Ötz-völgyi-Alpok volt az úti cél, ami az 1991-ben itt talált gleccsermúmiának köszönhetően azoknak is ismerősen csenghet, akik nem ismerik az Alpok részeit. Ötzi, a jégember, aki nevét a hegycsoportról kapta, a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. Túrázók vették észre az osztrák-olasz határon 1991-ben, 1998 óta a bolzanoi Régészeti Múzeumban tekinthetjük meg.

4.1 Ötz-völgyi-Alpok a Kaunertal felől.jpg

Az Ötz-völgyi-Alpokba Ausztria felől három É-D irányú völgyben juthatunk el, nyugatról keletre a következő sorrendben követik egymást: Kaunertal, Pitztal, Ötztal. Utóbbi a legismertebb, itt egy hágón át is kelhetünk a hegycsoporton, valamint ebben a völgyben található Tirol talán leghíresebb síközpontja, Sölden. Pitztal gleccservasútjáról és Ausztria legmagasabban található (3440 m) felvonóállomásáról és étterméről híres. Mivel Kapplhoz a Kaunertal esik a legközelebb, mi ezt az útvonalat választottuk. Több hegyi úthoz hasonlóan sajnos ez is fizetős szakasz, egy autó napidíja max. 5 fővel 22 euró.

4.2 Ötz-völgyi-Alpok.jpg

A völgy alján haladó út lassan emelkedett, majd egy kanyar után pont velünk szemben megjelent a Gepatsch-Stausee 153 méter magas, félelmetes látványt nyújtó kőfala. Ezt a magasságkülönbséget a víztározó fala előtt a hegyoldalra felkanyarodó szerpentineknek köszönhetően mindössze 2 km alatt kiküszöböltük, de meg is álltunk utána pihentetni az autónkat.

4.3 Ötz-völgyi-Alpok.jpg

A fal tetejéről lefelé nézve a Kaunertalban gyönyörködhetünk, ha pedig megfordulunk, már a gleccserekkel borított hegycsúcsok emelkednek a szürkészöld víztükör fölött. A 6 km hosszú tavat elhagyva az út még kanyargósabbá válik, szalagkorlát pedig nem mindenhol van és a forgalom is igen nagy, a turistabuszok feltartják az autósokat, valamint az igen nagyszámú motorosokat is. A növényzet eltűnik, a csupasz hegyoldalakon és az út mellett megjelennek a gleccserek olvadékvizei által táplált vízfolyások, amik az egész vidéket behálózzák. 2750 méteren, egy nagy kiépített parkolóban ér véget a Kaunertaler Gletscherstrasse, amitől pár lépésre már a gleccserek fagyott folyamai csúsznak le észrevehetetlen lassúsággal a hegyekről.

4.5 Karlesjochbahn.jpg

Vannak itt szuvenírboltok, éttermek, mosdók és információs központok, valamint a Karlesjochbahn kabinos felvonó is a parkolótól pár lépésre indul, amivel percek alatt feljuthatunk a 3108 méter magas hegygerincre, ahol az osztrák-olasz határt piros vonal és tábla is jelöli.

4.4 Kilátás a Karlesjochbannál a hegygerincről.jpg

Bármerre is nézünk idefent, a kilátás egyszerűen lenyűgöző: kelet felé a gleccserek borította hegyek uralják a látképet, nyugat felé, a gerinc másik oldalán a Langtaufertalon keresztül feltűnik a Reschensee kék vize, a távolban pedig a Keleti-Alpok legmagasabb hegyeivel büszkélkedő Bernina-csoport több mint 4000 méteres csúcsai is felsejlenek. Télen innen lehet lesíelni a gleccsereken, de nyáron a kilátásban való gyönyörködésen kívül nem igen lehet mit csinálni, a gerinc nagyon omladékos, innen nem lehet túrára indulni, úgyhogy felvonóval visszatértünk a parkolóba, ahonnan a gleccserekre indultunk sétálni.

4.6 Ötz-völgyi Alpok.jpg

A jégfolyamok egy részét hatalmas fehér takarókkal fedik, hogy lassítsák az olvadást, de így is mindenhol a víz csobogását hallani, ahogy a néhol igen mély hasadékokon lezúdul. Ha valaki gleccsertúrát tervez, mindenképpen vízálló és csúszásbiztos bakanccsal induljon útnak, erre táblák is figyelmeztetnek, amiken a gleccserek világáról is sok érdekességet olvashatunk. Aki még nem járt magashegységben, annak garantáltan felejthetetlen élményt nyújt a jégen való kirándulás, a bátrabbak akár egy kiépített gleccserbarlangban is sétálhatnak.

4.7 Kaunertaler Gleschterstrasse.jpg

Végül csak el kellett indulnunk lefelé, de haladásunkat gyakran az úton kószáló tehenek nehezítették, valamint az út melletti kis tónál, a hangulatos Weißseenél és a vízfolyásokon átívelő kis fahidaknál is megálltunk pár fotóra. Visszafelé még beugrottunk Landeckba, a környék legnagyobb városába, de már egyikünknek sem volt kedve nézelődni.

4.8 Kaunertal.jpgÍrta és fotózta: Pécsi Linda

Csillagtúrák az Alpokban - Észak-Tirol és Vorarlberg: Samnaun és Reschensee
Csillagtúrák az Alpokban - Észak-Tirol és Vorarlberg: Hausberg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr755807242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása