Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Lebegő hegyek Kínában

2010.06.02. 12:27 Qeki

Milliókat ejtett bámulatba az Avatarban feltűnő Pandora bolygó képzeletbeli tája. Azonban ha jobban körbenézünk, itt a Földön, kiderül, hogy nem is kell olyan messzire mennünk, ha ehhez hasonló fantasztikus képződményeket szeretnénk látni. Pandora lebegő hegycsoportjának, a „flux vortex” fölött úszó, Hallelujah-hegy földi változatának látványáért mindössze csak Kínába kell elutaznunk. Habár digitális trükk hiányában ezek nem lebegnek mégis azt a látszatot keltik.


Hogy pontosan hova is utazzunk? Az Avatar mozi láttán a kínaiak a Hallelujah-hegyben egyik természeti csodájukat a Hunan tartománybéli wulingyuani táj hatalmas oszlopait vélték felfedezni. Állítólag ez a vidék ihlette a filmbéli tájat, amikor is évekkel korábban az Avatar későbbi látványtervezői itt jártak. A film hatalmas népszerűségét kihasználva és ezzel felhívva a turisták figyelmét e csodálatos helyre, át is keresztelték Zhangjiajie hegyeit, Avatar Hallelujah-hegyre és "Varázslatos utazás a Pandorára" címmel a rajongóknak túrákat vezetnek.

A csavar a történetben akkor jött amikor James Cameron cáfolta, hogy a Wulingyuan Nemzeti Park oszlopairól mintázta a filmbéli hegységet. Valójában az ötlet tényleg Kínából származik, de az Anhui tartományban lévő Huangshan-hegy (közismertebb nevén Sárga- hegy) látványa ihlette meg őt.
A lényeg a lényeg, hogy egy kínai hegység inspirálta a különleges látványt, de nézzük meg ezt a két csodálatos vidéket közelebbről.



Wulingyuan Nemzeti Park vagy, ahogy még hívják „A természet labirintusa” 360 négyzetkilométeren terül el. A hegyes vidéket 450-1245 méter közötti magasságon mintegy 60 hegyi patak és más vízfolyás hálózza be. A bőséges csapadék és a felszíni vizek eróziója 3000 darab 195 méternél magasabb kvarcitból álló csúcsos alakzatot hozott létre az idők folyamán. A csúcsok között festői szurdokok és hasadékok futnak vízesésekkel és tavakkal tagolva. Az UNESCO 1992-ben a világörökség listájára felvette a Nemzeti Parkot.



 

A kínaiak szerint Huangshan a világ legszebb hegysége. A Huang hegység 1200 négyzetkilométeren terül el, sok csúcsa közül hetvenhétnek a magassága haladja meg a 1140 métert. Legmagasabb csúcsa a Lianhua Feng (Lótusz-csúcs) 1864 méterével. A földtörténeti középkor során emelkedtek ki a hatalmas gránittömbök a Jangce-tenger visszahúzódását követően. A hegység növénytakarója valóságos csoda több mint felét fenyőerdő borítja, de emellett számos endemikus faj is található itt. Ez a hatalmas flóragazdagság a nagyon magas páratartalomnak köszönhető, hiszen az év nagy részében a területet vastag felhőréteg fedi, melyből csak a legmagasabb csúcsok tűnnek ki. A csúcsok feletti felhők, mint szigetek emelkednek ki ennek nyomán kapta egy másik nevét:" Az első hegység az ég alatt". Természeti szépségén túl, kulturális értéke is van. Az idők folyamán közel 20 ezer vers maradt fent a hegyről és külön festészeti ág is kialakult. Ma leginkább a fotósok kimeríthetetlen Múzsája a vidék.



képforrás:yoyochina.com

krhocevar_postcrossing

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr452050497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raly 2010.06.02. 15:39:35

wow, lélegzetelállító

Ianas 2010.06.02. 22:58:55

@victor vacendak: Igen. Pl. nem lebeg.

:D Ehh.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.06.02. 23:22:53

Avatar premier után mindenhol ezeket a képeket lehetett látni. Akkor aludtatok? :D

A nép fia 2010.06.03. 00:06:07

Lassan már a Vatikán fog majd világ körüli utazást szervezni, mondván, amit az Avatarban látunk, azt a földi dolgokról másolták: őserdők, hegységek, tengerek, de még a katonai technológia is. Most akkor mi van?

Basszus, ennyire azért ne szálljunk már el attól a filmtől! Az Avatar mindenhonnan nyúlt, és mindenki az Avatar-ból akar meggazdagodni. A Jóisten perelje James Cameront, amiért az ő világát vette alapul, SŐT, amiért az ő világán belül egy másikat "teremtett"!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.03. 05:30:32

Nagyon jól néz ki! Ha egyszer beszabadulnék oda :)

Manyizga (törölt) 2010.06.03. 06:49:19

Szép.

"ok csúcsa közül hetvenhétnek a magassága haladja meg a 1140 "
Miért éppen 1140? Az 1000 yard, vagy mi? :)

ugyanugyan 2010.06.03. 07:29:05

érdemes megnézni mi van még kínában. csak zoomolni kell. goo.gl/3rGe

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.06.03. 08:55:20

@A nép fia: "de még a katonai technológia is."
Érdekes, de jelenleg van rá technológia, hogy a látóhatáron túli célpontokra tüzeljünk. A jövőben játszódó filmekben ez a technológia eltűnik... :-D

Karachar Nevian (törölt) 2010.06.09. 16:01:46

newtehen
Ott a pont!

Az egyik dolog amit nem értettem a filmben.
A másik az volt, h minek küldenek be gyalogságot oda, ahol bombázni akarnak...
süti beállítások módosítása