Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Régi idők szökőkútjai

2012.04.26. 10:05 Qeki

A szökőkutak eredetileg tisztán funkcionális célt szolgáltak. A középkorban, a mór és a muzulmán kerttervezők szökőkutakkal teli csodálatos kerteket varázsoltak (Alhambra-Generalife). XIV Lajos francia király a versailles-i kertben építtetett szökőkutakkal az ember természetformáló erejét hangsúlyozta. A barokk díszes szökőkútjai kápráztatnak el utazásaink során Európa legtöbb városában, kastélyában. A 19. század végére már pusztán csak dekoratív célból épültek/épülnek szökőkutak.

Néhány szépség kedvcsinálónak!


Fuente de los Leones ,(Oroszlános-kút), Alhambra, Granada, Spanyolország 

Az Oroszlános-udvar (Patio de los Leones) Granada arab urának palotájában a középpont, és egyben talán két leghíresebb épület a Hárem az Oroszlános Udvarral. I. Júszufnak és fiának, V. Muhammadnak a megrendelésére építették. A nem túl nagy (28,5 méter x 15,7 méter) udvart galéria veszi körül, melynek két szélén egy – egy  pavilon található. Az udvar területe közel 440 m2. Négy oldalról az egykori hárem termei határolják. A galériát 124 karcsú márványoszlop alakítja ki – néhány ebből dupla, a többi egyszerű.

Közepén az Oroszlános-kút (Fuente de los Leones) helyezkedik el, 12 márványoroszlán tartja. Ez az iszlám művészetében furcsa kivételt jelent, hiszen az állatok és az ember ábrázolását amúgy tiltja a vallás.

1984 óta az UNESCO Világörökség része.Archibald Fountain, Hyde Park, Sydney, Ausztrália

 

A 1932-ben épült szökőkút Francois Sicard francia szobrász alkotása.
JF Archibald (1856-1919), a The Bulletin magazin tulajdonosa és szerkesztője hagyományozta a városra az Archibald szökőkútat. Az emlékére létrehozott Archibald-díj pedig Ausztrália legrangosabb művészeti díja. A szökőkút emléket állít Ausztrália és Franciaország I. Világháborús szövetségének.
A szökőkút a Hyde Park északi végén található az ANZAC Emlékművel szemben.
A görök mitológia alakjait -Apolló, Diana, Iason,Theszeusz- mintázta meg a művész, koncepciója a jó harca a gonosszal. A nagy medence  hármas tagolású: a központi Apolló szobor körül,  Diana (tisztaság istennője), Iason és az aranygyapjú, Thészeusz megöli a Minotauruszt kompoziciók láthatók.


James Scott Memorial Fountain, Belle Isle  Park, Detroit, USA 

Egy detroiti milliomos playboy, James Scott (1831-1910) végrendeletében vagyonát Detroit városára hagyta egy kikötéssel, hogy halála után egy életnagyságú szobrot állítsanak az emlékére. Évekig vitáztak a városatyák, nem akarták teljesíteni a végakaratát, végül azonban az addigra jelentősre duzzadt vagyon meggyőzte őket.
PP
Cass Gilbert New York-i építész tervezte és 1925-ben készült el a  Belle Isle Park nyugati végében álló gyönyörű, hófehér márvány szökőkút. Faragott oroszlánok, delfinek és teknősök díszítik és Neptunusz feje a kifolyó.
Az életnagyságú bronzszobor egy gránit talapzaton áll, egy szemlélődő, kifogástalan öltözetű James Scott-ot ábrázol aki elgondolkozva nézi a szökőkutat. Herbert Adams New York-i szobrász alkotása.Fontana di Trevi (Trevi-kút), Róma, Olaszország 

A szökőkút három út találkozásánál épült fel, innen származik megnevezése is (Trivium).
A Nicoló Salvi által tervezett csodálatos barokk szökőkút 1762-ben készült a Poli-palota déli homlokzatán. A víz megfékezését ábrázolja. Neptunuszt, a tengerek istenének szobrát Pietro Bracci alkotta. Neptunus kísérői a tritonok, akik hippokampuszokat (uszonyban végződő lovak) szelídítenek. Az egyik triton, melynek hippokampusza nyugodt, a megfékezett vizet szimbolizálja, míg a vad hippokampusz a viharos tenger szimbóluma.

A legnagyobb barokk szökőkút Rómában és az egyik leghíresebb a világon. Egy legenda fűződik a szökőkúthoz, mely szerint, aki beledob egy pénzérmét, az még biztosan visszatér Rómába, az "örök városba".
1980 óta az UNESCO Világörökség része.Versailles fountain, Franciaország
 


 

A világhírű versailles-i barokk kert, középpontban a kastéllyal, három részből áll:
a Kis park, a Nagy park és a Vadászterület.
A versailles-i kastély homlokzata mellett épített két díszmedence a Leto és az Apollo jelenlegi formájukat 1685-ben nyerték el. Mindkét medence szélén négy-négy szoborcsoport található, Franciaország négy folyóját, négy nimfát és négy gyermeket ábrázolnak.

A Leto medence egy mitológiai történetet jelenít meg, ahol Jupiter az istennő ellenségeit békává és gyíkká változtatta.
A medence közepén álló istennő szobra 1670-ig egy sziklán állt, hat békaszoborral a medencében és huszonnéggyel a medence mellett. Gaspard és Balthazar Marsy 1668-1670 között építette, majd a kutat Hardouin-Mansart változtatta meg (1687-1689) és most ezt csodálhatjuk. 

A kert középpontjában találjuk a második medencét, az  Apolló a Nap-szekerén emelkedik ki a habokból. A kutat  XIII. Lajos uralkodása alatt 1636-ban építették, melyet  XIV. Lajos megnagyobbíttatott és 1670-ben elhelyezték a medence közepére a híres, aranyozott bronzból készített, szekerét hajtó Apollót ábrázoló szoborcsoportot.

A versailles-i kastély és kert az UNESCO Világörökség részeNyári kert, Peterhof, Szentpétervár, Oroszország 

Az orosz uralkodók Szentpétervár körüli nyári rezidenciái közül Peterhof a legszebb, amelyet még I. (Nagy) Péter építtetett. Peterhof méltó vetélytársa a francia mintának , a  nyári palota el is nyerte az „orosz Versailles" címet.
A palota alatt található Nagy Vízesés vize egy hatalmas márványmedencébe ömlik, mielőtt egy csatornán át a tengerbe folyna. A remekművet 64 szökőkút vize táplálja, és mintegy 200 szobor díszíti. A szökőkutak között látható a Sámson-kút is, ahol az oroszlánok torkából a víz 20 m magasra lövell.

Szentpétervár történelmi központját a város környékének más műemlékeivel együtt 1990-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára.


Clarence Buckingham Memorial Fountain, Chicago, USA 

Kate Buckingham Sturges (1858-1937) művészeti mecénás egymillió dollárt adományozott Chicago városának egy szökőkút elkészítésére, melyet bátyja, Clarence emlékének szentelt.
Edward H. Bennett chicagói építész tervezte a szökőkutat a francia szobrász Marcel Loyauval és  Jacques H. Lambert mérnökkel.
1927-ben készült el a kút, mely a versailles-i Leto medence mására készült nagyobb méretekkel.
Bennett négy Art Deco stílusú tengeri lóval (csikóhal) (1927-ben díjat nyertek Párizsban a szökőkút szobrászati elemei) díszítette a szökőkutat a Michigan-tó partjával határos négy államot (Wisconsin, Illinois, Indiana és Michigan) szimbolizálva.
A chicagói Nagy Parkban központi helyen álló kút rózsaszín márványból készült és esténként gyönyörű fényjátékában gyönyörködhetünk, melyet ma már számítógép vezérel.


Jet d'Eau, Genf, Svájc

 

Az első Jet d'Eau-t 1886-ban helyezték üzembe a vízművek és a vízvezeték-hálózat tehermentesítésére.
A tóban elhelyezett szökőkút 1891-ben költözött a jelenlegi helyére a svájci Államszövetség 600. évfordulója és Szövetségi Torna Fesztivál alkalmából hozták működésbe először.
A Genfi-tó déli partjának mólójánál elhelyezett szökőkút ma már Genf szimbólumává vált. Lenyűgöző látvány a 140 m magasra törő vízsugár.


 A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr714474090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.04.26. 10:57:59

az elsőt és az utolsót láttam élőben is :) noha előbbit épp akkor újították fel :(

Syolos 2012.04.26. 13:42:33

A barcelonai varázskutat ne hagyjuk ki a felsorolásból!
www.youtube.com/watch?v=dF92YZecNxE

Tapmancs 2012.04.26. 20:56:26

Mi nyomatta a vizet a szökőkutakban az elektromosság feltalálása előtt?

Tapmancs 2012.04.26. 21:07:57

@Tapmancs: *felfedezése* előtt, mielőtt valaki még belekötne. :)

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.04.26. 22:43:07

@Tapmancs: Gravitáció, közlekedő edények,szifon már mindet ismerték !

Francseszka 2012.05.03. 15:18:23

Szerintem az összes közül a legszebb : James Scott Memorial Foutain ,Belle Isle Park, Detroit, egy spanyol szél tortára emlékeztet amit jegeccel vontam be, annyira különleges hogy megfestem üvegre, a víz ha áttetsző még hatásosabb.
A nappalim falát dekorálja majd.
A interneten sokszor találok olyan képeket amik inspirálnak festészetemben.
süti beállítások módosítása