Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Szárazföldi hullámok

2010.06.08. 12:36 Qeki

Szárazföldi hullámok? A természet nem ismer lehetetlent.

A Nyugat-Ausztráliában található Wave Rock, a Hullám-szikla egy geológiai csoda. A Hayden Rock gránitmaradvány északi oldalán lévő fal 15 méter magas, 110 méter hosszú és valóban egy hatalmas hullámra hasonlít, melyet évmilliók alatt a föld felszínformáló erői, az eső és a szél alakított ilyenné. A sziklafalon lecsörgedező víz által a gránitból kioldódó ásványi anyagok következtében sárga, barna, vörös csíkok keletkeztek a sziklában, melyek hatására napszakonként más és más különleges színekben pompázik. Évente közel 140 ezer turista keresi fel a természeti látványosságot.


 

 

 Nem az ausztráliai Wave Rock az egyetlen ilyen különleges képződmény.


Az Egyesült Államokban Arizona és Utah határán a Colorado-fennsíkon található a lenyűgöző vörös jura-kori homokkő sziklaformáció a The Wave.  Ez a fantasztikus formáció az évmilliók alatt megkövesedett homokdűnékből jött létre mintegy 190 millió évvel ezelőtt a víz- és a szélerózió által.  A szikla a Paria Canyon-Vermilion Cliffs természetvédelmi területen található. A bejutás korlátozott naponta maximum 20 fő léphet be a park területére, ebből 10 főt előzetes (több hónapos) foglalások alapján a maradék 10 főt pedig előző nap reggel sorsolják az aznapi jelentkezőkből.


A Wave Rock gyakorlatilag a 1990-es évekig ismeretlen volt, amikor is először egy német utazási prospektusban jelent meg, azóta egyre népszerűbb főleg az európai turisták között. A napi látogatók számának korlátozásával próbálják védeni az amúgy sérülékeny természeti szépséget.

 képforrás:flickr.com(Steffen und Christina, stephenk1977, jim.boki, coulombic), www.ejphoto.com