Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Mobil applikációk világutazóknak - Ne féljünk a roamingtól

2014.07.03. 18:51 Qeki

Korábban már bemutattuk a világutazók leghasznosabb mobil applikációit (városnézés, kommunikáció, hasznos útitársak), most a cikksorozatunk utolsó részében azt is megtudhatjátok, hogyan használhatjátok ezeket az appokat külföldön bárhol és bármikor. Ha eddig a határt átlépve az első dolgod az volt, hogy ellenőrizd, engedélyezted-e okostelefonodon a roaming szolgáltatást, és ha igen, rögtön kikapcsoltad, akkor ez a cikk neked szól. (Ha nem hallottál még a roamingról, akkor meg pláne :) ). Mára ugyanis odáig fejlődött a világ, hogy egy kis odafigyeléssel pénztárca kímélő módon használhatod ki az okosmobilodban rejlő előnyöket.

roaming_eplus-grupp.jpg

forrás: eplus-gruppe

A roaming egy olyan szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy külföldről is gond nélkül telefonálhassunk, küldhessünk SMS-t és internetezzünk a mobiltelefonunkon, mintha csak a hazai szolgáltatónk hálózatán tennénk ezt. Ennek a kényelemnek sokáig borsos ára volt, de az Európai Uniónak és a szolgáltatók közötti versenynek hála mára ezek a díjak egyre inkább közelítenek a minden utazó számára elérhető tartományhoz.

A Telenor felmérése is a telekommunikáció nélkülözhetetlenségét mutatja, a kutatás alapján az évente legalább egyszer utazó, magyar mobilhasználó közül már minden 10 utazóból 8-an használnak valamilyen hang- vagy adatalapú roamingszolgáltatást. 2014. július 1-től tovább csökkennek a roamingdíjak, és ebből az alkalomból a Telenor is új ajánlatokkal állt elő. Az új roaming szolgáltatásainak kialakításakor a Telenor minden ügyfelére gondolt: azokra, akik külföldön inkább csak neteznek, azokra, akik a beszélgetéseket preferálják, és azokra is, akik a kettő kombinációját alkalmazzák szívesen.

Ez utóbbi felhasználók számára készültek az EU Duo csomagok. Az EU Duo Napijegy 1790 forintért nemcsak 50 MB adatforgalmat tartalmaz, hanem 30 percnyi hívást is nyújt az adott napon. Az EU Duo Hetijegy pedig 4990 forintért cserébe már 100 MB mobilinternetet és 100 perc beszélgetést tartalmaz a 7 napos érvényességi ideje alatt. Ráadásul mind a napi-, mind a hetijegy esetén a hívások fogadása teljes mértékben díjmentes.

telenor_roamingdij_tablazat.jpg

A csomagok részletes leírásáért látogassatok el a Telenor weboldalára.

Azon Instagram- és Facebook-függőknek, akik itthon és külföldön szinte kizárólag a világháló segítségével tartják a kapcsolatot ismerőseikkel, nekik ajánljuk a Netroaming Napijegyet, amellyel 990 forintért 50 MB adatforgalmat bonyolíthatnak. Az opció párja a Netroaming Hetijegy, amely 1990 forintért 100 MB adatforgalmat biztosít a 7 napos felhasználási időszakra. A Netroaming Napi- és Hetijegyhez szintén megvásárolhatók extra megabájtok.

A hagyományos mobilozáshoz ragaszkodó felhasználókra is gondoltak, természetesen így kizárólag hanghíváshoz használható roaming napijegy és hetijegy is vásárolható. A 990 forintba kerülő Roaming Napijegy 30 percnyi híváskezdeményezést és -fogadást tartalmaz. Hosszabb utazásra készülőknek a Roaming Hetijegy az ideális megoldás, amellyel 1990 forintért cserébe 1 héten át összesen 60 percnyi híváskezdeményezési és -fogadási lehetőséget kapnak.

roaming_hendry.jpg

forrás: hendry - Flickr 

Az adatforgalmi keret túllépése esetén a Telenor nem számít fel túlforgalmazási díjat sem az EU DUO, sem a Netroaming jegyek esetében. A napijeggyel rendelkezők plusz költség megfizetése nélkül netezhetnek csökkentett sebességen, míg a hetijeggyel rendelkezők további megrendelésig nem érik el az internetet. Extra megabájtok vásárlása esetén természetesen újra kihasználhatják a mobilhálózat adta előnyöket.

Végül néhány hasznos tanács, amely segítségével spórolhatunk a roaming adatkeretünkkel.

Használd a MyTelenor-t

A MyTelenor alkalmazás segítségével minden pillanatban pontosan tudhatod, hogy hány percnyi beszélgetés, vagy hány megabájt felhasználható adatforgalom áll még rendelkezésedre.

Használj okos böngészőt

A Google Chrome okostelefonon is futó verziója az adattömörítés funkciójának köszönhetően akár 50%-al is csökkentheti a böngészés közbeni adatforgalmadat. Az Opera böngészője is nagyon jól működő adattömörítési eljárással dolgozik, amit a „Rally” mód vagy „Opera turbo” néven érünk el, és akár 90%-al kevesebb adatforgalommal is beéri, mintha hagyományos módban használnánk. Mindkét böngésző elérhető Android-ra és iOS-re is.

chrome_opera_android.jpg

Kontrolláld az alkalmazásaid mobilnet elérését

Ma már szinte minden applikáció igényel internetelérést, ha máshoz nem is, a frissítései letöltéséhez. Az alkalmazások netelérését azonban kontrollálhatjuk. Beállíthatjuk például, hogy csak a kedvenc alkalmazásaink férhessenek hozzá az internethez a mobilnet csomagunkat használva, és mások egyáltalán nem, vagy csak WI-FI-n keresztül. Ezeket a beállításokat az iOS-t futtató készülékünkön könnyedén megtehetjük, míg Android-on külön alkalmazást kell letöltenünk erre a célra.

Reméljük sikerült néhány hasznos tanáccsal és ötlettel szolgálni az elmúlt hetekben.

(x)



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr226471003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása