Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Mobil applikációk világutazóknak - Tolmács a kézben

2014.06.19. 17:49 Qeki

 

Mobil applikációkkal foglalkozó cikksorozatunk következő részében olyan appokat válogattunk össze, amelyek segítségünkre lehetnek külföldi utazásaink során, a helyi lakosokkal vagy a számunkra idegen nyelven beszélő emberekkel való kommunikációban.

fordito_tolmacsolo_applikaciok.jpg

Word Lens

word_lens.pngA Word Lens 2010-ben robbant be az internetes köztudatba azzal az újítással, hogy egy olyan fordító alkalmazást készítettek, amely a telefonunk kameráját használva szempillantás alatt varázsolja át az információs táblák, plakátok szövegét az általunk kiválasztott nyelvre. Az applikáció természetesen hatalmas sikert aratott, nem kis részben annak is köszönhetően, hogy 2013 év végén bemutatták applikációjuk Google Glass-on futó verzióját. A Google nem sokáig hezitált és idén májusban felvásárolta a Word Lens-t fejlesztő Quest Visual céget.

Így működik a Word Lens app

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű. Kiválasztjuk a kívánt nyelvi párosítást, majd a kamera segítségével az adott szövegre (plakát, hirdetmény, ismertető stb...) fókuszálunk és voilá, a program valós időben mutatja a környezetébe is tökéletesen illeszkedő tábla lefordított verzióját. Egyetlen hátránya, hogy jelenleg még csak angol - német, orosz, portugál, olasz, francia és spanyol nyelvpárok érhetőek el, de a Google felvásárlása után nem lennénk meglepődve, hogy ha hamarosan a Google Translate-be ágyazva látnánk viszont a szolgáltatást akár magyarul is.

word_lens_app_mobilra.jpg

A korábban csak igen borsos áron elérhető Word Lens alkalmazás a Google felvásárlása óta ingyenesen letölthető iOS-re és Android-ra.

 

Google Translate

google_translate.pngA mindenki által jól ismert és közkedvelt Google Translate mobilos applikációja szinte kötelező kellék, ha külföldre látogatunk. Talán az egyik leghasznosabb fordító applikáció, ha idegen nyelvre vagy nyelvről szeretnék fordítani valamit. A 80 nyelvet ismerő Google Translate nem csak az általunk begépelt szöveget, de az élőbeszédet is képes lefordítani az általunk kiválasztott nyelvre, és azt fel is olvastathatjuk vele. Kameráját használva rövidebb szövegek, leírások fordításával is megbirkózik, de ez a funkció egyelőre csak Android-on érhető el. Az alkalmazás teljesen ingyenes és letölthető Android-ra és iOS-re is.

google_translate_fordito.jpg

 

Lonely Planet Fast Talk Phrasebook

fast-talk-icon.pngA világ leghíresebb útikönyvsorozata, a Lonely Planet szerzői - akik átlagosan 3-4 idegen nyelvet beszélnek- készítették a Lonely Planet Fast Talk applikációt, melynek segítségével több száz hasznos kifejezéssel bővíthetjük nyelvismeretünket. Jelenleg 17 nyelven érhető el az alkalmazás, de sajnos még csak iPhone-ra.

lonely_planet_fast_talk.jpg

 

Phrasebook - Learn Languages

bravolol_logo.pngA Bravolol által fejlesztett ’Phrasebook - Learn Languages’ egy másik nagyon hasznos, gyakran használt kifejezéseket/kérdéseket tartalmazó applikáció. Jelenleg 8 nyelven elérhető, de a folyamatos frissítéseknek köszönhetően ez valószínűleg bővülni fog. A program segítségével felvehetjük és összehasonlíthatjuk a kiejtésünket a betáplált anyanyelvi mintákkal, így csiszolva akcentusunkon. Az applikáció Android-ra és iOS-re is elérhető, de sajnos csak részben ingyenes.

bravolo_phrasebook_screen.jpg

 

Point It

pointit_logo_1.pngMit csináljunk, ha még a kiejtés is problémát jelent? Térjünk vissza a gyökerekhez és mutogassunk. A műfaj elődjei, klasszikusai a képes szótárak, mint a Point It című könyvecske, melyekben témák szerint csoportosítva szerepelnek a fotók, így tényleg csak mutogatva próbálkozhatunk elmagyarázni mit is szeretnénk. Ha valaki ezt a klasszikus módszert választaná, annak remek hír, hogy a könyv megvásárolható app formájában is alig 3 dollárért iOS-re és Android-ra is.

pont_it_mobile_app.jpg

 

A jövő héten sok nagyon hasznos és érdekes applikációt mutatunk be, ami nagyban megkönnyíti az utazásotokat.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr356376831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása