Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Lanzarote - Száz vulkán szigete

2012.01.12. 18:27 Qeki

A Kanári-szigetek hétmillió évvel ezelőtt vulkánok kiemelkedésével keletkeztek.
A vulkáni tevékenység azóta is folytatódik, és folyamatosan formálja a felszínt. A legutóbbi vulkánkitörés a Kanári-szigeteken 1973-ban volt.
Lanzarote szigetén például több mint tízezer évig nem volt vulkáni kitörés, majd 1730-tól hat éven keresztül  a történelmi idők egyik legnagyobb lávaöntő kitörés sorozatát produkálta (az izlandi Laki után).
 

 

Lanzarote a hét nagyobb szigetből álló Kanári-szigetek legöregebb és legészakibb tagja, melyet lakói a Száz vulkán szigete vagy a Isla del Fuego azaz Tűzsziget néven is gyakran emlegetnek. Lanzarotto Malocello genovai tengerészről kapta a nevét, aki első európaiként a 14. században jutott el a szigetre.
A 60 km hosszú, és 12 km széles sziget partvonala 213 km, amiből 10 km homok, 16,5 km strand, a többi pedig sziklás part.

 

Kellemesen meleg, mérsékelt klímával rendelkezik. Ez az állandó tavaszias, meleg idő biztosítja, hogy egész évben élvezhetők a fekete vagy arany színű vulkáni homokos partok, a városok, a védett területek, pl. a Timfaya Nemzeti Park lenyűgöző vulkánikus alakzatai vagy éppen a Chinijo Szigetcsoport Természetvédelmi Terület, amely számos tengeri madárfajnak ad menedékhelyet.
A szigetnek 125 ezer lakosa van, a fővárosa 1852 óta Arrecife .

Felejthetetlen kirándulásokat tehetünk a szigeten, ahol vulkanikus eredete ellenére számos finomhomokos tengerpartot ( Playa Blanka, Puerto del Carmen, Costa Teguise) találunk pihenésre.

 

Timanfaya Nemzeti Park-a sziget dél-nyugati részén, 51km2-es  teljes egészében  vulkánikus "marsi" talajon terül el.
A tűzhegyek (The Montan~as del Fuego) 1730-1736 között jöttek létre, amikor Lanzarote eddigi legnagyobb vulkánkitörésekor több, mint 100 vulkán tört ki. Az utolsó vulkánkitörés 1824-ben volt a szigeten.  A "Hold-béli tájon" csak szervezett látogatáson lehet résztvenni a táj megóvása és megőrzése érdekében.


 

El Golfo - egy félkör alakú vulkáni kráter, melyet az óceán vize töltött fel. A fekete homok, a különleges alakú sziklák és a zöld színű víz csodálatos hellyé varázsolják az El Golfot. A hidro-vulkanizmus (vulkáni tevékenység a víz közelében) néhány példájából az egyik épp itt látható.

 

Cueva de los Verdes - 3000 évvel ezelőtt, a La Corona vulkán kitörésekor keletkezett. a 6 km hosszú barlang és a tenger alatt folytatódik még  1,4 km-hosszan. A turisták számára csak az első 2 km látogatható. A Cueva de Los Verdes szélessége, és magassága is 15 m.
A természeti képződményt még lenyűgözőbbé teszi fantasztikus kivilágítása.
Nevét a „Los Verdes” családról kapta, melynek tagjai a barlangot búvóhelyként használták.

 

Los Jameos del Agua- szintén egy lávafolyam formálta barlanggá, melynek bejáratánál egy gyönyörű kert található tele trópusi növényekkel.

 

Jameo Grande - egy 600 fős rendkívül jó akusztikájú koncert terem, melyben zenei fesztiválokat és hangversenyeket tartanak. Cesar Manrique mondta róla: "a legszebb szórakozóhely a világon".

 

Megcsodálhatjuk a La Gería szőlőskertjeit, melyeket hagyományos módon művelnek. Ezeket a szőlőtőkéket úgy ültették, hogy egymástól függetlenek legyenek, amit kis kőkerítésekkel érték el, ez védi a tőkéket a heves széllökésektől is.

 

A világhírű építész  César Manrique 1919. április 24-én született  Puerto Naos –ban Lanzarote szigetén. Ellenezte a turisztikai fejlesztéseket, a hagyományos építési módszerek megóvásáért és az egyszerű, tiszta geometrikus formákat használó helyi építészet védelméért harcolt. Alkotásaival lépten-nyomon találkozhatunk a szigeten járva.



A Mirador del Río is César Manrique műve, aki a sziget domborzatát kihasználva Kilátót hozott létre, melyről páratlan kilátás nyílik a vidékre.

Lanzarotei Kaktuszpark (El Jardin del Cactus)- A régi kőbánya helyén kialakított Lanzarotei Kaktuszpark több mint 700 kaktuszfaj 10.000 példánynak ad otthont.

 

A kősivatagokban a hosszúkás oszlopkaktuszok és a medvetalpkaktusznak is nevezett fügekaktuszok élnek meg. Ezt a szigeten haszonnövényként is termesztik – ezeken élnek meg ugyanis a bíbortetvek, amelyek nedvéből remek festék nyerhető.


A sportszeretők is válogathatnak az elfoglaltságok között:  merülhetnek a kristálytiszta parti vizekben, mélytengeri horgászatra indulhatnak vagy szörfözhetnek – az itteni hullámok Európa legjobbjai (La Santa) vagy golfozhatnak kaktuszok és lávakövek között.

Évente megrendezik az IRONMAN triatlonversenyt (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás), lávával borított hegyeken és vulkáni hamu fedte fennsíkok között kanyargó meredek utakon, állandó és erős széllökések mellett.

Lanzarotét 1993-ban az UNESCO Bioszféra Rezervátumnak nevezte ki. Ez olyan életteret jelent, amiben a természet és az ember harmonizáló kapcsolatban él.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr323540667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása