Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Zanzibar - "a feketék földje" (2.rész)

2012.02.22. 18:37 Qeki

Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény, illatos szegfűszeggel, curryvel,szerecsendióval, gyömbérrel, borssal és cardamommal. Kellemes, mámorító illatuk körüllengi Zanzibárt és a környező szigeteket.

 

 

Trópusi gyümölcsöket, ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot (citrancs), jackfruitot, csillaggyümölcsöt, passiógyümölcs (maracuja) termesztenek.

 

A szigetek bővelkednek a tenger ajándékában: színes korallzátonyokban, tengeri fűtelepekben, mangrove-erdőkben, homokos strandokban, sokféle halfajtában (szardínia, szardella, illetve ajóka, rája, tonhal, makrahal vagy makréla, ajakoshal, cápa, tőkehal, angolna, papagájhal...) alligátorteknősben, tintahalban és polipban, több féle kagylóban, osztrigában, tengeri rákokban, homárban...  A lakosság 25%-ának jelent megélhetési forrást a halászat.

 

Leírhatatlanul csodálatos homokos tengerpartok, fantasztikus trópusi növényzet jellemzi, a partot kókuszpálmák övezik, melyek szépségük mellett alapanyagot bitosítanak a szövéshez, építkezéshez, étkezéshez és iváshoz. A zanzibári házak teteje (főként vidéken) makuti-pálma zsúptető, mely pálmalevelekből készül.

 A középső partszakaszt, a széles, hosszú, fehérhomokos Kiwengwa Beach-et a világ legszebb partjának választották.

 

A Jozani erdő Zanzibár középső részén található, ez a rezervátum  az élőhelye a ritka, és éles visításáról könnyen felismerhető Vörös Colobus majomnak, bozótmalacoknak, és a „láthatatlan” zanzibári leopárdnak (utoljára néhány évvel ezelőtt látták).

 

Érdemes hajóval átlátogatni a kisebb szigetekre is, hiszen  érdekes látnivalók fogadják az utazókat. Híresek például, a kis szigetek között húzódó színes korallmezők, 1994-ben létrehozták itt a Tengeri Nemzeti Parkot 16 hektárnyi területen, ahol a bátor látogatók búvárkodva ismerhetik meg a korallzátony csodálatos és egyedülálló élővilágát.

 

Ellátogathatunk Changu szigetére, ahol található egy börtön, innen ered a sziget neve is. Ezt az intézményt 1893-ban építették, s érdekessége hogy  sohasem használták a helybéliek, mégis nagyon büszkék rá. Itt nézhetjük meg az aldabrai óriásteknősöket, melyet a Seychelles-szigetekről telepítettek át a szigetre.

 

Évszázadok óta Zanzibár egy misztikus és varázslatos álom, " mesés kelet ", a világ legromantikusabb helyszíne, amit a türkizkék tenger,a fehér homokos érintetlen tengerpart tesz felejthetetlenné az idelátogatóknak.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr334174183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása