Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Bromo Tengger Semeru Nemzeti Park

2012.10.05. 09:30 Qeki

Bromo Tengger Semeru Nemzeti Park Indonéziában fekszik Jáva keleti részén. A Nemzeti parkban fekvő 2329 méteres Bromo Jáva egyik legaktívabb és egyben a turisták által leggyakrabban látogatott tűzhányója és kétség kívül Kelet-Jáva leglenyűgözőbb természeti látványossága. Egy indonéz körutazás keretében Jáva mellett, Bali, Lombok, Gili-szigetek és persze Komodó is kihagyhatatlan célpont, tapasztald meg te is.

Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Park5.JPG

Bromo több más vulkáni kúppal együtt az ősi Tengger tűzhányó kalderájából emelkedett ki (a kaldera a kráterhez hasonló horpadást jelent, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre).
A Bromo vulkánt körülvevő 10 km átmérőjű Tengger-kaldera mélyedése leginkább holdbéli tájra emlékeztet, mivel mindent befed a hamuszürke színű vulkanikus hamuból álló Laut Pasir,  vagyis „homoktenger” , ennek közepén található a mindig füstölgő Bromo. Bromo a mai napig aktív, 1800 óta közel 50 kitörése volt, legutóbb 2011 januárjában.

Bromo_barren_sand_sea.jpg
A képeken a kalderában bal oldalon füstölgő Bromo-n kívül, a zöldes-barnás színű Batok, és jobb oldalon a Kursi nevű vulkáni kúpok láthatóak. A háttérben pedig méltóságteljesen emelkedik ki a Semeru vulkán, mely Jáva legmagasabb hegye (3676 m) és Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója, bizonyos időközönként hatalmas gőz- és füstfelhőt lövell ki magából.

Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Park3.jpg


A nemzeti park környékén lévő falvakat benépesítő hindu népcsoportot tenggereknek hívják, akik a Bromo tűzhányóját szentként tisztelik. Egyik legendájuk szerint a vidék egykoron Roro Anteng királynő és Joko Seger király birodalmához tartozott, akik a Majapahit Birodalom hanyatlása idején az elsők között menekültek erre a vidékre. Fejedelemséget alapítottak, amelyet neveik utolsó szótagjait összerakva, Tengger-nek neveztek el. Az uralkodópárnak évekig nem született utódja, így a vulkán istenéhez fordultak segítségért. Egyezséget kötöttek, az utódokért cserébe utolsó gyermeküket fel kell áldozniuk a vulkán számára. 25 gyermekük született, a legfiatalabb és legszebb fiút anyja azonban képtelen volt feláldozni és a vulkán kráterébe dobni. A tűzhányó istene haragra gerjedt, és a birodalom lerombolásával fenyegette meg a királyi családot, amennyiben nem tesznek eleget ígéretüknek. A legkisebb fiú, Dian Kusuma hogy megmentse a birodalmat és kiengesztelje vulkán-istent, önként vetette magát a füstölgő kráterbe. (A legenda egy másik változata szerint végül a királyi pár maga áldozta fel legkisebb fiukat).

Bromo-Tengger-Semeru, Kasada.jpg
Bromo-Tengger-Semeru, Kasada2.jpg
Ennek a legendának az emlékét őrzi a minden évben megrendezett Kasada fesztivál, amikor a falusiak a környék falvaiból ajándékaikat (gyümölcs, zöldség, rizs, állat stb.) felhozzák a szent vulkánhoz köszönetként az isteneknek.

Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Park.jpg

Bromo Tengger Semeru Nemzeti Parkban a világon egyedülálló vulkanikus tájat fényképezhetünk kedvünkre. A tájra a legjobb kilátás a 2770 méter magas Mount Penanjakanról nyílik, amint napfelkeltekor a reggeli ködből előbújnak a vulkanikus csúcsok. A kalandvágyóbbak megmászhatják a Bromot, ahol a kráter pereméről hihetetlen kilátás nyílik, miközben mellettük a mélyben a 700 m átmérőjű krátertó gőzölög.

Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Park2.jpg

Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Park1.jpg

Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Park4.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr384821105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása