Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hongkong, a legek városa

2014.01.10. 08:10 Qeki

A világ második legforgalmasabb kikötője, a világ második legforgalmasabb repülőtere, a világ legnagyobb ülő Buddhája, a világ leghosszabb mozgólépcsője, a világ leghosszabb libegője, a világ leghosszabb függőhídja, és mindez egy helyen, egy különleges közigazgatású régióban, Hongkongban található.

HongKong.jpg

Hongkong sokszínűsége már a repülőtéren lenyűgözött, hiszen ez világ egyik legnagyobb reptere, ami hatalmas forgalmat bonyolít le, a világ legkülönbözőbb pontjairól fordulnak meg itt az utasok. A brit gyarmatosításnak köszönhetően nem csak Ázsiában, de világviszonylatban is fontos kereskedelmi központ lett Hongkong. A kis szigetekből álló város, területét nem tudják bővíteni, így magasabbnál magasabb épületek készülnek, hogy a növekedő népesség elférjen.

 A Lantau szigetén található repülőtérről a városba egyetlen úton juthatunk el, méghozzá a világ leghosszabb függőhídján keresztül.Az emeletes buszok egészen Kowloon városrészig visznek be. Itt találhatóak a legolcsóbb és egyben a legszűkösebb szállások (hotelek, hostelek), ezek általában egy sok 10 emeletes toronyház egyik emeletén helyezkednek el. A szobák olyannyira szűkösek, hogy fürdő szoba már luxus, de ha van is épp hogy 1 ember elfér benne. Kowloon szigetén található a hírességek sétánya, ahol csak ázsiai hírességek szerepelnek, számunkra csak 2 híresség lehet ismerős, Bruce Lee és Jackie Chan. A hírességek sétányára gyönyörű kilátás nyílik Hongkong Central District-re, ahol minden este a híres banképületek fényjátékba borulnak.

Hongkong Kowloon részről hajóval könnyen átjuthatunk a Cetral Districtbe csupán 60 Ft-nak megfelelő HK$-ért. A Central District legfontosabb két épülete, a kardot formáló Bank of China épülete, illetve HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) épülete, ami arról híres, hogy a teljes épület szerkezetet is láthatjuk. Ezeket az épületek a magasból, a Victoria Peak-ről is megszemlélhetjük. Ide a híres hongkongi siklóval juthatunk fel, és csodálatos kilátás tárul elénk az egész Central District-re és Kowloonra. A városközpontban feltétlenül próbáljuk ki a helyiek kedvelt közlekedési eszközét, az emeletese villamost (double decker tram, csupán 75 Ft-nak megfelelő HK$-ért), ez is még a gyarmati időkből származik. Itt található a világon egyedülálló Central-Mid-Levels Escalators, a világ leghosszabb kültéri mozgólépcsője, ami a szűk és emelkedő utcákban való közlekedést segíti elő.

Miután kinézelődtük magunkat, érdemes kicsit hongkongivá válnunk. Ehhez elsőként térjünk be egy ázsiai típusú játékterembe. Vigyázzunk itt minden csupa cukiságból áll, és meglepő módon ez felnőttek számára készült. Ha igazán hongkongi szórakozásra vágyunk próbáljuk ki a kicsit bolondosnak tűnő sticker machine-t. A hongkongi fiatalok kedvenc szórakozása, baráti társasággal fotózkodni, és kidekorálni ezeket.

A híres ázsiai tejes teát se hagyjuk ki, és ha kicsit merészebbek vagyunk, próbáljuk ki az utcai árusok által készített friss és gyors tésztákat, illetve a híres párán főtt édes vagy sós dim sum-t. Egy helyi lakos segítségével pedig, az eldugott „hot pot”-ozó helyeket is megtalálhatjuk. A „hot pot” egy óriási forró leves az asztal közepén, amiben mi magunk főzzük meg az ínycsiklandó húsokat és zöldségeket, ez egy fajta „ázsiai fondue”, érdekes módon a levest senki nem eszi meg. Miután jól laktunk, és megpihentünk, és még mindig van erőnk, a világ leghosszabb libegőjével, eljuthatunk a Lantau sziget egyik csúcsán található, a világ legnagyobb Buddha szobrához.

thebigbuddha.jpgÍrta és fényképezte: Csilla



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr295749390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása