Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Tűerdő Madagaszkáron

2010.04.27. 08:57 Qeki

Madagaszkár egyik legkülönlegesebb természeti képződménye a tsingy, ami a helyiek nyelvén annyit jelent: "ahol nem járhatunk gyalog". A tsingy egy mészköveken létrejött karszttípus, mely az évezredek alatt a csapadék oldásos tevékenységének eredményeként jött létre.

A 30 méteres tűszerű képződményeket, mély erdős szurdok tagolja és az átszivárgó esővíz mély barlangokat vájt ki. A szigeten több helyütt is találkozhatunk ezekkel a tűerdőkkel: Ankaranai-, Bemarahai-, Namoroka- és Bemarivo karszton. Szerencsére ellentétben a sziget többi részével ez a zord vidék áthatolhatatlanságával távol tartja az embert, de számos állatnak és növénynek nyújt otthont. Az Ankarana alatt élnek a Föld egyedüli barlanglakó krokodiljai, melyeknek a száraz évszakban a föld alatti folyók nyújtanak menedéket. Nem jelentenek nagy veszélyt az emberre, mert a barlangokban lévő alacsony hőmérséklet miatt igen "lassúak" ellentétben a vastag bőrű angolnákkal, melyek igen agresszívak gyakran támadnak meg gumicsónakokat. A Bemarahai Tsingy Nemzeti Park a Világörökség része, ami a szigeten őshonos húsz makiféle közül számos fajnak ad otthont, köztük a Decken-szifakanak (képen) és a véznaujjú makinak is. A sziget madár-, kétéltű- és hüllővilága is igen sokrétű és sérülékeny, amit jól mutat, hogy a világ valaha volt legnagyobb madarát, az Elefántmadarat az 1600-as évekre kipusztították. Madagaszkáron kívül Brazília, Új-Guinea, Nyugat- és Kelet-Ausztrália, Sarawak (Malaysia), Tanzánia és Kenya területén is találunk hasonló karsztképződményeket.

 

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr561954773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása